Κυριακή, Ιανουαρίου 10, 2010

Πώς μπορεί να προστατευθεί ουσιαστικά η ελευθερία των πανεπιστημίων μας;

Πώς μπορεί να προστατευθεί ουσιαστικά η ελευθερία των πανεπιστημίων μας;
Απεγκλωβισμό των ΑΕΙ από την ομηρία ατόμων τα οποία δρουν καλυπτόμενα από την προστασία του ασύλου, ζητούν με παρέμβασή τους στην «Κ» πανεπιστημιακοί, κάνοντας λόγο για οργανωμένη φίμωση της ελεύθερης γνώμης από ομάδες κουκουλοφόρων και καταληψιών που ακυρώνουν την ομαλή λειτουργία της ακαδημαϊκής ζωής. Σε δημοσκόπηση της Public Issue για την «Κ», το 54% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο και το 40% πιστεύει ότι η αστυνομία πρέπει να επεμβαίνει, υπό την προϋπόθεση ότι έχει λάβει άδεια.

Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ασύδοτη κομματική εκμετάλλευση και χειραγώγιση, από τα μειοψηφούντα εσαεί κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ). Αφορά την ελεύθερη διατύπωση επιστημονικών απόψεων που στηρίζονται σε πνευματική και φυσική έρευνα. Ελευθερία και Δημοκρατία σημαίνει σκέπτομαι και στοχάζομαι ανεμπόδιστα. Η όποια παρεμπόδιση της έρευνας, προς δόξαν των αναποτελεσματικών στείρων κομματικών κραυγών συνιστά άμεση παρέμβαση των κομμάτων στον ναό της ελεύθερης σκέψης και πνευματικής καλλιέργειας (=κόκκινος/μαύρος ολοκληρωτισμός), το Πανεπιστήμιο. Το άσυλο δεν είναι κομματικό αλλά πνευματικό απόκτημα. Η κατάργηση του ασύλου με την σημερινή μορφή και λειτουργία του επιβάλλεται να γίνει γιατί υποχρεωνει, στα μεν κόμματα να επανέλθουν στον φυσικό τους στίβο,- την Βουλή-, και στα Πανεπιστήμια να συνεχίσουν, ελεύθερα από κομματικές εκμεταλλεύσεις, την πνευματική ανάταση των σπουδαζομένων και την αναγέννηση των ιδεών.

Σχολίασε ο/η Savvas Lazopoulos |

Eπιτελους ας τελειώσει το παραμύθι με το άσυλο και ας κλείσει, που είναι και το σημαντικότερο, η μαύρη τρύπα των πανεπιστημίων (δεν το κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση) για να αναβαθμιστεί η παιδεία και να υπάρξει σεβασμός στα χρήματα του φορολογούμενου. Πως θα γίνει αυτό;
Οπως στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες, με δουλειά, υποχρεωτικά μαθήματα,αξιοκρατία στην εκλογή των καθηγητών, απομάκρυνση των κομμάτων απο τους φοιτητές, περιορισμό του συνδικαλισμού, ανάπτυξη της ερευνας, κατάργηση του άσυλου και με ιδιωτικά πανεπιστήμια για βελτίωση του ανταγωνισμού.

Εύχομαι την νεα χρονιά να επικρατήσει η απλή λογική αν και δεν το βλέπω...

Σχολίασε ο/η Σταύρος |

Θεωρώ πως κάθε κατάκτηση που γίνεται με αγώνες, έχει κάποιο βαθύτερο νόημα. Το ίδιο συμβαίνει και με την κατοχύρωση του πανεπιστημιακού ασύλου. Στην περίπτωση όμως αυτή, έχει γίνει παρερμηνεία του όρου με αποτέλεσμα διάφοροι "ημιμαθείς" του πανεπιστημιακού και ευρίτερου κύκλου (αναφερόμενος σε φοιτητές βανδάλους, και καθηγητές που "κάνουν τα στραβά μάτια"στην αυθαιρεσία) να ασυδοτούν εις βάρος φοιτητών που ενδιαφέρονται για γνώση και πρόοδο. Σε προηγούμενο σχόλιο που έτυχε να διαβάσω αναφέρθηκε για το κόστος ενός αιώνιου φοιτητή στο κράτος.. Εγώ θα μιλήσω για το κόστος που έχει για άτομα, τα οποία πραγματικά ενδιαφέρονται και θέλουν τελειώσουν το πανεπιστήμιο τους στα βασικά 4 χρόνια σπουδών, ο παράδοξος αγώνας των καταλήψεων (πράγμα το οποίο δεν υπάρχει στο εξωτερικό). Και μόνο τα ενοίκια για την γκαρσονιέρα για ένα χαμμένο εξάμηνο να υπολογήσει κανείς, θα καταλάβει για πόση ανεκτικότητα υπάρχει. Αυτά τα χρήματα όμως δεν θα τα δώσει κανένας απο τους καταληψίες στις οικογένειες που έχουν όχι ένα, δύο και τρία παιδιά σε διαφορετικές πόλεις.. Για να μην μακρυλογώ, θεωρώ πως η διάταξη περί ασύλου θα πρέπει να τροποποιηθεί με σεβασμό και προσοχή στα λεπτά ζητήματα. Και μην ξεχνάμε ότι η αξία κάθε κατάκτησης δεν φαίνεται εν καιρώ ειρήνης, αλλά σε ανώμαλες περιόδους της ιστορίας.

Ευχαριστώ,

Σχολίασε ο/η Γιάννης Πάντειο |

Κατά την αποψή μου το περιβόητο άσυλο φανερώνει την σύγχηση και την ιεροποίηση ταυτόχρονα της αριστεράς στην Ελλάδα.
Ο οποιοσδήποτε μπορεί να χρησημοποιήσει τον χώρο των πανεπιστημίων για οτιδήποτε , ακόμα και για παράνομες πράξεις , και όχι μόνον να μην τον ενοχλήσει κανείς μα και να βρεί θερμούς υποστηρικτές και διαπρύσιους κύρηκες του βάρβαρου δικαιωμάτος του ακόμα και μέσα στο κοινοβούλιο .
Αυτή η ξεφτίλα απο τα πανανθρώπινα κοινά στα μίζερα ατομικά δικαιώματα και απο την θυσία για τα πιστεύω στο <<μη με αγγίζεις , θα το πω στη μαμά >> γίνεται ολοφάνερη ξαναλέω στο κακόμοιρο άσυλο .

Έζησα ως φοιτητής , εισβολή με μοτοσυκλέτες !! μέσα στο αμφιθέατρο κάποιων που όλοι τους φοβήθηκαν και κανείς δεν τους ενόχλησε .
Ακόμα τις προαποφασισμένες γενικές συνελεύσεις όπως και τα παιδάκια των διαφόρων κομματικών νεολαιών με τα χαμόγελα , την άνεση και τα πτυχιάκια τους .
Βεβαίως και τις αξέχαστες συζητήσεις διακεκριμένων πνευματικών ανθρώπων εντός του πανεπιστημιακού χώρου .
Συν την βουτιά στην γνώση όπως ακριβώς τυπώθηκε στο μυαλό μου τα βράδυα στις εξεταστικές που διαβάζαμε όλοι μαζί και αδελφωμένοι στην βιβλιοθήκη .

Θεωρώ πως τα πανεπιστημία δεν έχουν ανάγκη κανενός είδος ασύλου .
Είναι απο την φύση τους αντρειωμένα , πως το λένε .
Μονάχα να βρούν τον δρόμο τους .
Αυτά είχα να πώ και σας ευχαριστώ που τα διαβάσατε.

Σχολίασε ο/η Νικήτας Δημητρόπουλος |

Το κυριο προβλημα δεν ειναι οι εξωπανεπιστημιακοι που χρησιμοποιουν το Παν/μιο για τους δικους τους σκοπους, ουτε το ασυλο. Το κυριο προβλημα ειναι η νοοτροπια μελων της κοινωνιας και της πανεπιστημιακης κοινοτητας (φοιτητων και αλλων) που στηριζει την χρηση του Παν/μιου για εξωπανεμιστημιακους σκοπους. Ως αποδειξη αυτου του ισχυρισμου αρκει να αναφερω την προσφατη αντιδραση των φοιτητων στην αυτονοητη προταση του Καθηγητη Νομικης Θοδωρη Φορτσακη για ελεγχο αυτων που μπαινουν στην Νομικη. Αδυνατουν να δουν αυτο που βλεπουν σε ολο τον κοσμο. Ο Φορτσακης ανεφερε την Σορβωννη. Εγω θα προσθετα την περιφημη Μ Γκι Μο, πρωην Νομικη Σχολη του ΚΚ στην Μοσχα, οπου επικρατει ησυχια, ταξη και ασφαλεια, ωστε οι φοιτητες να μαθουν γραμματα και να γινουν ανταγωνιστικοι. Το προβλημα μας δηλαδη ειναι οτι αυτοι που οφειλουν να ηγουνται στην κοινωνια και στο Παν/μιο εχουν γινει ουραγοι για να μη στενοχωρησουν τα παιδια η τα κομματα στα οποια και αυτοι στηριζονται, και η νεολαια εχει γινει ουρα της ουρας, αφου διεφθαρμενη απο τους μεγαλυτερους θελει δικαιωματα χωρις αντιστοιχες υποχρεωσεις. Η νεολαια της δικτατοριας προσφερε παραδειγμα και η ηγεσια στην χωρα εκει που οι μεγαλυτεροι ειχαν γονατισει. Τι πρεπει να γινει τωρα; Πρεπει η ηγεσια του Παν/μιου και της κοινωνιας να αναλαβoουν τις ευθυνες τους και να αποκαταστησουν την κοινη λογικη. Δικαιωματα δεν υπαρχουν για κανενα χωρις υποχρεωσεις. Η ασκηση των δικαιωματων του ενος εχει οριο τα δικαιωματα του αλλου. Το ασυλο αφορα την ελευθερη διακινηση ιδεων, οχι ναρκωτικων η οπλων. Το ασυλο αφορα μελη της πανεπιστημιακης κοινοτητας και οχι εξωπανεπιστημιακους. Η αστυνομια μπορει και οφειλει να παρεμβαινει με αδεια του Εισαγγελεα οπου υπαρχει βασιμη υποψια για τελεση αξιοποινων πραξεων. Οι παραβατες οφειλουν να διωκονται για παραβαση καθηκοντος. Αυτοι που καταστρεφουν δημοσια η ιδωτικη περιουσια οφειλουν να αποζημιωνουν το δημοσιο η τον ιδιωτη. Η ασκηση του δικαιωματος να διαδηλωνει κανεις δεν του επιτρεπει να διακινδυνευει ζωες η να καταστρεφει περιουσιες. Αν αυτα που θεωρουνται αυτονοητα σε ολο τον κοσμο δεν μπορουν να εφαρμοστουν στην χωρα μας, ειμαστε αξιοι της τυχης μας και τιποτα δεν μπορει να μας σωσει,

Σχολίασε ο/η Σπυρος Μπαζινας |

Με τον ίδιο τρόπο που σε μία δημοκρατική κοινωνία δεν καταργείται το οικογενειακό άσυλο, έτσι και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου δεν πρέπει να γίνει το κύριο θέμα του διαλόγου μας. Είναι αποπροσανατολιστικό και βοηθά να ξεφεύγουν οι υπεύθυνοι της κατάντιας των πανεπιστημίων μας.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι το <πινγκ-πονγκ ανευθυνότητας> ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και των πανεπιστημιακών αρχών στη βάση του εκλογικού κόστους εκάστου. Κανένας δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες που θα είχε η πραγματική υπεράσπιση του ακαδημαϊκού ασύλου, το οποίο παραβιάζεται απο εκείνους που δεν αφήνουν εμένα και τους συναδέλφους μας να μπούμε στα γραφεία μας και τους χώρους εργασίας μας.

Σχολίασε ο/η Μιχάλης Κουτσιλιέρης |

Μα καλά για ποιά πανεπιστήμια, ποιό επίπεδο σπουδών , ποιούς πανεπιστημιακούς ,ποιά ελευθερία λόγου και ποιό άσυλο μιλάτε.
Αυτά έχουν πάψει να υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες.Τώρα ξύπνησαν οι κύριοι πανεπιστημιακοί και οι διάφοροι άλλοι ;
Όσο για τα αίτια ... λέγε .... διαχρονική ,διακομματική και σε μεγάλο βαθμό "αριστερή - προοδευτική " ανευθυνότητα

Σχολίασε ο/η Β.Α.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ |

Δεν συμφωνώ με την κατάργηση του Παν/κού Ασύλου.
Το ό,τι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα δεν πρέπει να συνεχισθεί, είναι απολύτως αναγκαίο, γιατί αυτό που επικρατεί σήμερα, σε πολλά Πανεπιστήμια, είναι ουσιαστικά κατάργηση του ΑΣΥΛΟΥ.
Οι ιστορικοί αγώνες του φοιτητικού κινήματος, δεν μπορεί σήμερα να εκφυλίζονται με συμπεριφορές κάποιων ισχνών μειοψηφιών, οι οποίοι εκτος των άλλων εκμεταλεύονται την παντελή έλλειψη σήμερα συγκροτημένου με όργανα, φοιτητικού κινήματος.
Γνώμη μου είναι ότι η αυτονομία των Πανεπιστημίων πρέπει να διαφυλαχθεί, με κάθε τρόπο, και το πρόβλημα του Ασύλου να αντιμετωπισθεί από την Πανεπιστημιακή κοινότητα με ουσιαστική συμμετοχή όλων χωρίς προσχηματικούς αφορισμούς. Να απομονώσουν τους κάθε λογής " μασκοφόρους " ( με την μάσκα του ασύλου), που κρύβουν.... και κρύβονται μέσα στα Πανεπιστήμια.
Γιατί όχι να μην υπάρχει σε κάθε Πανεπιστήμιο εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας, με αυστηρά καθορισμένα όρια και δικαιοδοσίες και στόχο να σταματήσει να είναι η κάθε σχολή ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ κάθε λογής καταζητούμενων για αδικήματα, καθώς και χώροι διακίνησης......

Σχολίασε ο/η Μανώλης Κ. |

Πρέπει να υπαρξουν πρυτανεις που δεν θα φοβηθουν να θυσιασουν και τη ζωη τους για την ελευθερια των πανεπιστημιων απο τους τρομοκρατες.Οχι προσωπα κατωτερα που βλεπουν τη θεση τους για αναδειξη τους σε ακαδημαικους.Μια αποφαση μονο χρειαζεται να ξεθαρεψουν ολοι και να δουμε ποιοι ειναι η μειοψηφια και πιοι η πλειοψηφια. Το θεωρητικο κενο του ασυλου το εχουν καταλαβει ολοι.

Σχολίασε ο/η Σπυρος |

2)- διαλέξεις και σεμινάρια διαπρεπών διανοουμένων, που είχαν προσκληθεί από το Πανεπιστήμιο, ματαιώνονταν γιατί κάποιες αριστερές παρατάξεις διαφωνούσαν με την άποψη του προσκεκλημένου και διατράνωναν την αποφασιστικότητά τους να παρακωλύσουν την εκδήλωση και να μην ton αφήσουν να μιλήσει. Εξαιρετική περιφρούρηση του πανεπιστημιακού ασύλου και της ελευθερίας των ιδεών αυτή η συμπεριφορά, δε συμφωνείτε;
(Δυστυχως δεν ειναι και τοσο απλα τα πραματα,οταν οι "διαπρεπεις διανοουμενοι" προσπαθουν να βαλουν τις εταιρειες στα πανεπιστημια απο την πισω πορτα...Υπαρχουν ομως και περιπτωσεις οπου οντως παρεμποδιζεται η ελευθερια του λογου και απο "αριστερους" αλλα και απο "δημοκρατες",οπως οι συντακτες του βηματος.)
- Πας μη αριστερός (κομμουνιστής ή εξωκοινοβουλευτικός, ανανεωτικός ή μη) ίσον αντιδραστικός και φασίστας. Ελευθερία του λόγου και της έρευνας δεν υπάρχει από τη στιγμή που οι περισσότεροι φοβούνται να πουν και να γράψουν ανοιχτά την άποψή τους μπας και τους χτυπήσουν ή τους κλειδώσουν στο γραφείο τους τα επαναστατημένα "παιδιά" (που παρεπιπτόντως, κατά του καπιταλισμού και των πολυεθνικών ήταν, αλλά κάπνιζαν και Marlboro lights).
(Δεν υπαρχει καμια απαγορευση της ελευθεριας του λογου σε γενικο επιπεδο,και ουτε φυσικα "αριστερη χουντα" στα ΑΕΙ-ΤΕΙ οταν η ΔΑΠ,μια δεξια παραταξη,μπορει να κατεβαινει στις εκλογες,να μοιραζει κειμενα,και γενικα,να αναπτυσσει πολιτικη δραση)
- Όλο αυτό το χάλι δεν έχει κανείς τα κότσια να το αλλάξει. Κάτι κινείται τα τελευταία χρόνια, κυρίως από την πλευρά αρκετών ακαδημαϊκών που αντιδρούν. Αλλά δεν αντιδρούν αρκετά. Πού είναι όλοι αυτοί που διαφωνούν με αυτήν την κατάσταση, καθηγητές και φοιτητές, να βγούν κυριολεκτικά ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ και να διαδηλώσουν, να φωνάξουν, να απαιτήσουν; Να κλείσουν τα πανεπιστήμια της χώρας για μία, δύο, τρεις εβδομάδες, όχι από τους χουντίσκους, κουκουλοφόρους ή μη, και τους τζάμπα μάγκες επαναστάτες,αλλά από αυτούς που θέλουν ένα πραγματικά καλό ΚΑΙ δημοκρατικό πανεπιστήμιο;
(Μαλιστα,τελικα για σενα,ο σκοπος αγιαζει τα μεσα,και αυτο για το οποιο κατηγορεις τους "κουκουλοφορους",ειναι το μεσο που εσυ θες να χρησιμοποιησεις εναντια σε αυτους...Βια στη βια της αντιεξουσιας!Μολις εδωσες το ελευθερο και σε αυτους λοιπον,αφου ο σκοπος αγιαζει τα μεσα...)

Σχολίασε ο/η Aristerotatos |

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου