Σε καιρό ειρήνης ή πολέμου, η Κίνα θα διεξάγει εκτεταμένες επιχειρήσεις κυβερνοπολέμου, σύμφωνα με το πόρισμα ειδικής έρευνας που διεξήγαγε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου.
Τα ανώτατα στελέχη του κινεζικού επιτελείου, που είναι επιφορτισμένα με τη διαμόρφωση της σύγχρονης πολεμικής στρατηγικής των ενόπλων δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας αντιμετωπίζουν την υπεροχή στο χώρο των πληροφοριών σαν το «κλειδί» για την επικράτηση στα μελλοντικά πεδία μάχης. Ως εκ τούτου, συνεχίζουν την επέκταση των δυνατοτήτων της υπολογιστικής υποδομής της χώρας, όπως επισημαίνει η αναφορά, που τιτλοφορείται «Capability of the People's Republic of China to Conduct Cyber Warfare and Computer Network Exploitation» (Δυνατότητες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για διεξαγωγή Κυβερνοπολέμου και για παραβίαση/εκμετάλλευση Δικτύων Υπολογιστών).
Σε μία πιθανή σύγκρουση, εκτιμάται πως η Κίνα θα στοχεύσει την αμερικανική κυβέρνηση και τη βιομηχανία με επιχειρήσεις παραβίασης/ εκμετάλλευσης των δικτύων υπολογιστών και εκτεταμένες επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών. Οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας των ΗΠΑ αναμένουν να έρθουν αντιμέτωπες με εξαιρετικά συγκροτημένες και άριστα οργανωμένες επιθέσεις, που θα αξιοποιούν εξελιγμένες τεχνικές, υψηλής απόδοσης λογισμικό και - το πιο ανησυχητικό- πολλές γνώσεις γύρω από τον τρόπο λειτουργίας των αμερικανικών δικτύων.
Η κύρια τακτική του κινεζικού στρατού θεωρείται πως θα είναι η αποδυνάμωση των δικτύων πληροφοριών του εχθρού με χρήση μέσων ηλεκτρονικού πολέμου και ειδικά στοχευμένα συμβατικά χτυπήματα, που θα δημιουργήσουν «τυφλά σημεία» - τα οποία στη συνέχεια οι κινεζικές δυνάμεις θα εκμεταλλεύονται, ανάλογα με το τι επιτάσσουν οι εκάστοτε τακτικές συνθήκες. Το δόγμα αυτό έχει ήδη υιοθετηθεί από τους εξελιγμένους δυτικούς στρατούς: η κινεζική εκδοχή του χαρακτηρίζεται ως «Ηλεκτρονικός Πόλεμος Ενιαίων Δικτύων».
Για την πύκνωση των τάξεων των «κυβερνοπολεμιστών» του, ο κινεζικός στρατός έχει προβεί σε κύμα στρατολογήσεων, που μπορεί να περιλαμβάνουν και πολίτες: ειδικότερα άτομα τα οποία προέρχονται από τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, καθώς και τον πανεπιστημιακό κόσμο - ακριβώς όπως και στις ΗΠΑ- ενώ υπάρχουν και φήμες για μαζικές στρατολογήσεις χάκερ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από CNET
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου