Κυριακή, Αυγούστου 23, 2009

Απειροελάχιστες οι ελπίδες για ύπαρξη ζωής στον Αρη

Το μεθάνιο κάνει τον πλανήτη δηλητηριώδη

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για εύρεση ζωής στην επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη». Παρόλο που η ανακάλυψη μεθανίου στον Αρη το 2003 ενίσχυε μέχρι σήμερα τη θεωρία ότι δεν είμαστε μόνοι στον γαλαξία, ομάδα Γάλλων επιστημόνων διαπίστωσε ότι η ίδια ουσία που παράγεται από τους ζωντανούς οργανισμούς στη Γη λειτουργεί ως δηλητήριο στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  assets_LARGE_t_420_131187.JPG Εμφανίσεις:  16 Μέγεθος:  80,4 KB


Οι χημικοί Φρανκ Λεβέρ και Φρανσουά Φορζέ του Πανεπιστημίου Πιερ και Μαρί Κιουρί στο Παρίσι διαπίστωσαν ότι το μεθάνιο στον Αρη παράγεται και καταστρέφεται με συντριπτικά ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον πλανήτη μας.

Η άγνωστη αιτία που καταστρέφει το μεθάνιο στον Αρη (ίσως η παρουσία ισχυρών χημικών ουσιών στην επιφάνεια του πλανήτη) πιθανότατα εξαφανίζει και κάθε άλλο οργανικό μόριο, άρα και την πιθανότητα ζωής στον «Κόκκινο Πλανήτη». Για την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Νature», οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κλιματικές προσομοιώσεις σε υπολογιστές για την ανάλυση σε στοιχεία παρατηρήσεων από τηλεσκόπια στη Γη.

Η ανακάλυψη «αφήνει λίγες μόνο ελπίδες για την ύπαρξη ζωής, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα», δήλωσαν οι ερευνητές. Ωστόσο ο Βρετανός επιστήμονας δρ Ρόμπερτ Μάσεϊ, της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει ζωή κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. «Εάν σκάψουμε 10 ή 20 ή 100 μέτρα, μπορεί να βρούμε ζωή», υποστήριξε.

πηγη : ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου