Κυριακή, Μαρτίου 07, 2010

Ελεύθερη πτώση από την Στρατόσφαιρα!

Ο πιλότος Felix Baumgartner ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να ανοίξει νέους ορίζοντες για την εξερεύνηση του αεροδιαστήματος, επιχειρώντας να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα σπάσει το φράγμα του ήχου με το σώμα του.

Ο Baumgartner ελπίζει να ανεβεί με έναν θαλαμίσκο στερεωμένο σε αερόστατο ηλίου ως τις ανώτατες παρυφές της στρατόσφαιρας, σε ύψος τουλάχιστον 36.570 μέτρων και, προστατευμένος από μια «διαστημική στολή» πλήρους πίεσης, να πραγματοποιήσει άλμα ελεύθερης πτώσης που ενδέχεται να υπερβεί το 1 Mach, δηλαδή πάνω από 1.225 χιλιόμετρα την ώρα, και να προσγειωθεί με αλεξίπτωτο.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  redbullstratosmesa2-2.jpg Εμφανίσεις:  20 Μέγεθος:  127,3 KB


Αν επιτύχει, η αποστολή Red Bull Stratos ελπίζει να καταρρίψει τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ, ενώ τα στοιχεία που θα συλλέξουν οι κορυφαίοι επιστήμονες της αποστολής ίσως θέσουν νέα πρότυπα για την αεροδιαστημική ασφάλεια και τις πτήσεις του ανθρώπου.

Ο Joseph Kittinger, σμήναρχος εν αποστρατεία της Αεροπορίας των ΗΠΑ, πραγματοποίησε το 1960 άλμα από τη στρατόσφαιρα, από τα 31.330 μέτρα, ανοίγοντας το δρόμο για την εξερεύνηση του διαστήματος. Ο Kittinger, τα ρεκόρ του οποίου στοχεύει να καταρρίψει ο Baumgartner, παρουσίασε τον Αυστριακό πιλότο στα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη.

«Οι άνθρωποι προσπαθούν να καταρρίψουν τα ρεκόρ μου εδώ και πενήντα χρόνια – και πολλοί από αυτούς έχουν πεθάνει κατά την προσπάθεια» δήλωσε ο Kittinger. «Πιστεύω, όμως, ότι με τα μοναδικά μας πλεονεκτήματα, μια εξαίρετη ομάδα συντελεστών, την αφοσίωση της Red Bull και τις εκπληκτικές ικανότητες του Felix Baumgartner, η αποστολή Red Bull Stratos θα πετύχει το στόχο της».

Ο Kittinger, ο Baumgartner (ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε τη Μάγχη με ένα πτερύγιο από ανθρακονήματα το 2003), ο δρ Jonathan Clark, ιατρικός διευθυντής της Red Bull Stratos, και ο Art Thompson, τεχνικός διευθυντής έργου, παρουσίασαν το πλαίσιο της αποστολής, που αναμένεται να εκκινήσει από τη Βόρεια Αμερική εντός του 2010.

«Είναι πραγματικά ένα βήμα προς το άγνωστο. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πώς θα αντιδράσει ο ανθρώπινος οργανισμός κατά τη μετάβαση σε υπερηχητικές ταχύτητες» δήλωσε ο Baumgartner. «Όμως πρέπει να το μάθουμε. Οι πιλότοι και αστροναύτες των μελλοντικών αεροδιαστημικών προγραμμάτων χρειάζονται ένα μέσο διαφυγής σε μεγάλο υψόμετρο αν παραστεί ανάγκη».

Ο Clark, που υπηρέτησε ως ιατρός πληρώματος σε έξι αποστολές του Διαστημικού Λεωφορείου, επιβεβαίωσε ότι τα στοιχεία που θα συλλεχθούν από την αποστολή θα ανακοινωθούν στην επιστημονική κοινότητα, σημειώνοντας ότι, ως αποτέλεσμα, αναμένει πως επιτέλους θα καθιερωθούν τα σχετικά ιατρικά πρωτόκολλα, και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της αποστολής Red Bull Stratos θα είναι η έμπνευση για τους νέους… Αυτό που κάνει ο Felix θυμίζει τους πρώτους αστροναύτες και κοσμοναύτες».

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  redbullstratosmesa1-1.jpg Εμφανίσεις:  12 Μέγεθος:  72,8 KB


Η αποστολή Red Bull Stratos έχει εξασφαλίσει εξειδικευμένες υπηρεσίες τεχνικών τηλεπικοινωνιών από την εταιρεία Riedel Communications οι οποίες θα διευκολύνουν την κάλυψη του εγχειρήματος με ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και μετάδοση στο Διαδίκτυο από τη Microsoft Silverlight. Παράλληλα, η αποστολή θα τροφοδοτείται σε πλατφόρμες κινητής τηλεφωνίας μέσω της εφαρμογής Ovi από τη Nokia. Το κανάλι που θα καλύψει την αποστολή για όλο τον κόσμο, το BBC, θα προχωρήσει στην παραγωγή ενός ειδικού ντοκιμαντέρ 90 λεπτών που θα προβληθεί αποκλειστικά στις ΗΠΑ από το National Geographic Channel και θα διανεμηθεί παγκοσμίως από το BBC Worldwide.


Ντοκιμαντέρ του BBC

Ένα αποκλειστικό ντοκιμαντέρ για την αποστολή Red Bull Stratos ετοιμάζεται από το BBC και το National Geographic. Πρόκειται για ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο «SPACE DIVE» που θα κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ από το National Geographic Channel και στο Ηνωμένο Βασίλειο από το BBC-2 το 2010, μερικές εβδομάδες μετά το άλμα. Λίγο αργότερα θα προβληθεί και στον υπόλοιπο κόσμο. Το BBC Worldwide έχει αναλάβει την παραχώρηση δικαιωμάτων και διανομή του «SPACE DIVE», σε τηλεοπτικούς σταθμούς ανά τον κόσμο.

Η Red Bull Stratos έχει την τιμή να μοιράζεται αυτή την αποστολή με τους ακόλουθους συνεργάτες:

Nokia

Ως επίσημος παγκόσμιος χορηγός κινητής τηλεφωνίας, η Nokia δημιούργησε την εφαρμογή που θα παρακολουθεί την πρωτοποριακή αποστολή της Red Bull Stratos. Η εφαρμογή, που είναι αποκλειστικά διαθέσιμη από το Ovi Store της Nokia, θα επιτρέπει στους χρήστες να ενημερώνονται για την πρόοδο της αποστολής διαβάζοντας άρθρα και παρακολουθώντας βίντεο από την ομάδα ειδικών της Red Bull Stratos.

Οι χρήστες Nokia θα μπορέσουν επίσης να παρακολουθήσουν την αντίστροφη μέτρηση και το τελικό άλμα σε πραγματικό χρόνο, αλλά και να δουν τους σφυγμούς του Felix Baumgartner να αυξάνονται, παρακολουθώντας τα βιομετρικά δεδομένα του πριν το άλμα, στη διάρκειά του, και μετά. Μόλις ολοκληρωθεί, η εφαρμογή θα μεταδίδει αποκλειστικά στοιχεία της αποστολής Red Bull Stratos απευθείας στα κινητά τηλέφωνα των χρηστών. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη διεύθυνση http://www.ovi.com.

Microsoft

Η Microsoft είναι ο παγκόσμιος συνεργάτης της Red Bull Stratos για θέματα τεχνολογίας μέσων. Η τεχνολογία Silverlight και IIS Smooth Streaming της Microsoft χαρίζει μια διαδραστική ζωντανή εμπειρία σε High Definition για τους χρήστες του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο. Περισσότερα στη διεύθυνση http://www.microsoft.com/silverlight.

Riedel Communications


Η εταιρεία Riedel Communications, αναγνωρισμένη για την πρωτοποριακή τεχνολογία της στις οπτικές ίνες, τις ενδοεπικοινωνίες και τη ραδιοφωνία, παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση τηλεπικοινωνιών για αυτή τη μοναδική αποστολή, συνδυάζοντας ψηφιακά συστήματα ασύρματων και ενσύρματων ψηφιακών ενδοεπικοινωνιών. Επιπλέον, η Riedel παρέχει την τεχνολογία οπτικών ινών για την κατανομή εικόνας και σήματος, καθώς και την ασύρματη διασύνδεση βίντεο, στις κάμερες που θα μεταφέρει ο θαλαμίσκος, επιτρέποντας τη μετάδοση εκπληκτικών εικόνων από το θαλαμίσκο της Red Bull Stratos.

Δειτε το βιντεο

http://www.redbull.com/cs/Satellite/...=1242745950125


Ελεύθερη πτώση... από το διάστημα!

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  ScreenHunter_586.jpg Εμφανίσεις:  9 Μέγεθος:  27,5 KB


Θα επιχειρήσει να κάνει το ακατόρθωτο! Ο Αυστριακός Felix Baumgartner προετοιμάζεται για την ελεύθερη πτώση της ζωής του, αφού θα πηδήξει από απόσταση 125.000 ποδιών από το έδαφος, γεγονός που σημαίνει ότι θα σπάσει το φράγμα του ήχου!

Το εγχείρημά του, την επίβλεψη του οποίου θα έχει η Nasa και ειδικοί της αμερικανικής αεροπλοΐας, θα χρησιμοποιηθεί σε ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο BBC.

Το τόλμημα του Baumgartner έρχεται 50 χρόνια αφότου ο Αμερικανός Joe Kittinger «έγραψε ιστορία», όταν πήδηξε από τα 102.800 πόδια. Ο Felix Baumgartner, γνωστός από τις πτώσεις του από τους Πύργους Petronas στην Κουάλα Λουμπούρ, στη Μαλαισία, θα ταξιδέψει με μία ειδική διαστημική κάψουλα, κρεμάμενη από μπαλόνι ηλίου στα 125.000 πόδια.

Η ελεύθερη πτώση του θα διαρκέσει πάνω από πέντε λεπτά, κατά την οποία θα φορά κράνος και ένα ειδικό κοστούμι για την πίεση της ατμόσφαιρας.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν από το εγχείρημα αυτό να εξαγάγουν σημαντικά συμπεράσματα. Ο Baumgartner, την ημέρα του «άθλου» του, θα αγγίξει ταχύτητα έως και 1.110 χιλιόμετρα την ώρα μέσα σε 35 δευτερόλεπτα, όπερ σημαίνει ότι το σώμα του θα υποστεί απίστευτη πίεση. Η πτώση θα γίνει το καλοκαίρι, κάπου πάνω από τη Βόρεια Αμερική.

πηγη : zougla.gr / Πόπη Παπαμιχαήλ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου