Παρασκευή, Απριλίου 23, 2010

Η Ελλάδα σε πυρηνικό κλοιό

ΕΞΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ
-Βουλγαρία: Στην περιοχή Μπέλενε κατασκευάζεται ήδη ένα πυρηνικό εργοστάσιο από εταιρεία ρωσικών συμφερόντων, που περιλαμβάνει δύο σταθμούς 1.000 μεγαβάτ, ο καθένας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Σόφια, πριν από περίπου δύο χρόνια, είχε εκφράσει τη θετική του γνώμη.
«Είμαστε ικανοποιημένοι», είχε πει ο πρωθυπουργός, «που η Βουλγαρία έχει αναλάβει τηv υποχρέωση να εκπληρώνει συγκεκριμένες δεσμευτικές ενέργειες και θεωρούμε ότι είναι Πάρα πολύ σημαντικό να καλύπτονται σε κάθε περίπτωση όλοι οι όροι που έχουν σχέση με την πυρηνική ασφάλεια, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος».
-Ρουμανία: Στην περιοχή Τσερναβόντα προωθούνται τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου συνολικής ισχύος 1.000 μεγαβάτ. Ήδη η ρουμανική κυβέρνηση, ως όφειλε, έχει ενημερώσει σχετικά τη Βουλγαρία για πιθανές διασυνοριακές επιπτώσεις.
-Τουρκία: Στην περιοχή της Σινώπης, ο Τούρκος πρωθυπουργός σχεδιάζει να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο. Και είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα ανησυχεί σοβαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουρκικές τράπεζες -παρά το γεγονός ότι τα κόστη κατασκευής είναι υπέρογκα έχουν δεχθεί να χρηματοδοτήσουν ένα μεγάλο μέρος του όλου πυρηνικού προγράμματος. Χιλιάδες Τούρκοι ακτιβιστές πρόσφατα είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν τηv κατασκευή του εργοστασίου, και δέχθηκαν τηv επίθεση των τουρκικών αστυνομικών δυνάμεων.
-Αλβανία: Η περιοχή που προβλέπεται να κατασκευαστεί είναι το Δυρράχιο, δηλαδή μόλις 100 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα! το ενδιαφέρον δεν είναι φιλολογικό, όπως πιστεύουν Έλληνες πολιτικοί και επιστήμονες. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, συναντήθηκε προχθές με εκπροσώπους των αμερικανικών εταιρειών Camossi και WestingΗοuse.«Στόχος μας είναι η μετατροπή της Αλβανίας σε κέντρο παραγωγής και εξαγωγής ενέργειας». Αυτό δήλωσε απροκάλυπτα, πλέον, ο Σαλί Μπερίσα μετά από τη συνάντηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των εταιρειών πρότειναν στον πρωθυπουργό της Αλβανίας τηv κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου προκειμένου να παράγει ηλεκτρική ενέργεια η χώρα του. «Είμαστε διατεθειμένοι να μελετήσουμε κάθε ιδέα που θα βοηθήσει τηv Αλβανία», τόνισε με νόημα ο Μπερίσα.
-FYROM: Στα Σκόπια είναι κοινό μυστικό πως προωθείται έντονα η ιδέα της κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου. Μάλιστα, γαλλικών συμφερόντων εταιρείες έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

πηγή: εφημερίδα "Επενδυτής"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου