Τρίτη, Μαρτίου 16, 2010

«Ετσι ξαφνικά, μου ράγισες την καρδιά...»

Τα έντονα συναισθήματα προκαλούν προβλήματα στο μυοκάρδιο, με θύματα κυρίως τις γυναίκες


Τα συμπτώματα είναι γνωστά: καρδιά «πονεμένη», «ραγισμένη», που «πεταρίζει», που «πάει να σπάσει». Το μυαλό του γιατρού πηγαίνει αμέσως στο έμφραγμα, διατάζει εξετάσεις, αλλά το καρδιογράφημα βγαίνει πεντακάθαρο. Σιγά σιγά το κακό περνάει και επανέρχονται οι φυσιολογικοί ρυθμοί. Και επιτέλους γίνεται η σωστή διάγνωση: δεν επρόκειτο για ισχαιμικό επεισόδιο, αλλά για μια ψυχογενή καρδιακή προσβολή, κάτι σαν έμφραγμα-«μαϊμού»!

Αυτό είναι το σύνδρομο «τακοτσούμπο», όπως ονομάστηκε για πρώτη φορά το 1991, όταν το περιέγραψαν ιάπωνες γιατροί. Στην πράξη είναι μια ελαφρά προσωρινή παραμόρφωση της αριστερής κοιλίας της καρδιάς: παίρνει το σχήμα του πήλινου κανατιού που χρησιμοποιούν οι ψαράδες στην Ιαπωνία για να παγιδεύουν χταπόδια. Εξ ου και η ονομασία του, που σημαίνει «παγίδα χταποδιών».

Νέες έρευνες που έγιναν στην Ιαπωνία αποδεικνύουν πλέον ότι τα έντονα συναισθήματα μπορούν να παραμορφώσουν το μυοκάρδιο, προκαλώντας συμπτώματα που σε τίποτε δεν διαφέρουν από τα ισχαιμικά. Και μάλιστα με θύματα τις γυναίκες σε συντριπτικό ποσοστό. Στατιστικά έχει διαπιστωθεί ότι εννέα στα δέκα κρούσματα προκύπτουν σε γυναίκες. Η ψυχική ευαισθησία φαίνεται ότι κάνει το «ωραίο φύλο» πιο ευάλωτο.

Μια δυνατή συγκίνηση, κάποιο απρόβλεπτο ζόρισμα, δυσάρεστα συναισθήματα και σκέψεις σκοτεινές, γενικώς μια κατάσταση αφόρητης δυστυχίας, φέρνουν πόνους στο στήθος, ζαλάδες και μέσα στη θολούρα του το θύμα τρέμει μήπως αντικρίσει ξαφνικά το δρεπάνι του Χάρου. Στην περίπτωση του συνδρόμου «τακοτσούμπο» τα καρδιολογικά φάρμακα δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Συχνά το καρδιογράφημα βγάζει γραμμή αλλοπρόσαλλη, δείχνοντας ότι η καρδιά δεν μπορεί να ρυθμίσει την κυκλοφορία του αίματος. Οι δείκτες τρελαίνονται, η αρτηριακή πίεση και η οξυγόνωση των ιστών πέφτουν σε οριακό σημείο, ο οργανισμός κτυπάει συναγερμό σαν να δίνει αγώνα για την επιβίωσή του.

Πολλά μπορεί να είναι τα αίτια που προκαλούν το σύνδρομο. Εχουν καταγραφεί διάφορες περιπτώσεις, όπως ένας άνδρας που έπειτα από στενοχώρια παραπάτησε και έπεσε σε λίμνη, περιστατικά αμέσως μετά το διαζύγιο ή έπειτα από μεγάλη χασούρα στο καζίνο. Επίσης, το έχουν πάθει εργαζόμενοι που υποχρεώθηκαν να μάθουν τη χρήση κάποιου καινούργιου συστήματος λογισμικού στη δουλειά τους ή ανέλαβαν νέα καθήκοντα ή έπιασε φωτιά το γραφείο τους ή άνθρωποι που χρειάστηκε να μιλήσουν για πρώτη φορά σε ακροατήριο.

Ολα αυτά οδηγούν τη σκέψη στο νευρικό παρασυμπαθητικό σύστημα, το οποίο σε καταστάσεις στρες παράγει μεγάλη ποσότητα αδρεναλίνης που πλημμυρίζει την καρδιά δημιουργώντας πρόσκαιρη απορρύθμιση. Αυτή η κατάσταση σοκ δημιουργείται από την πρόσκαιρη διόγκωση της αριστερής κοιλίας και στο 98% των περιπτώσεων περνάει μόνη της και τα συμπτώματα σταματούν, εξαφανίζονται μυστηριωδώς έτσι όπως είχαν εμφανιστεί.

tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου