Τρίτη, Ιουνίου 30, 2009

Σβήστο το ρημάδι...

Σε εφαρμογή από τα ξημερώματα της Τετάρτης το νέο πλαίσιο για τον περιορισμό της χρήσης προϊόντων καπνού. Βγήκε την ύστατη ώρα και η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες. Δείτε αναλυτικά τι προβλέπεται

Ο νόμος που ψηφίστηκε έχει στόχο να προστατεύσει τους ανηλίκους από την έκθεση στη χρήση των προϊόντων καπνού, αλλά και να διαχωρίσει πλήρως από αυτήν τον εργασιακό χώρο, το χώρο διασκέδασης, τους χώρους των μέσων μαζικής μεταφοράς, τους χώρους συναθροίσεων κτλ., ώστε να προστατέψει αποτελεσματικά τους μη καπνίζοντες. Αμφιλεγόμενα είναι τα αποτελέσματα που θα έχει στους καπνιστές, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι απλώς θα κληθούν να προσαρμόσουν τις συνήθειες του εθισμού τους στα νέα δεδομένα.

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Βουλή κάνοντας κλικ εδώ, καθώς και την υπουργική απόφαση του υπ.Υγείας που εξειδικεύει το νόμο κάνοντας κλικ εδώ.

Τι ισχύει για τους χώρους διασκέδασης

Αντίστοιχη απαγόρευση επιβάλλεται σε όλα τα «καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος», δηλαδή εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, κέντρα διασκέδασης κτλ., όσον αφορά τους εσωτερικούς χώρους τους.

Ειδικά για τα καζίνο το πλαίσιο παραμένει χαλαρό και θα γίνει διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, προκειμένου να μην μειωθούν τα έσοδα από τον νόμιμο τζόγο και να μην πληγεί ο αντίστοιχος τουρισμός.

Στους χώρους διασκέδασης κάθε είδους, όταν είναι από 70 τ.μ. ως 300 τ.μ., είναι στην ευχέρεια του επιχειρηματία η δημιουργία χώρου καπνιζόντων, μετά από σχετική αίτηση. Ο χώρος αυτός θα πρέπει:

* να μην ξεπερνά το 30 % του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος
* να είναι πλήρως διαχωρισμένος από το υπόλοιπο κατάστημα
* να είναι εξοπλισμένος με τα κατάλληλα μηχανήματα για τον εξαερισμό του και τον καθαρισμό του εσωτερικού του αέρα
* να έχει εμφανή επιγραφή στο εσωτερικό και στην εξωτερική επιφάνεια του διαχωριστικού του από το υπόλοιπο κατάστημα, ότι πρόκειται για χώρο καπνιζόντων. Στους υπόλοιπους χώρους πρέπει να αναρτηθούν σε εμφανή σημεία επιγραφές ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα

Στα μεγάλα κέντρα διασκέδασης (άνω των 300 τ.μ.) με ζωντανή έγχορδη μουσική το ποσοστό κάλυψης από το χώρο των καπνιστών αυξάνεται στο 40% (κατά μέγιστο) του συνολικού χώρου του καταστήματος. Στις περιπτώσεις αυτές επιτρέπεται ηπιότερης μορφής διαχωρισμός, με παραπέτασμα που θα έχει ύψος τουλάχιστον δύο μέτρων.

Ισχύουν οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις για τον εξαερισμό και τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας, ενώ σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται ρητώς να υπάρχει απαγορευτική σήμανση στους υπόλοιπους χώρους, να μην υπάρχουν σταχτοδοχεία και το προσωπικό να ενημερώνει άμεσα ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα παρά μόνο στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Μικρά... καπνιστήρια

Αξίζει να σημειωθεί ότι καταστήματα με εμβαδό κάτω των 70 τ.μ. μπορούν να επιλέξουν να είναι χώροι αμιγώς καπνιστών και να βγάζουν σχετική άδεια, ενώ για μεγαλύτερα είναι υποχρεωμένα να τηρούν την απαγόρευση με την δυνατότητα κατασκευής ειδικών χώρων για τους καπνιστές.

Σε αυτή την περίπτωση το κατάστημα θα πρέπει:

* να εξοπλιστεί με κατάλληλα και επαρκή μηχανήματα εξαερισμού και καθαρισμού του εσωτερικού αέρα
* να έχει αναρτημένο στην πρόσοψη και το εσωτερικό ειδικό σήμα, που θα αναφέρει ότι «το κατάστημα είναι χώρος για καπνίζοντες»

Κανένα καπνιστήριο σε κοινόχρηστο χώρο

Αυστηρότερες είναι οι ρυθμίσεις που εξειδικεύει η απόφαση σχετικά με τους χώρους εργασίας.

Εκεί η δημιουργία χώρου για καπνίζοντες επιτρέπεται μετά από σχετικό αίτημα των εργαζόμενων, μόνο εάν η δημόσια υπηρεσία ή η ιδιωτική επιχείρηση απασχολεί άνω των 50 εργαζόμενους.

Ο χώρος αυτός δεν μπορεί να είναι χώρος εργασίας, θα πρέπει να είνι πλήρως διαχωρισμένος από αυτούς, όπως και από άλλους χώρους εξυπηρέτησης συναλλασσόμενων και επισκεπτών. Το εμβαδό θα καθορισθεί με απόφαση της διοίκησης μετά από συμφωνία με τους εργαζόμενους.

Οπως και στην περίπτωση των καταστημάτων, οι χώροι για καπνίζοντες στην εργασία επιβάλλεται να διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό και κατάλληλα μηχανήματα για τον καθαρισμό του εσωτερικού τους αέρα.

Τονίζεται ότι οι χώροι καπνιστών δεν δύνανται να περιλάβουν τμήμα των κοινόχρηστων χώρων (διάδρομοι, χώροι υποδοχής κτλ.) ή των χώρων υγιεινής.

Σε αυτούς πρέπει να υπάρχουν στην είσοδο αλλά και στο εσωτερικό εμφανείς επιγραφές, ότι επιτρέπεται το κάπνισμα και δεν επιτρέπεται σε αυτούς η είσοδος ανηλίκων.

Από την 01/09/2009 απαγορεύεται κάθε μορφής διαφήμιση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους. Η διαφήμιση προιόντων καπνού επιτρέπεται μόνο στους εσωτερικούς χώρους των σημείων πώλησης προιόντων καπνού.

Ταξί και λεωφορεία χωρίς... ντουμάνια

Ο νόμος προβλέπει επίσης (για μία ακόμη φορά...) την απαγόρευση του καπνίσματων τόσο από τους οδηγούς όσο και από τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς, των ταξί και των αγοραίων οχημάτων.

Παράλληλα, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα στους κάθε είδους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα παντός είδους κυλικεία, με μόνη εξαίρεση τους ειδικούς χώρους που τυχόν θα διαμορφωθούν για το λόγο αυτό.

Τα παραθυράκια...


Στην υπουργική απόφαση του κ.Αβραμόπουλου ορίζεται ότι η απαγόρευση δεν περιλαμβάνει εξωτερικούς χώρους ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, ακόμη και αν καλύπτονται με σκέπαστρο. Η αποστροφή αυτή αναμένεται να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και σίγουρα μία πρώτη δικαιολογία για τους ιδιοκτήτες χώρων που έχουν καλύψει πλήρως υπαίθριους χώρους, ειδικά το χειμερινό εξάμηνο.

Αλλοι... «τυχεροί» αλλά στην ατυχία τους είναι οι τρόφιμοι ψυχιατρικών ιδρυμάτων και μονάδων, οι οποίοι με γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού τους θα εξαιρούνται από την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους Υγείας και Παιδείας.

Προστασία για τους ανήλικους

Απαγορεύεται η είσοδος ανηλίκων σε χώρους καπνιζόντων σε εργασιακούς χώρους, καταστήματα και κάθε λογής χώρους διασκέδασης. Η παραμονή και η οποιασδήποτε μορφής απασχόλησή τους σε τέτοιους χώρους είναι παράνομη ακόμη και αν συνοδεύονται από ενήλικα, ακόμα και στις περιπτώσεις ιδιωτικών εκδηλώσεων.

Από την 1η Ιουλίου απαγορεύεται οποιαδήποτε πώληση ειδών καπνού σε ανήλικο, αλλά και η πώληση από ανήλικα άτομα (κάτω των 18 ετών που εργάζονται σε περίπτερα, είδη ψιλικών κτλ. Ουσιαστικά απαγορεύεται η εργασία ανηλίκων σε καπνοπωλεία.

Παράλληλα επιβάλλεται η ανάρτηση σήμανσης για την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.

Εξάλλου απαγορεύονται πλέον οι συσκευασίες με λιγότερα από 20 τσιγάρα, αλλά και οι αυτόματες μηχανές πώλησης, αλλά από το επόμενο καλοκαίρι (με τη συμπλήρωση έτους από την δημοσίευση του νόμου).

Φρένο στην προβολή του καπνίσματος

Το πλέον προφανές μέτρο είναι η πλήρης απαγόρευση της δωρεάν διανομής τσιγάρων και πακέτων τσιγάρων με διαφημιστικές καμπάνιες.

Από την 01/09/2009 απαγορεύεται κάθε μορφής διαφήμιση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους. Η διαφήμιση προιόντων καπνού επιτρέπεται μόνο στους εσωτερικούς χώρους των σημείων πώλησης προιόντων καπνού.

Τα τσιγάρα και τα άλλα προϊόντα καπνού εκδιώκονται από τις βιτρίνες και τις προθήκες των καταστημάτων του λιανεμπορίου που δεν σχετίζονται άμεσα με αυτό το αντικείμενο (περίπτερα, καπνοπωλεία, καταστήματα αφορολογήτων ειδών σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς κτλ.).

Επίσης, απαγορεύεται η κατασκευή, προβολή, εμπορία και πώληση αντικειμένων που έχουν την εξωτερική μορφή προϊόντων καπνού (πολύ συχνά χρησιμοποιούνται ως παιχνίδια από παιδιά ή ως χρηστικά αντικείμενα από τους γονείς, π.χ. μπρελόκ).

Καμία διαφήμιση ειδών καπνού δεν θα αναρτάται πλέον σε χώρους Παιδείας και Υγείας τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η απαγόρευση αφορά τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό και ειδικά τα κυλικεία τους.

Συνολικά οι καπνοβιομηχανίες δεν θα μπορούν μέσω διαφημιστικών ή πληρωμένων καταχωρήσεων να ισχυρίζονται ότι η χρήση των προϊόντων καπνού εμφανίζει μειωμένο κίνδυνο για την υγεία.

Το... σβήνουν σε internet cafe, αθλητικούς χώρους

Με το νέο νόμο εξοβελίζονται οι προθήκες με τα τσιγάρα από τα καταστήματα που παρέχουν (ιδίως σε ανήλικα και νεαρά άτομα) πρόσβαση στο διαδίκτυο ή ηλεκτρονικά παιχνίδια κάθε είδους, ενώ απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα εντός αυτών των χώρων.

Το κάπνισμα απαγορεύεται επίσης σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων, καθώς είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την υγεία (και)των αθλούμενων.

Αλλάζει το πλαίσιο για τα βοηθήματα


Ο νόμος επιβάλλει την άρση της κυκλοφορίας των φαρμακευτικών ή άλλων προϊόντων που διατίθενται για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς νέα απόφαση των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης καθορίζει νέο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με προαναφερθείσα ρύθμιση απαγορεύεται και το «ηλεκτρονικό τσιγάρο».

Πηγή: ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου