Για εξαιρετικά προβληματική λειτουργία έως και ολική κατάρρευση του δικτύου Ίντερνετ των ΗΠΑ σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης- όπως μία πανδημία- κάνει λόγο έρευνα του GAO (General Accountability Office- η υπηρεσία του Πενταγώνου που είναι επιφορτισμένη με έρευνες/ αξιολογήσεις).
Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι του GAO ασχολήθηκαν κυρίως με την εξέταση μίας οξείας περίπτωσης πανδημίας, που θα εξαναγκάσει πολύ κόσμο να παραμείνει στο σπίτι του- με αποτέλεσμα να στραφεί στο Ίντερνετ για την ενημέρωση και την οργάνωση των αντιδράσεών του. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η δικτυακή υποδομή του υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας (που είναι υπεύθυνο για τη σωστή λειτουργία και προστασία του δικτύου) κρίθηκε ως «ανεπαρκής» - ενώ αναφέρεται πως δεν έχει καν ξεκινήσει κάποιου είδους σχεδιασμός για να αλλάξει αυτό.
Ωστόσο, το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας δεν άργησε να «αντεπιτεθεί» : συγκεκριμένα, αξιωματούχοι του ανέφεραν πως οι απαιτήσεις του GAO όσον αφορά το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει το Ίντερνετ σε μία ανάλογη περίπτωση είναι «παράλογες» και «εξωπραγματικές», καθώς πρακτικά η εν λόγω υπηρεσία (πάντα κατά τα λεγόμενα των εκπροσώπων του υπουργείου) ζητά να λειτουργήσει ιδανικά ένα δίκτυο στο οποίο θα καταφύγουν εκατομμύρια για να ενημερωθούν, ενώ παράλληλα άλλοι πολίτες θα εισέρχονται για τις συνήθεις καθημερινές τους δραστηριότητες (από έλεγχο των emails μέχρι online gaming).
Το θέμα της «αντοχής» του Ίντερνετ υπό συνθήκες οξείας πανδημίας απασχολεί τους ειδικούς του χώρου εδώ και χρόνια. Η τρέχουσα πανδημία του Η1Ν1, αν και πανδημία, θεωρείται πως είναι μέτριας μορφής (τουλάχιστον προς το παρόν). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μία πραγματικά οξεία πανδημία θα σήμαινε 40% απουσίες στους εργασιακούς χώρους και στα σχολεία, ενώ θα δημιουργούσε προβλήματα και στη χρήση των μέσων μεταφοράς.
Ένα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί από εταιρείες ως αντίμετρα, είναι η τηλεεργασία: εργαζόμενοι οι οποίοι κάνουν τις δουλειές που πρέπει να κάνουν από το σπίτι, χωρίς να προσέρχονται στον εργασιακό χώρο. Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει χρήση τεραστίου τμήματος του διαθέσιμου bandwidth.
«Τέτοιου είδους υπερχρήση του δικτύου θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα- την παρεμπόδιση των εργαζομένων να τηλεεργαστούν…το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας είναι υπεύθυνο για την προστασία της τηλεπικοινωνιακής υποδομής της χώρας» αναφέρεται στη μελέτη του GAO.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου