Παρασκευή, Αυγούστου 14, 2009

Η νεύρωση της καθαριότητας

Τι γίνεται όταν ακόμα και η καθαριότητα μετατρέπεται σε νεύρωση; Αποτελεί ειρωνεία: η γρίπη των χοίρων εμφανίστηκε σε μια εποχή η οποία μαστίζεται από μιαν άλλου τύπου «επιδημία»: αυτήν της μικροβιοφοβίας.

Η νεύρωση της αποστειρωμένης ζωής φαίνεται να μην είναι κάτι μεμονωμένο αλλά να έχει τον χαρακτήρα ενός φαινομένου μαζικού. Στο εξωτερικό, ήδη κυκλοφορούν σχετικές μελέτες, ωστόσο, αρκεί γύρω σου να κοιτάξεις και τα σημάδια είναι εκεί.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  reinigung-hygiene.jpg Εμφανίσεις:  18 Μέγεθος:  30,3 KB


Η νεύρωση αυτή ξεκινάει από το σημείο όπου η σχολαστική υγιεινή του ιδιωτικού σου χώρου μετατρέπεται σε εμμονή, η οποία μάλιστα απαντά συνήθως σε νέους άνδρες ή σε νεαρά ζευγάρια, η εσωτερική ισορροπία των οποίων εξαρτάται κατά πολύ από αυτή την ανάγκη για καθαριότητα. Η καθαριότητα γίνεται πρόβλημα όταν αντί να είναι μια κατάσταση που την ελέγχεις εσύ, είναι μια κατάσταση που ελέγχει εσένα πλέον. Φίλοι εξομολογούνται πώς σκύβουν ή γονατίζουν κάθε τόσο για να τσεκάρουν ότι το δάπεδο είναι καλά σφουγγαρισμένο ή ότι στην παραμικρή σκόνη χάνουν τον ύπνο τους.

Οι πραγματικές ακρότητες όμως διαπράττονται στον τομέα της προσωπικής υγιεινής. Μάλιστα, πολύ συχνά η μανία για αποστειρωμένη ζωή πηγαίνει χέρι χέρι με μιαν ανάλογη μανία με την υγιεινή διατροφή. Γνωρίζω ανθρώπους που, πεπεισμένοι ότι πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, κατέφυγαν σε «εναλλακτικούς» διατροφολόγους οι οποίοι τους συνέστησαν ημερήσια... κλίσματα.

Μπαίνεις υγιής σε αυτά τα «ιατρεία» και βγαίνεις άρρωστος – στο μυαλό. Αλλοι πλένονται κάθε τόσο με οινόπνευμα ή με αλκοολούχα διαλύματα ή κυκλοφορούν παντού με απολυμαντικά υγρομάντιλα.

Οπως τονίστηκε και πριν, μην πάει ο νους σας στην στερεοτυπική εικόνα της υστερικής μοναχικής γυναίκας ή αποξενωμένης συζύγου που περνάει όλη της την ημέρα τρίβοντας νιπτήρες. Τα τελευταία χρόνια, τέτοιες συνήθειες απαντούν σε νέους άντρες (είναι οι λεγόμενοι «μετροσέξουαλ» με τις άπειρες λοσιόν, τις ενυδατικές και τις κρέμες αντιγήρανσης; πιθανώς.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  DSCN0038b.jpg Εμφανίσεις:  15 Μέγεθος:  68,6 KB


Είναι συνήθως οι ίδιοι που αποφεύγουν και το σεξ διότι, πώς να το κάνουμε, είναι κι αυτό ανταλλαγή σωματικών υγρών - άρα βρώμικο). Η ειρωνεία είναι ότι ζούμε σε μια χώρα που ο ιδιωτικός μας χώρος αστράφτει –όπως και το παχύ μας έντερο– αλλά που ο δημόσιος χώρος ζέχνει.

Λίγος κοινός νους δεν έβλαψε κανέναν. Το ρητό που μας έλεγαν στο Δημοτικό, ότι η «καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά», ισχύει στο ακέραιο. Κάποτε λέγαμε πόσο ακάθαρτοι είμαστε οι Ελληνες και πόσο αυτό γινόταν αντιληπτό στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τον πιο δυσάρεστο τρόπο. Ευτυχώς αυτό άλλαξε. Μόνο που η σχολαστικότητα έχει γίνει μονομανία, η υγιεινή αυτοσκοπός. Στην εποχή των επιδημιών οφείλει κανείς να φυλάγεται αλλά, έστω για μια φορά, ένα διαφημιστικό σλόγκαν είπε αλήθεια: «Λερωθείτε, κάνει καλό».

πηγη :kathimerini.gr / Tου Ηλια Μαγκλινη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου