Κυριακή, Μαΐου 23, 2010

Η δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας και η Ευρωπαϊκή βοήθεια

                                                                   Μάθημα Ζωής

Μερικές φορές, προσπαθούμε σκληρά να φτάσουμε στο πράσινο γρασίδι. Και καταλήγουμε σε μπελά.


Και όταν βρεθείς σε μπελά και κολλήσεις σε μια κατάσταση από την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις, υπάρχει ένα πράγμα που θα πρέπει πάντα να θυμάσαι.

                                                                        Μουουουου...

Όποιος εμφανιστεί.
δεν είναι σίγουρο ότι ήρθε να σε βοηθήσει!
.

Παρασκευή, Μαΐου 14, 2010

ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ !!! (αφορά όσους ανεβάζουν - κατεβάζουν ταινίες, μουσική κ.α από το internet)

----------------------------------------------------------------
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ ΤΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ e-mail ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ Η' ΑΝ ΕΧΕΙ ΔΟΣΕΙΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ Η' ΑΠΛΩΣ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΕΙ (ΤΟ ΕΛΠΙΖΩ).
ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΑ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ...
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ.... 
----------------------------------------------------------------
 
"AYTO ΑΦΟΡΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ
ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Που πήγε το Bluewhite-gt ? Που πήγε το gamato.info? Πού πήγαν όλοι οι ελληνικοί torrent trackers ? Χάθηκαν;Τους έκλεισαν; Σίγουρα αυτό είναι αλήθεια αλλά είναι μόνο η μισή αλήθεια.

Η πλήρης αλήθεια είναι ικανή να δημιουργήσει πανικό και δεν ανακοινώνεται για να μας πιάσουν στον ύπνο.Ευτυχώς τα νέα διέρευσαν γρήγορα. Εδώ και τρία χρόνια η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος συνεργαζόταν με την δίωξη οικονομικού εγκλήματος ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για ένα οργανωμένο και θανάσιμο χτύπημα στην "πειρατεία" μέσω διαδικτύου.

Χάκερ της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος μάζευαν επιμελώς στοιχεία από όποιον γνωστό και άγνωστο Ελληνικό torrent site ή warez site έβρισκαν.Χρησιμοποιώντας εξιδεικευμένες τεχνικές δρούσαν απαρατήρητοι συλλέγοντας πολύτιμα στοιχεία για κάθε πειρατικό site και για κάθε χρήστη του.

Η τεχνολογία των torrents είναι διάτρητη κάθε χρήστης συνδέεται με χιλιάδες άλλους χρήστες εν άγνοια του όπως και ο torrent tracker.Έτσι οι ηλεκτρονικοί κομμάντος παριστάνοντας τους χρήστες και χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία μάζεψαν Terabytes στοιχείων ενάντια ενός τεράστιου αριθμού Ελλήνων χρηστών και Ελληνικών site.

Έχοντας αυτά τα στοιχεία στην διάθεση τους οι αρχές το μόνο που ζητούσαν για να απαγγείλουν κατηγορίες σε όλους αυτούς τους χρήστες είναι η ταυτότητα τους!Η ταυτότητα αυτή δεν είναι άγνωστη,απλά δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα για νομικούς λόγους.Η ταυτότητα του κάθε χρήστη προκύπτει άμεσα από την ήδη καταγεγραμένη IP διεύθυνσή τους.Κάθε υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος στο ίντερνετ έχει μια μοναδική τέτοια διευθυνση και κάθε πάροχος ίντερνετ είναι υποχρεωμένος να κρατάει ένα ειδικό αρχείο για 20 χρόνια.Σε αυτό το αρχείο καταγράφεται η IP που είχε ο κάθε χρήστης κάθε χρονική στιγμή καθώς και όλες οι IP με τις οποίες συνδέθηκε,δηλαδή τα site που επισκεύτηκε ή οι άλλοι χρήστες με τους οποίους επικοινώνησε.

Οι αρχές ανανέωναν καθημερινά την λίστα με τις ΙP των χρηστών.
Το μόνο που εμπόδιζε το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος απο το να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτή την λίστα ήταν η Ελληνική νομοθεσία που προστατεύει το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών.Όμως με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του ,ο νόμος έγινε πιο χαλαρός ώστε να μπορεί δήθεν να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία αποτελεσματικότερα.

Το πραγματικό αποτέλεσμα αυτής της νομικής χαλάρωσης είναι πως όλα τα αρχεία όλων των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου πέρασαν στις αρχές ακριβώς αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα δημιούργηθηκε ειδικό αρχείο με τα δεδομένα που αποθήκευε κάθε torrent tracker για τους χρήστες του.Όλοι οι χρήστες των ιδιωτικών tracker άθελα τους αποθήκευαν ενοχοποιητικά στοιχεία στους trackers.Πόσα και ποιά αρχεία έχουν κατεβάσει ή ανεβάσει και πότε.Τα τελευταία δεδομένα ήταν αυτής της εβδομάδας όταν οι διωκτικές άρχές κατέσχεσαν το περιεχόμενο όλων των Ελληνικών torrent trackers!Παράλληλα δόθηκε ειδικό ένταλμα μη-κοινοποίησης σε όλους τους εμπλεκομένους administrators,αν κάποιος απο αυτούς αποδεδειγμένα αποκάλυπτε το γεγονός αυτό θα επιβάρυνε σημαντικά την θέση του.

Το γεγονός είναι ότι ήδη απο χτές το βράδυ οι αρχές έχουν στα χέρια τους 100GB δεδομένων που αναφέρουν αναλυτικά ποια αρχεία ανέβασε και κατέβασε ο κάθε χρήστης,πότε και σε ποιούς τα έδωσε,ποιό ηταν το περιεχόμενο τους καθώς και άλλα στοιχεία που δεν έχουν γίνει γνωστά.

Και οι δίκες έχουν ήδη αρχίσει...Ήδη οι administrators του gamato.info οδηγούνται στα δικαστήρια...Αλλά αυτό είναι μόνο οι αρχή!Η δίωξη οικονομικού εγκλήματος σε συνεργασία με το υπουργείο οικονομικών θα περάσουν σχέδιο νόμου ώστε να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο σε κάθε έναν απο αυτούς τους ανθρώπους μέσω των πάροχων υπηρεσιών διαδικτύου.Τα πρόστιμα που συζητιούνται είναι πραγματικά ΑΒΑΣΤΑΚΤΑ!

Ο λόγος που δημιουργείται ειδικό νομικό πλαίσιο για να επιβληθει το πρόστιμο μέσω των πάροχων υπηρεσιών διαδικτύου είναι πως η συνολική διάρκεια όλων των δικών αναμένεται να ξεπερνά τα 20 χρόνια.Αν δικάζόντουσαν οι χρήστες μέρα νύχτα ο τελευταίος χρήστης θα καταδικαζόταν σε 20 χρόνια!Αυτό θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στα δικαστήρια που κυριολεκτικά θα δέχονταν καθημερινά ορδές απο "πειρατές"...

Στο δικαστήριο θα οδηγηθούν μόνο ορισμένοι πολλοί μεγάλοι "seeders" και οι administrators των site καθώς και όσοι χρήστες των Ελληνικών torrent trackers έκαναν χρήση απο το εξωτερικό.Οι τελευταίοι θα αντιμετωπίσουν βαρύτατες κατηγορίες με βάση όχι μόνο την Ελληνική αλλά και την διεθνή νομοθεσία.

Όσον αφορά την τιμή του προστίμου έχει ως εξής:

    * Για κάθε 1GB download παράνομα κατεβασμένου περιεχομένου το οποίο είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα νόμιμα κατά την ημερομήνια έναρξης του download θα χρεώνονται απο 1.000 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με τις αξιώσεις του νόμιμου κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

    * Για κάθε 1GB download παράνομα κατεβασμένου περιεχομένου το οποίο δεν είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα νόμιμα κατά την ημερομήνια έναρξης του download θα χρεώνονται απο 10.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα με τις αξιώσεις του νόμιμου κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων στο εξωτερικό.

Οι τιμές είναι πιο τσουχτερές για το UPLOAD μιας και νομικά θεωρείται ότι αυτός που "μοίραζε" τα αρχεία είχε κέρδος απο αυτό.Οπότε τα ποσά είναι περίπου τα 10 πλάσια!!!

    * Για κάθε 1GB upload παράνομου περιεχομένου το οποίο είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα νόμιμα κατά την ημερομήνια έναρξης του upload θα χρεώνονται απο 10.000 έως 100.000 ευρώ ανάλογα με τις αξιώσεις του νόμιμου κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων.

    * Για κάθε 1GB upload παράνομα περιεχομένου το οποίο δεν είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα νόμιμα κατά την ημερομήνια έναρξης του upload θα χρεώνονται απο 100.000 έως 500.000 ευρώ ανάλογα με τις αξιώσεις του νόμιμου κάτοχου των πνευματικών δικαιωμάτων στο εξωτερικό.

Το ευτύχημα είναι πως οι Ελληνικοί δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί ,συμπεριλαμβανομένων των κρατικών καναλιών αναμένεται να ανακοινώσουν ότι δεν έχουν αξιώσεις απο οποιαδήποτε διακίνηση υλικού δικιάς τους τηλεοπτικής παραγωγής αρκεί να έχει προβληθεί πριν τις 10/03/2010 .Για κάθε τηλεοπτική εκπομπή που διακινείται παράνομα μέσω διαδικτύου η οποία έχει προβληθεί αργότερα απο τις 10/03/2010 το πρόστιμο θα επιβάλεται κανονικά.

Το πιο απελπιστικό στην όλη κατάσταση είναι πως σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο όποιος καταφύγει στο δικαστήριο αμφισβητώντας την απόφαση θα κλειθεί να προκαταβάλει το πρόστιμο με την ελπίδα πως αν δικαιωθεί θα του επιστραφεί το ποσό άτοκα και με τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει σκληρότερες ποινές αν τελικά καταδικαστεί.
Το προβλεπόμενο ποσό σε περίπτωση καταδίκης είναι το 3 πλάσιο αυτού που έχει επιβληθεί.Σε κάθε περίπτωση είτε ο κατηγορούμενος κινηθεί δικαστικά είτε όχι το πρόστιμο θα πρέπει να καταβάλεται εντός εξαμήνου και σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής θα επιχειρείται η είσπραξή του μέσω κατασχέσεων!

Τα πιο εξοργιστικά σημεία του νομοσχεδίου είναι πως:

   1. Τα πρόστιμα θα επιβληθούν χωρίς δίκη.
   2. Τα ποσά είναι πραγματικά εξωφρενικά και αβάστακτα και δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.
   3. Το απόρητο των τηλεπικοινωνιών καταστρατηγήθηκε χωρίς κανένας να αντιδράσει.Αλήθεια τι έχει να πει η δήθεν Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ο Συνήγορος του Πολίτη για αυτό;

   4. Θα πραγματοποιηθούν κατασχέσεις απο ιδιωτικούς οργανισμούς καθώς δεν υπάρχει κρατικός πάροχος διαδικτύου.

   5. Ιδιωτικοί οργανισμοί αποκτούν δικαιοδοσία να επιβάλουν πρόστιμα.

Ενημέρωστε άμμεσα όλους τους γνωστούς σας."

..

Σάββατο, Μαΐου 08, 2010

Ζήτημα απόστασης η επαφή με εξωγήινους


Ο Βρετανός επιστήμονας Στίβεν Χόκινγκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ενδεχόμενη επαφή με εξωγήινους ενδέχεται να μην είναι φιλική και για αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί. Όπως φαίνεται όμως, είναι μάλλον αργά, αφού η NASA και άλλοι οργανισμοί έχουν ήδη στείλει εκπομπές στο Διάστημα. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία μάλιστα συζήτησε πριν μερικές ημέρες τις πιο πρόσφατες στρατηγικές της για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

«Η αναζήτηση ζωής αποτελεί κεντρικό σημείο της στρατηγικής μας για την εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος», δήλωσε ο Στιβ Σκουάιρς, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ και πρόεδρος του ειδικού πάνελ της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της χώρας σχετικά με τις μελλοντικές αποστολές της NASA.

Το πάνελ μελετά 28 πιθανές αποστολές, από τον Άρη μέχρι τα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου. Η διαστημική υπηρεσία επικεντρώνεται κυρίως στην αναζήτηση απλών μορφών ζωής όπως βακτήρια στο ηλιακό μας σύστημα και όχι για μακρινούς εξελιγμένους εξωγήινους πολιτισμούς.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Στίβεν Χόκινγκ δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι μια επίσκεψη εξωγήινων θα ήταν σαν την άφιξη του Κολόμβου στην Αμερική, «κάτι που δεν εξελίχθηκε και πολύ καλά για τους αυτόχθονες κατοίκους». Ο ίδιος επεσήμανε ότι αν και η πλειοψηφία της εξωγήινης ζωής είναι σε μικροβιακή μορφή, οι ανεπτυγμένες μορφές ζωής θα είναι πιθανότατα «νομάδες, σε αναζήτηση κατακτήσεων και εποικισμού».

Τα σχόλια του διάσημου επιστήμονα αναθέρμαναν τη συζήτηση περί αναζήτησης εξωγήινης ζωής στο ινστιτούτο SETI, σκοπός του οποίου είναι ακριβώς αυτός. Θα πρέπει οι αστρονόμοι να σταματήσουν την εκπομπή μηνυμάτων στο Διάστημα, με τον φόβο προσέλκυσης επικίνδυνων εξωγήινων; Ο Σεθ Σόστακ, αστρονόμος του SETI, θεωρεί ότι δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία και ότι μια τέτοια προσέγγιση είναι εκφοβιστική.

Πριν από 20 περίπου χρόνια, η NASA πραγματοποίησε ένα συνέδριο με αυτό το θέμα. Τότε, οι περισσότεροι επιστήμονες εξέφραζαν την ανησυχία τους για την προσέλκυση του «λάθους είδους» εξωγήινων, επεσήμανε ο Κρίστοφερ Κράφτ, πρώην διευθυντής του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον της NASA.

Η πιο διάσημη εκπομπή προς το Διάστημα πραγματοποιήθηκε το 1974, από το Παρατηρητήριο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, διάρκειας τριών λεπτών. Οι Καναδοί πραγματοποίησαν και αυτοί μια σειρά εκπομπών χρησιμοποιώντας μια ουκρανική κεραία στη δεκαετία του 1990. Το 2008, η NASA εξέπεμψε το τραγούδι «Across the Universe» των Beatles, προς το άστρο Πολάρις, με αφορμή τον εορτασμό των πενήντα χρόνων της υπηρεσίας και των σαράντα χρόνων από τη δημιουργία του διάσημου συγκροτήματος. Χωρίς να χρειάζεται να αναφερθούν τα σήματα που εκπέμπονται καθημερινά ως μέρος της ανθρώπινης δραστηριότητας πάνω στη Γη: Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σήματα αλλά και τηλεφωνικές συνομιλίες.

Πάντως σύμφωνα με υπολογισμούς των επιστημόνων, ο κοντινότερος εξωγήινος πολιτισμός θα απέχει από τη Γη μερικές δεκάδες έτη φωτός. Με το ένα έτος φωτός να ισούται με 5,9 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα, θα χρειαστούν γενιές ταξιδιωτών για να φτάσουν εδώ, ταξιδεύοντας με την ταχύτητα του φωτός. Σε ότι αφορά τον αριθμό εξωγήινων πολιτισμών, υπολογίζονται σε 10.000, ενώ ο γνωστός επιστήμονας Κάρλ Σαγκάν, θεωρούσε ότι πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο. Δεδομένου του μεγέθους του σύμπαντος, ο κοντινότερος μας γείτονας θα απέχει τουλάχιστον 5.900 τρισεκατομμύρια μίλια μακριά. «Ο Θεός έχει φροντίσει να μας βάλει σε κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ μας», είχε δηλώσει ο Σαγκάν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press
   
   

Τετάρτη, Μαΐου 05, 2010

Εντοπίστηκε νερό σε μορφή πάγου πάνω σε αστεροειδή


Για πρώτη φορά Aμερικανοί επιστήμονες παρατήρησαν νερό σε παγωμένη μορφή, καθώς και πολύπλοκες οργανικές ουσίες, πάνω σε ένα αστεροειδή και συγκεκριμένα στον «24 Θέμις», ένα τεράστιο βράχο διαμέτρου 200 χιλιομέτρων που βρίσκεται σε τροχιά σε απόσταση περίπου 480 εκατ. χλμ. από τον ήλιο, στη ζώνη μεταξύ του Άρη και του Δία.

Ο «24 Θέμις» ουσιαστικά είναι πλήρως καλυμμένος από ένα λεπτό στρώμα πάγου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε αυτές τις συνθήκες, ο πάγος δεν είναι σταθερός και πρέπει να ανανεώνεται με κάποιο τρόπο, πιθανώς από το εσωτερικό του αστεροειδούς. Σύμφωνα με ένα εναλλακτικό σενάριο, ο αστεροειδής πρόσφατα συγκρούστηκε με κάποιον παγωμένο κομήτη. Εξετάζονται και άλλες πιθανότητες, όπως η συχνή πρόσκρουση μικρότερων βράχων πάνω στον «24 Θέμις», που φέρνει στην επιφάνειά του τον κρυμμένο από κάτω πάγο ή ίσως υδρατμοί πάγου εξέρχονται συνεχώς από το εσωτερικό προς την επιφάνεια, όπου και συμπυκνώνονται με την μορφή πάγου.

Η ανακάλυψη της λεπτής παγωμένης επιφάνειας του ουρανίου σώματος έγινε, με τη βοήθεια του υπέρυθρου τηλεσκοπίου της NASA στη Χαβάη, από δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες, η μια υπό τον καθηγητή φυσικής Ουμπέρτο Κάμπινς του πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριδα και η άλλη υπό τον δρα Άντι Ρίβκιν του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς. Τα ευρήματα των ερευνών παρουσιάστηκαν στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Εκτός από παγωμένο νερό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης στον αστεροειδή ίχνη πολύπλοκών οργανικών ουσιών, πλούσιων δηλαδή σε άνθρακα. Η ανακάλυψη ενισχύει την θεωρία ότι ένα μεγάλο μέρος από το νερό των ωκεανών της Γης, αλλά και ίσως και οι πρώτοι οργανικοί «σπόροι» της ζωής, προήλθαν από το διάστημα, όταν αστεροειδείς ή κομήτες προσέκρουσαν στον πλανήτη μας πριν από περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο αστεροειδής «24 Θέμις» είναι ένα από τους μεγαλύτερους περιπλανώμενους βράχους στην κύρια ζώνη των αστεροειδών. Η απόσταση ανάμεσα στον αστεροειδή και τον ήλιο είναι περίπου τριπλάσια σε σχέση με την απόσταση Γης-ήλιου.

Οι επιστήμονες ξαφνιάστηκαν που ανακάλυψαν πάγο στην επιφάνεια του αστεροειδούς, καθώς κάτω από τη θερμότητα των ηλιακών ακτίνων και με ανυπαρξία ατμόσφαιρας, πίστευαν ότι τυχόν πάγος θα είχε εξατμιστεί προ πολλού.

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι όταν σχηματίστηκε η Γη, η θερμοκρασία ήταν πολύ υψηλή, συνεπώς δεν ήταν δυνατό να είχε ξεκινήσει τη ζωή της με πολύ νερό, άρα αυτό πρέπει να ήρθε από κάπου αλλού, προφανώς από το διάστημα. Οι κομήτες περιέχουν πολύ πάγο και οι προσκρούσεις τους στην αρχέγονη Γη μπορεί να έφεραν νερό, αλλά πάντα αρκετοί επιστήμονες υποπτεύονταν ότι δεν αρκούσαν οι κομήτες ως πηγή νερού. Τώρα πια στην «εικόνα» μπαίνουν και οι παγωμένοι αστεροειδείς, οπότε δικαιολογείται πώς ο πλανήτης μας βρέθηκε με τόσο νερό.

Τελευταία, έχει ενταθεί η μελέτη των αστεροειδών. Ένα ιαπωνικό διαστημικό σκάφος θα επιστρέψει στη Γη σε λίγες εβδομάδες με δείγματα βράχων από την επιφάνεια ενός αστεροειδούς. Το σκάφος «Ροζέτα» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) θα περάσει δίπλα από ένα άλλο αστεροειδή μέσα στο 2010, ενώ ένα άλλο σκάφος της NASA θα κάνει κάτι ανάλογο το 2010 με έναν τρίτο αστεροειδή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα έχει ζητήσει από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία να στείλει αστροναύτες σε έναν αστεροειδή μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
   
   

Δευτέρα, Μαΐου 03, 2010

Οι καυτερές πιπεριές καταπολέμουν τον πόνο

Οι καυτερές πιπεριές καταπολέμουν τον πόνο


Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι καυτερές πιπεριές μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός νέους είδους αναλγητικού, που πιστεύουν ότι για πρώτη φορά θα μπορεί να σταματήσει τον πόνο στην πηγή προέλευσής του. Οι επιστήμονες βρήκαν στο ανθρώπινο σώμα, στα σημεία του πόνου, μια ουσία παρόμοια με την καψικίνη ή καψαϊσίνη, η οποία είναι αυτή που κάνει τόσο καυτές τις κόκκινες πιπεριές.

Το μπλοκάρισμα αυτής της ουσίας στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να σταματήσει τον χρόνιο πόνο. Η έρευνα, υπό τον δρα Κένεθ Χάργκριβς της Οδοντοϊατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τέξας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό κλινικών ερευνών «Journal of Clinical Investigation», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.

Η καψικίνη είναι το κύριο συστατικό στις καυτές πιπεριές που προκαλεί την αίσθηση του καψίματος στη γλώσσα, κάτι που το πετυχαίνει, καθώς η ουσία αυτή εισέρχεται σε υποδοχείς που βρίσκονται στα κύτταρα του σώματός μας. Κατά παρόμοιο τρόπο, όταν το σώμα τραυματίζεται, απελευθερώνει ουσίες τύπου καψικίνης -ειδικά λιπαρά οξέα (ΟLAM)- και αυτά, μέσω ανάλογων υποδοχέων, προκαλούν πόνο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι υποδοχείς αυτοί στο σώμα μας αποτελούν μια μοριακή «δίοδο» για την ενεργοποίηση των νευρικών κυττάρων που αισθάνονται και μεταφέρουν τον πόνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι υποδοχείς καψικίνης ουσιαστικά αποτελούν την «κλειδαριά» που «ξεκλειδώνει» την «πόρτα» του πόνου στους νευρώνες.

Το επόμενο βήμα θα είναι να επιδιωχθεί το μπλοκάρισμα αυτών των νέων «οδών» μεταφοράς της αίσθησης του πόνου. Πειράματα που έχουν ήδη γίνει σε ποντίκια στο εργαστήριο, έδειξαν ότι η αφαίρεση ενός γονιδίου που σχετίζεται με αυτούς τους κυτταρικούς υποδοχείς, αφαιρεί και την ευαισθησία του σώματος στην καψικίνη. Οι ερευνητές ξεκινούν την προσπάθεια να δημιουργήσουν φάρμακα που θα κάνουν κάτι παρόμοιο.

Σύμφωνα με τον Χάργκριβς, «πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο στην κατανόηση των μηχανισμών του πόνου και στην πιο αποτελεσματική καταπολέμησή του. Ανακαλύψαμε μια οικογένεια από ενδογενή μόρια τύπου-καψικίνης, τα οποία απελευθερώνονται με φυσικό τρόπο στη διάρκεια ενός τραυματισμού και τώρα ξέρουμε πώς να μπλοκάρουμε αυτούς τους μηχανισμούς με μια νέα κατηγορία μη εθιστικών φαρμάκων».

Τελικά, οι ερευνητές προσδοκούν ότι τα νέα φάρμακα θα μπορούν να αντιμετωπίζουν διαφορετικές μορφές χρόνιου πόνου όπως του καρκίνου και των φλεγμονωδών παθήσεων όπως η αρθρίτιδα.

Τα περισσότερα σημερινά αναλγητικά δεν θεραπεύουν τον πόνο στην πηγή του, ενώ επιπλέον είναι εθιστικά και με δυνητικά επικίνδυνες παρενέργειες. Η ασπιρίνη π.χ. μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα αιμορραγία, οι αναστολείς COX-2 μερικές φορές μπορεί να επιφέρουν καρδιακά προβλήματα, η παρακεταμόλη μπορεί να βλάψει το συκώτι κ.α.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
   
   

Σάββατο, Μαΐου 01, 2010

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για την Πρωτομαγιά και υπέρ των μεταναστών

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για την Πρωτομαγιά και υπέρ των μεταναστών
Διαδηλώσεις προγραμματίζονται σε 70 πόλεις για την Πρωτομαγιά, με την έμφαση να δίνεται στο νόμο για την δίωξη των μεταναστών χωρίς άδεια στην Αριζόνα.

Χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, διαδηλωτές αναμένεται να λάβουν μέρος σήμερα Σάββατο σε πορείες σε έως και 70 πόλεις των ΗΠΑ για να διαδηλώσουν εναντίον του αμφιλεγόμενου νόμου στην Αριζόνα βάσει του οποίου η αστυνομία εντέλλεται να σταματά και να ελέγχει οποιονδήποτε υποπτεύεται ότι είναι μετανάστης χωρίς άδεια παραμονής.

Οι κινητοποιήσεις προστίθενται στον τεράστιο σάλο που έχει προκαλέσει το νομοθέτημα στη νοτιοδυτική αμερικανική πολιτεία, η οποία γειτνιάζει με το Μεξικό. Ήδη έχουν κατατεθεί δύο μηνύσεις με στόχο να αποτραπεί η εφαρμογή του νομοθετήματος, ενώ η συμμαχία οργανώσεων μεταναστών και οργανώσεων προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων έχει δεσμευτεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του μέτρου. Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι ο νόμος αυτός είναι «σε λαθεμένη κατεύθυνση», και έδωσε εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει εάν παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας.

Πολλοί πολιτικοί έχουν καλέσει να υπάρξει μποϊκοτάζ σε βάρος της πολιτείας, ειδικά στην Καλιφόρνια. Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις αναμένεται να λάβει χώρα στο Λος Άντζελες, όπου η διαδήλωση για την Πρωτομαγιά εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει πάνω από 100.000 πολίτες. Οι διοργανωτές εκτίμησαν ότι η αντίδραση θα είναι παρόμοια με εκείνη που είχε σημειωθεί πριν τέσσερα χρόνια, όταν νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στο ομοσπονδιακό Κογκρέσο καθιστούσε τη λαθρομετανάστευση σε κακούργημα--τότε, 1 εκατ. άνθρωποι είχαν διαδηλώσει.

Σήμερα στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι ζουν 12 εκατ. μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής. Δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν αυτήν την εβδομάδα κατέδειξαν ότι το 64% των ψηφοφόρων στην Αριζόνα τάσσονται υπέρ του νομοθετήματος--σε εθνικό επίπεδο, το 51% των πολιτών φέρεται να το υποστηρίζει.

Το νομοθέτημα υποχρεώνει τους μετανάστες να φέρουν έγγραφα συνεχώς μαζί τους, την αστυνομία να τους ελέγχει χωρίς κανένα λόγο, κι επιβάλλει βαριές ποινές σε όσους απασχολούν ή μεταφέρουν μετανάστες χωρίς έγγραφα. Οι υποστηρικτές του λένε ότι απλώς επιτρέπει στις αρχές στην Αριζόνα να εφαρμόσουν το ομοσπονδιακό νομικό πλαίσιο--βάσει του οποίου όσοι βρίσκονται στη χώρα παράνομα αντιμετωπίζουν σύλληψη και απέλαση.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
   

«Ακήρυχτος» πόλεμος στην Ταϊλάνδη

«Ακήρυχτος» πόλεμος στην Ταϊλάνδη
«Συμπαθών» της αντιπολίτευσης διώκεται για «προσβολή του βασιλέα»• μεγάλες ζημιές για τον τουρισμό λόγω των διαδηλώσεων• αναλυτές προειδοποιούν ότι η χώρα οδηγείται σε «ακήρυκτο εμφύλιο».

Οι αρχές της Ταϊλάνδης συνέλαβαν έναν «συμπαθούντα» των διαδηλωτών κατά της κυβέρνησης, διότι φέρεται να προσέβαλε τη βασιλική οικογένεια σε μήνυμα που ανάρτησε στο Facebook, ανακοίνωσε η αστυνομία χθες Παρασκευή.

Ο Ουίπας Ρακσακουλτάι, 37 ετών, συνελήφθη στο σπίτι του στην ανατολική επαρχία Ραγιόνγκ και του ασκήθηκε δίωξη για lese majeste διότι ανάρτησε «ένα απρεπές μήνυμα και παραβίασε την εθνική ασφάλεια προσβάλλοντας την μοναρχία στο Facebook την 19η Μαρτίου», ανέφερε η υπηρεσία ειδικών ερευνών της αστυνομίας της Ταϊλάνδης.

Το περιεχόμενο που αναρτάται στο Διαδίκτυο παρακολουθείται στενά από τις αρχές στην Ταϊλάνδη, και όσα μηνύματα επικρίνουν το βασιλιά της Ταϊλάνδης --ο οποίος θεωρείται ημίθεος από τους πιστούς στην μοναρχία-- λογοκρίνονται, ειδικά μετά το 2006, όταν τα «Κόκκινα Πουκάμισα» ξεκινούσαν την εκστρατεία τους εναντίον του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον πρωθυπουργό Τάκσιν Σιναουάτρα.

Τουλάχιστον 6.200 σελίδες έχουν «κατέβει» από το 2007 για προσβολές κατά της βασιλικής οικογένειας, σύμφωνα με Ταϊλανδούς αξιωματούχους.

Ο μονάρχης Μπουμιμπόλ Αμπντουλγιαντέτζ, ο οποίος βρίσκεται στο θρόνο εδώ και έξι δεκαετίες, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Βάσει του ποινικού κώδικα που ισχύει στην Ταϊλάνδη, η προσβολή σε βάρος του μονάρχη, ή μέλους της βασιλικής οικογένειας, είναι κακούργημα που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών.

Οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη έχουν στοιχίσει «233 εκατ. δολάρια» στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, που απασχολεί το 15% του εργατικού δυναμικού, ανέφεραν εξ άλλου εγχώρια ΜΜΕ σήμερα Σάββατο. Οι αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Ενωμένου Μετώπου για την Δημοκρατία και κατά της Δικτατορίας (UDD), κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους τον Μάρτιο. Οι κινητοποιήσεις έχουν σημαδευτεί από αιματηρά επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς, στρατιώτες και διαδηλωτές, με τουλάχιστον 27 νεκρούς και χίλιους τραυματίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bangkok Post, που επικαλείται κυβερνητικά στοιχεία, 1,34 εκατ. ξένοι τουρίστες έφθασαν στα διεθνή αεροδρόμια της χώρας, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 4,6% από τον Μάρτιο του 2008. Τον Απρίλιο, η μείωση έφθασε το 21% σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2008.

Αναλυτές του International Crisis Group προειδοποίησαν ότι αν η κατάσταση δεν αποκλιμακωθεί, σύντομα μπορεί να οδηγηθεί σε έναν «ακήρυκτο εμφύλιο πόλεμο». «Το πολιτικό σύστημα της Ταϊλάνδης έχει καταρρεύσει και μοιάζει να μην μπορεί να αναστρέψει την πορεία της χώρας προς το χείλος της εκτεταμένης σύγκρουσης», αναφέρει έκθεση του ICG.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επαναφορά της θανατικής ποινής στην Ταϊβάν

Επαναφορά της θανατικής ποινής στην Ταϊβάν
Η χώρα πραγματοποίησε τέσσερις εκτελέσεις, τις πρώτες από το 2005.

Τέσσερις άνθρωποι εκτελέστηκαν χθες στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις από το 2005 όταν η θανατική ποινή αποτέλεσε ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα.

Οι τέσσερις, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για δολοφονία, εκτελέσθηκαν αργά χθες, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η επαναφορά της θανατικής ποινής αποφασίστηκε ύστερα από συζητήσεις ετών που οδήγησαν τον περασμένο μήνα στην παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης σ’ ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ουανγκ-φενγκ και η Διεθνής Αμνηστία είχαν ζητήσει από τον πρόεδρο της Ταϊβάν Μα Γινγκ-τζέου να καταργήσει τη θανατική ποινή.

Η κατάργηση του σχετικού νόμου θα μπορούσε να βλάψει την κυβέρνηση ενόψει των τοπικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Περίπου 500 άνθρωποι εκτελέσθηκαν στο διάστημα από το 1987 ως το 2005.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ