Παρασκευή, Απριλίου 16, 2010

Πιστωτική κάρτα το κινητό μας

Το «άγγιγμα του Μίδα» θα έχουν σε λίγο καιρό τα κινητά τηλέφωνα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη: θα μπορούμε με αυτά να αγοράζουμε από τσίχλες μέχρι ρούχα με ένα απλό πέρασμα του τηλεφώνου μπροστά από ειδική συσκευή.


Δώδεκα γνωστές εταιρείες διεξάγουν αυτή τη στιγμή στη Γαλλία μια μεγάλη δοκιμήτη μεγαλύτερη εκτός Ασίας- προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα συστήματα που υπάρχουν στη Γηραιά Ήπειρο, με τη χρήση τεχνολογίας που ονομάζεται «κοντινή επικοινωνία τομέων» (ΝFC), μπορούν να εξασφαλίσουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τη λειτουργία του κινητού- πιστωτική κάρτα, σε μεγάλη κλίμακα.

Εάν τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι θετικά, θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα κινητά τηλέφωνα ως πιστωτικές κάρτες μέσα σε ένα χρόνο από τώρα- με δεδομένο ότι οι κατασκευαστές θα δημιουργήσουν τις ανάλογες συσκευές και οι συμμετέχοντες θα συμφωνήσουν πώς να μοιράζουν τα κέρδη, δύο θέματα που έχουν βάλει εμπόδια μέχρι στιγμής, στην εφαρμογή αυτής της νέας υπηρεσίας.
Η τεχνολογία ΝFC χρησιμοποιείται ήδη σε εκατοντάδες μέρη σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς, όπου οι επιβάτες περνούν ειδικές πλαστικές κάρτες πάνω από σκάνερ που βρίσκονται τοποθετημένα σε κολόνες και τους επιτρέπουν την είσοδο. Η τοποθέτηση του ΝFC στα κινητά και η σύνδεσή του με τον τραπεζικό λογαριασμό του χρήστη είναι αυτή που θα μετατρέψει το τηλέφωνο σε πορτοφόλι.

Δοκιμή στη Γαλλία

Στη δοκιμή που γίνεται στη Γαλλία, στην οποία συμμετέχουν 1.000 άτομα, οι εταιρείες δεν θέλουν να διαπιστώσουν το εάν οι καταναλωτές θα χρησιμοποιήσουν τα τηλέφωνά τους για να πληρώνουν λογαριασμούς- αυτό το έχουν καταλάβει από άλλες δοκιμές, αλλά και από τη λειτουργία- ήδη- 30 εκατομμυρίων τέτοιων συσκευών σε χώρες της Ασίας. Ζητούμενο είναι ο συνδυασμός συστημάτων των διαφορετικών εταιρειών που θα πάρουν μέρος στο εγχείρημα, υπό την ονομασία «Ρayez Μobile»: τρεις γαλλικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, έξι μεγάλες τράπεζες, καθώς και εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων. «Δεν νομίζω ότι θα αντικαταστήσει τα μετρητά», λέει ο Ζερόμ Σιον, διευθυντής γαλλικής εταιρείας που κατασκευάζει «έξυπνες κάρτες». «Όπως οι επιταγές και οι πιστωτικές κάρτες δεν αντικατέστησαν τα χρήματα, το ίδιο θα συμβεί και μ΄ αυτό». Κι όμως το τηλέφωνο - πιστωτική κάρτα θεωρείται κάτι ιδιαίτερο, μια και σε πολλές χώρες υπάρχουν περισσότεροι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας παρά κάτοχοι πιστωτικών καρτών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου