Τρίτη, Αυγούστου 25, 2009

Τα κοράκια... επιβεβαίωσαν τον μύθο του Αισώπου

Κατάφεραν να αυξήσουν τη στάθμη του νερού σε μια κανάτα

Ο μύθος του Αισώπου με το κοράκι που διψούσε και έριχνε πετραδάκια μέσα σε ένα μισοάδειο κανάτι για να ανέβει η στάθμη και να πιει, μάλλον δεν ήταν απλά μία φανταστική ιστορία τελικά!

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  pegasus_LARGE_t_420_39252_.jpg Εμφανίσεις:  7 Μέγεθος:  128,9 KB


Πρόσφατη μελέτη επιστημόνων απέδειξε ότι τα κοράκια μπορούν εύκολα να βρουν τρόπο να αυξήσουν τη στάθμη του νερού σε μία κανάτα, όταν στην επιφάνειά του επιπλέει ένα γευστικότατο σκουληκάκι. Στο πείραμα συμμετείχαν 4 κοράκια, ο Κουκ, ο Φράι, η Κόνελι και η Μονρό.

Και τα τέσσερα κατάφεραν να αυξήσουν τη στάθμη του νερού ρίχνοντας μέσα στο δοχείο χαλίκια. Το μόνο άλλο ζώο που μπορεί να κάνει το ίδιο είναι ο ουραγκοτάγκος (και φυσικά ο άνθρωπος).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Νάθαν Εμερι, του Πανεπιστήμιου Κουίν Μαίρη του Λονδίνου: «Πραγματοποιήσαμε πολλά πειράματα και στα κοράκια και στους πιθήκους, και καταλήξαμε ότι τα αποτελέσματα των κορακιών (κυρίως στη χρήση αντικειμένων) είναι εξίσου καλά με αυτά των πιθήκων και μερικές φορές είναι και καλύτερα. Παρά ταύτα όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι το ένα είδος είναι πιο έξυπνο από το άλλο, καθώς το πλαίσιο δεν είναι το ίδιο».

Οπως συμπλήρωσε ο Εμερι, «καταδείξαμε ότι όχι μόνο μπορούν να βρουν λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα που απαιτούν τη χρήση εργαλείων, αλλά μπορούν να "φανταστούν" ποιες θα είναι οι συνέπειες των πράξεών τους χωρίς να έχει προηγηθεί μία διαδικασία πειραματισμού και μάθησης μέσω του λάθους».

πηγη : ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου