Σάββατο, Ιανουαρίου 30, 2010

BMW K 1300 S

BMW K 1300 S
Ισχυρότερο και ασφαλέστερο
Με ισχυρότερο κινητήρα και καλύτερα χαρακτηριστικά ασφάλειας, το BMW K 1300 S γίνεται μια πολύ πιο συναρπαστική μοτοσικλέτα, όπως διαπιστώνει ο Δημήτρης Μανιάτης

H δημιουργία του τετρακύλινδρου εν σειρά κινητήρα σε εγκάρσια διάταξη από την BMW το 2005 σηματοδότησε ένα φρέσκο ξεκίνημα για τη βαυαρική εταιρεία με νέα και πολύ εμπορικά προϊόντα που ο κόσμος αγάπησε. Το 2009 η BMW προχωρά στη δεύτερη γενιά τετρακύλινδρων εν σειρά κινητήρων, με περισσότερα κυβικά, μεγαλύτερη ισχύ, εξελιγμένα περιφερειακά και αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Το νέο K 1300 S είναι το πιο σπορ μοντέλο της σειράς που περιλαμβάνει ένα γυμνό δρόμου (Κ 1300 R) και ένα αμιγώς τουριστικό (K 1300 GT). Και τα τρία βασίστηκαν στην ήδη υπάρχουσα σειρά K 1200 S/R/GT, με σημαντικές όμως διαφορές.

Η χωρητικότητα του κινητήρα μεγάλωσε κατά 136 κ.εκ., από τα 1.157 κ.εκ. στα 1.293 κ.εκ. Η μέγιστη ισχύς που ανακοινώνει τώρα η BMW είναι 175 ίπποι στις 9.250 σ.α.λ. και η ροπή 14,2 kgm στις 8.250 σ.α.λ. Σε απόλυτα νούμερα, η αύξηση ισχύος είναι της τάξεως των 8 ίππων. Ενώ το παλιό Κ 1200 S έπρεπε να φτάσει τις 10.250 σ.α.λ. για να αποδώσει τη μέγιστη ισχύ, το νέο Κ 1300 S την αποδίδει στις μόλις 9.250 σ.α.λ. Αλλωστε, περισσότερο από το 70% της μέγιστης ροπής αποδίδεται κάτω από τις 3.000 σ.α.λ. Το βάρος του κινητήρα είναι 82,8 κιλά (81,3 κιλά ήταν του Κ 1200 S) που, σύμφωνα με το εργοστάσιο, ως νούμερο εξακολουθεί να είναι από τα μικρότερα στην κατηγορία του. Βελτιωμένη είναι και η κεφαλή, με αναβαθμισμένο βύθισμα και χρονισμό εκκεντροφόρου εισαγωγής, η διαδρομή των βαλβίδων εξαγωγής, ενώ καινούργια είναι και τα ελατήρια των βαλβίδων εξαγωγής. Νέος είναι και ο τεντωτήρας της καδένας του εκκεντροφόρου εξαγωγής (ο εκκεντροφόρος εισαγωγής οδηγείται από γρανάζια). Οι θάλαμοι καύσης έχουν νέο σχήμα και η σχέση τους φτάνει ένα αρκετά υψηλό νούμερο για μοτοσικλέτα παραγωγής, το 13:1.

Νέος είναι και ο λεβιές των ταχυτήτων, που είναι τώρα τοποθετημένος σε πιο καλή ως προς την εργονομία θέση και έχει και βελτιωμένη έδραση, ώστε οι αλλαγές να γίνονται ευκολότερα και γρηγορότερα. Επιπλέον, η διαδρομή των σχέσεων είναι τώρα μικρότερη. Η μεγάλη καινοτομία της BMW, πάντως, είναι ότι στον προαιρετικό εξοπλισμό δίνει το HP Gearshift Assistant, ένα μηχανισμό shifter, με τον οποίο μπορείς να αλλάζεις σχέσεις χωρίς συμπλέκτη και, επομένως, χωρίς να κλείνεις το γκάζι. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή ο μηχανισμός αυτός διακόπτει για κλάσματα του δευτερολέπτου την παροχή καυσίμου και την ανάφλεξη και έχει ήδη τοποθετηθεί με επιτυχία στο HP2 Sport.

Αναβαθμισμένη είναι και η ηλεκτρονική διαχείριση του κινητήρα, DME - Digital Motor Electronics, με μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ και νέο σετάρισμα, που υπόσχεται πιο ομοιογενή απόκριση στο γκάζι, ενώ σπουδαίες υπηρεσίες θα προσφέρει και το knock sensor που είχε και το προηγούμενο μοντέλο, αφού δεν είναι βέβαιο ότι θα βρίσκεις πάντα κατοστάρα βενζίνη, όπου και να είσαι...

Ξανασχεδιασμένη είναι και η εξάτμιση με κοντύτερο σιγαστήρα και με το πιο σπορτίβικο εξάγωνο τελείωμα. Εκτός από τον τριοδικό καταλύτη, έχει για πρώτη φορά και βαλβίδα ελέγχου της πίεσης των καυσαερίων για καλύτερο έλεγχο της απόδοσης του κινητήρα στις χαμηλές και μεσαίες και ελεύθερη απόδοση και σπορτίβικο ήχο στις υψηλές στροφές.

Anti-Spin

Η πάνω πλάκα είναι ξανασχεδιασμένη και σε νέα θέση για καλύτερη εργονομία. Νέα είναι και τα όργανα

Στον έξτρα εξοπλισμό του Κ 1300 S διατίθεται το ASC (Anti-Spin Control). Οπως ανακοινώνει το εργοστάσιο, πρόκειται για ένα πολύ ουσιαστικό συμπλήρωμα του ABS, που εμποδίζει τον τροχό να σπινάρει με την επιτάχυνση, κι έτσι δεν χάνεται η πλευρική σταθερότητα, συνεπώς και ο έλεγχος από ανεξέλεγκτη τροχιά του πίσω τροχού. Το ASC συγκρίνει την ταχύτητα του εμπρός και του πίσω τροχού από πληροφορίες που παίρνει από τους αισθητήρες του ABS, με αποτέλεσμα η ηλεκτρονική μονάδα να καταλαβαίνει πότε ο πίσω τροχός ολισθαίνει. Τότε η διαχείριση του κινητήρα κόβει λίγο αβάνς και επεμβαίνει στην τροφοδοσία για να μειωθεί η παροχή ισχύος. Υπάρχει, ασφαλώς, η δυνατότητα να απενεργοποιηθεί το ASC εν κινήσει.

Νέα γενιά στις αναρτήσεις

Οι αναρτήσεις του νέου Κ 1300 S έχουν αναβαθμιστεί, με στόχο την ακριβέστερη, πιο ουδέτερη συμπεριφορά στις στροφές. Ο κάτω βραχίονας του Duolever είναι τώρα αλουμινένιος και όχι χαλύβδινος, κερδίζοντας έτσι ένα κιλό και μειώνοντας τις μη αναρτώμενες μάζες του τροχού, κάτι που βελτιώνει την αίσθηση και τη συμπεριφορά στις στροφές. Το σετάρισμα, και εμπρός και πίσω, είναι τώρα πιο σφιχτό. Οι ηλεκτρονικές αναρτήσεις ESA II προσφέρονται στον έξτρα εξοπλισμό της μοτοσικλέτας. Ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει τα προγράμματα «Solo», «Solo με αποσκευές» ή «με συνεπιβάτη και αποσκευές». Οπως και πριν, ανάλογα με τον τρόπο που θέλει να οδηγήσει, επιλέγει ρύθμιση αναρτήσεων στο Comfort, Normal ή Sport.

Οι διακόπτες είναι και αυτοί νέοι, με πιο συμβατική διάταξη, και υπόσχονται ευκολία στους χειρισμούς.

Το φέρινγκ είναι ξανασχεδιασμένο και δοκιμασμένο σε ανεμοσήραγγα και είναι τώρα 18 χλστ. πιο λεπτό στο άνω μέρος του, με στόχο τη δημιουργία λεπτής σιλουέτας αλλά και σωστής προστασίας από τον άνεμο. Η BMW μάλιστα υπόσχεται και καθοδήγηση του νερού της βροχής γύρω από τον αναβάτη!

Νέα εμπειρία

Με το που κάθεσαι στη φαινομενικά ίδια σέλα του K 1300 S καταλαβαίνεις την πρώτη και σημαντικότερη διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Η θέση οδήγησης είναι πιο σπορ, τοποθετώντας τον αναβάτη όχι μέσα, όπως συμβαίνει στο K 1200 S, αλλά πάνω στη μοτοσικλέτα. Υπεύθυνη δεν είναι η σέλα, αλλά η νέα πάνω πλάκα, η οποία, έτσι όπως έχει τοποθετηθεί, φέρνει τον αναβάτη πιο μπροστά, φορτίζοντας το μπροστινό με λίγο περισσότερο βάρος. Η νέα θέση οδήγησης πάντως δεν κουράζει και ταυτόχρονα προσφέρει καλύτερη οδική συμπεριφορά στις στροφές. Οι νέες αναρτήσεις ESA II, μάλιστα, προσφέρουν καλύτερη πληροφόρηση στον αναβάτη και σωστότερη αίσθηση της πρόσφυσης. Πολύ καλή εντύπωση αφήνουν και τα Pirelli Diablo III Corsa, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η BMW επέλεξε διάσταση πίσω ελαστικού 190/55-17 που προσφέρει περισσότερο ωφέλιμο πέλμα στις στροφές.

Το ABS έχει αψεγάδιαστη λειτουργία και μπορεί να απενεργοποιηθεί. Πρέπει να αναφερθεί επίσης ότι το σύστημα ASC (Αnti-Spin) που προσφέρεται στον έξτρα εξοπλισμό είναι τεχνολογία αιχμής για τη μοτοσικλέτα και προσφέρεται σε ελάχιστες μοτοσικλέτες στον κόσμο, προς το παρόν. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι έχει μάλλον καθυστερημένη λειτουργία, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει απότομες αντιδράσεις από τον κινητήρα. Το κόστος του νέου BMW K 1300 S είναι 16.461 ευρώ στη βασική έκδοση, ζητώντας την επένδυση αρκετών χρημάτων ακόμη για τον έξτρα εξοπλισμό.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ
BMW K 1300 S
Τιμή: 16.461 ευρώ
Αντιπροσωπεία: BMW Hellas Α.Ε.,
Α. Ζέππου 33, τηλ. 210-91.18.000
Εγγύηση: 2 χρόνια

Πέμπτη, Ιανουαρίου 28, 2010

Lancia Delta 1.4 Turbo 150 hp

Lancia Delta 1.4 Turbo 150 hp
Η ωραία του... εξαμήνου!

ΔΟΚΙΜΗ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Ανατρέποντας τα στερεότυπα, η Lancia Delta των 150 ίππων απέδειξε, μέσω της πολύμηνης συμβίωσής της μαζί μας, ότι η ομορφιά μπορεί να συμβαδίζει με χαρακτηριστικά όπως η χρηστικότητα και η αποτελεσματικότητα αλλά και η αξιοπιστία

Και μόνο η εμφάνιση ενός μοντέλου όπως η Lancia Delta στην αγορά αποτελεί ένα τόλμημα, καθώς σχετίζεται με την προσέγγιση ενός «ιδιαίτερου» αγοραστικού κοινού, με «ιδιαίτερη» αισθητική προσέγγιση και «ιδιαίτερες» απαιτήσεις στους τομείς της πολυτέλειας και της ποιότητας κατασκευής. Oταν τώρα το συγκεκριμένο «πακέτο» είναι στημένο σε δάπεδο και μηχανικά μέρη που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας, το πράγμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το τελευταίο γίνεται πιο έντονο για τον δημοσιογράφο που καλείται να συμβιώσει επί ένα εξάμηνο με την Delta των 150 ίππων, την οποία παραλάβαμε με κάτι λιγότερο από 10.000 χλμ. στο κοντέρ και την επιστρέψαμε έχοντας σπάσει το φράγμα των 20.000 χλμ., χωρίς ποτέ να ασχοληθούμε με κάποια βλάβη ή δυσλειτουργία, πέρα από ένα ρεγουλάρισμα του «hill holder». Το αυξημένο μεταξόνιο επιτρέπει τη δημιουργία ιδιαίτερα μεγάλων χώρων για τους πίσω επιβάτες.

Και αν τα αρχικά 380 λίτρα του πορτ-μπαγκάζ δεν σας ενθουσιάσουν, υπάρχει το συρόμενο πίσω κάθισμα, που επιτρέπει την αύξησή τους στα 465 λίτρα. Περισσότερο, βέβαια, από τους χώρους σε ένα τέτοιο αυτοκίνητο βαρύνει η γενικότερη αίσθηση της πολυτέλειας, με τον μακρύ κατάλογο του εξοπλισμού να περιλαμβάνει (στην πλούσια έκδοση Platino των 25.700 ευρώ που είχαμε στη διάθεσή μας) αυτόματο διζωνικό κλιματισμό, καθίσματα από alcantara, ηχοσύστημα BOSE, cruise control, ραντάρ παρκαρίσματος και μια εντυπωσιακή ηλεκτρική ηλιοροφή. Ο υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας των 150 ίππων έπαιξε, με τη χαρακτηριστικά ευχάριστη ροπή του, βασικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας συνολικά θετικής εικόνας στα μάτια όλων όσοι οδήγησαν την Delta αυτό το διάστημα, καταναλώνοντας λογικές ποσότητες βενζίνης. Οδηγώντας «χαλαρά» προς το Ναύπλιο, στο trip computer είδαμε 9,8 λίτρα/100χλμ., στην πόλη τα 11-12 λίτρα δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο, ενώ, όταν εξαντλήσαμε τα όρια του κινητήρα στην εθνική οδό, καταφέραμε να ξεπεράσουμε και τα 14 λίτρα/100 χλμ. Ωστόσο, στα ταξίδια με πλήρες φορτίο και φυσιολογικά γρήγορους ρυθμούς, η κατανάλωση «έπαιζε» μεταξύ 10 και 11 λίτρων/100 χλμ.

Κυρία...

Είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν θα προσέγγιζα τη Lancia Delta με τη λογική του κόστους σε σχέση με την απόδοση. Αν περιοριστείς από ψυχρά τεχνοοικονομικά κριτήρια, υπάρχουν πιο προσιτά αυτοκίνητα με αντίστοιχα προσόντα, αντίστοιχες προδιαγραφές να επιλέξεις. Εδώ όμως μιλάμε για μια κυρία των δρόμων, ένα αυτοκίνητο που μόνο ως γένους θηλυκού μπορεί να καταγραφεί στη συνείδησή σου. Και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είσαι έτοιμος να πληρώσεις κάτι παραπάνω, όπως συνήθως συμβαίνει όταν μπλέκεις με θηλυκά, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτά είναι και όμορφα! Αυτή λοιπόν η αρχική -τολμώ να πω- προκατάληψη μεταλλάχτηκε σε μια βαθύτερη εκτίμηση όταν βρέθηκα να συνυπάρχω (μαζί με την οικογένειά μου) με τη, Delta των 150 ίππων που ήταν ανά πάσα στιγμή πρόθυμη να... πετάξει πάνω από το εθνικό οδικό δίκτυο, αλλά και που ταυτόχρονα αποδεικνυόταν αναπάντεχα πρακτική στις καθημερινές μετακινήσεις μας. Είναι ένα αυτοκίνητο που κάποια στιγμή ένιωσα ότι δεν το οδηγώ πλέον, αλλά ότι το φοράω. Η μοναδική μου ένσταση αφορά το «φουσκωτό» και άβολο πίσω κάθισμα που δεν στηρίζει σωστά τη μέση και την πλάτη των επιβατών.
Νίκος Λουπάκης

Illumi-νάτη!

Ο τούρμπο κινητήρας προσφέρει άφθονη ροπή, κάνοντας την καθημερινότητα του οδηγού ευχάριστη. Οι 150 ίπποι του φροντίζουν για ασφαλή προσπεράσματα

Η «επιφωτισμένη» Ιταλίδα ήταν ο καλύτερος σύντροφος το τελευταίο χρονικό διάστημα στο περιοδικό. Η απαστράπτουσα παρουσία σού έφτιαχνε τη διάθεση κάθε φορά που χρειαζόταν να μετακινηθείς. Κατά το γράψιμο των χιλιομέτρων, όμως, διαπιστώνεις εύλογα πως δεν είναι μόνο η κομψή σιλουέτα που κάνει τη διαφορά στην Delta, αλλά πολλά περισσότερα. Οπως το λουσάτο εσωτερικό-καθιστικό (ακόμη ακούω από φίλους κολακευτικά σχόλια για τη ρυθμιζόμενη πλάτη των πίσω θέσεων και το πόσο πρωτόγνωρα ξαπλωμένος και χαλαρός ταξιδεύεις), ο χλιδάτος εξοπλισμός και η μεγαλοπρεπής κύλιση. Δεν τρελαίνεσαι να την οδηγείς, ωστόσο καλύπτεις αποστάσεις σαν πασάς. Αυτό οφείλεται στην ποσότητα ροπής του υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα μικρής χωρητικότητας (συνεπάγεται περιορισμένα λειτουργικά έξοδα). Στο κλεινόν άστυ ο δείκτης της βενζίνης μετακινείται σχετικά γρήγορα, πιο έξω τα πράγματα με την κατανάλωση είναι σαφώς καλύτερα.

Εχοντας οδηγήσει ενδιάμεσα την έκδοση των 120 ίππων με τα ίδια αποθέματα ροπής, δίκαια καταλήγεις στην επιλογή της. Λιγότερο κόστος, εμφατική ομοιογένεια.
Γιάννης Τσιρογιάννης

Επιβεβαίωση

Η ευκαιρία που είχαμε κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου να χρησιμοποιήσουμε για δοκιμή μακράς διαρκείας αυτοκίνητα από όλες τις μάρκες του γκρουπ Fiat με τον υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1.4 των 150 ίππων ήταν μια ευκαιρία για να διαπιστώσουμε πόσο καλό έκανε αυτός ο κινητήρας «πασπαρτού» σε όλες τις μάρκες του γκρουπ και πόσο κατάλληλος είναι για τόσο διαφορετικά αυτοκίνητα. Η Delta δεν αυτοπροσδιορίζεται μόνο από το ασυνήθιστο σχήμα της, αλλά και από τη συνολική εικόνα και συμπεριφορά της, που επιβεβαιώνουν και τον προσδιορισμό της Lancia ως της μάρκας πολυτελείας του γκρουπ Fiat. Πιο πολιτισμένη και άνετη και λιγότερο «σπορτίβ», για παράδειγμα από το Bravo που είχαμε παλιότερα, είναι και περισσότερο πολυτελής και «σικάτη» στο εσωτερικό της. Συνολικά ένα αυτοκίνητο εξαιρετικά ευχάριστο στο ταξίδι, πολύ ευκολοδήγητο, ασφαλές χάρη στον δυνατό κινητήρα του, το καλό κράτημα και τα αποτελεσματικά φρένα του, είναι εξίσου ευχάριστο και στην καθημερινή χρήση στην πόλη, αφού δεν είναι υπερβολικά μεγάλο και το εσωτερικό του προσφέρει την άνεση και την πολυτέλεια ενός «καλού» αυτοκινήτου.
Πάνος Φιλιππακόπουλος

Bella macchina

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι περιμέναμε η νέα Delta να έχει μια πινελιά συμπεριφοράς από την πρόγονό της, αλλά η Fiat είχε άλλη γνώμη. Και τελικά παρουσίασε ένα από τα πιο ολοκληρωμένα μικρομεσαία μοντέλα. Οι χώροι στο εσωτερικό της Delta είναι εξαιρετικοί, το πίσω (ρυθμιζόμενο) κάθισμα βρίσκεται πιο ψηλά από τα εμπρός, η ποιότητα υλικών κερδίζει τον χρήστη και ο φωτισμός στις λεπτομέρειες προσφέρει την απαιτούμενη δόση πολυτέλειας. Η Delta είναι ένα προσεγμένο και όμορφο αυτοκίνητο που κερδίζει την καθημερινότητά σου. Εχει το δικό της στυλ, τη δική της προσωπικότητα. Και έχει και έναν σύγχρονο κινητήρα τούρμπο, που της χαρίζει 150 ίππους και επιδόσεις που συγκαταλέγονται στις κορυφαίες της κατηγορίας. Η αίσθηση από το τιμόνι και τον επιλογέα συμβάλλουν στη δημιουργία ευχαρίστησης στον οδηγό και το κράτημα είναι ιταλικό, φυσικά. Ωστόσο, πέρα από όλα αυτά, αυτό που μετράει τελικά είναι η ευχαρίστηση που νιώθεις κάθε μέρα οδηγώντας την Delta.
Γιάννης Χαρίτος

H ταυτότητα του αυτοκινήτου - Έκδοση δοκιμής:
Lancia Delta 1.4 Turbo 150 hp
Τιμή: 21.100 ευρώ
0-100 χλμ./ώρα*: 8.7 ΄΄
Τελική ταχύτητα*: 210 χλμ./ώρα
Εγγύηση μηχανικών μερών: 3 χρόνια
Εγγύηση σκουριάς: 8 χρόνια
Εγγύηση χρώματος: 3 χρόνια
Οδική βοήθεια: 3 χρόνια

Τρίτη, Ιανουαρίου 26, 2010

Οι πέντε ταχύτεροι υπερυπολογιστές του κόσμου

Αλλαγές στην κορυφαία πεντάδα των ταχύτερων σούπερ-υπολογιστών του κόσμου, με κινεζική «εισβολή» : Οι τρεις πρώτοι αμερικανικοί, στην τέταρτη θέση ένας ευρωπαϊκός.

Ένας κινεζικός σούπερ-υπολογιστής, ο Τιανχέ-1, κατέλαβε πλέον την πέμπτη θέση στην επίζηλη κορυφαία πεντάδα των ταχύτερων και μεγαλύτερων υπολογιστικών «τεράτων» του πλανήτη, άλλη μια ένδειξη για την ανερχόμενη δύναμη της Κίνας στη διεθνή σκηνή. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Jaguar του Εθνικού Εργαστηρίου Oak Ridge των ΗΠΑ. Αμερικανικά «θηρία» βρίσκονται επίσης στη δεύτερη και τρίτη θέση, ενώ την τέταρτη καταλαμβάνει το «καμάρι» της Ευρώπης.

Ο Τιανχέ-1, που βρίσκεται εγκατεστημένος στο Εθνικό Κέντρο Σούπερ-Υπολογιστών στην πόλη Τιανζίν και ασχολείται κυρίως με την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου και την προσομοίωση σχεδίων κατασκευής νέων αεροσκαφών, διαθέτει 71.680 επεξεργαστές και έχει ταχύτητα 563,1 teraflops.

Συγκριτικά, ο Νο 1 αμερικανικός υπερυπολογιστής Cray με την ονομασία Jaguar, διαθέτει 224.162 επεξεργαστές και ταχύτητα 1.759 petaflops. Χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για κλιματολογικές έρευνες, αναλύσεις για νέα υλικά και έρευνες στην πυρηνική ενέργεια. Η μνήμη του φθάνει τα 362 terabyte (σχεδόν τριπλάσια από αυτήν του δεύτερου μεγαλύτερου σούπερ-υπολογιστή). Χάρη στις ευρυζωνικές συνδέσεις, ερευνητές από όλο τον κόσμο μπορούν να έχουν πρόσβαση στον Jaguar.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Roadrunner του Εθνικού Εργαστηρίου Λος Άλαμος (που ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ), ένα μηχάνημα της IBM με 122.400 επεξεργαστές και 1.042 petaflops. Χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ καθώς και για έρευνες στην αστρονομία, τη γενετική και την κλιματική αλλαγή.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Kraken XT5 του πανεπιστημίου του Τενεσί των ΗΠΑ και στην τέταρτη θέση παγκοσμίως ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός υπολογιστής, ο Jugene, του γερμανικού ερευνητικού κέντρου «Forschungszentrum Juelich», ένας ΙBM BlueGene/P με 294.912 επεξεργαστές (περισσότερους από κάθε άλλο στον κόσμο) και 825,5 teraflops, σύμφωνα με το BBC. Ένα teraflop είναι ισοδύναμο με 1.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, ενώ ένα teraflop ισοδυναμεί με 1 τρισεκατομμύριο υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.

Η ταξινόμηση των υπερυπολογιστών γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και συντάσσεται ο σχετικός κατάλογος «Top 500 Supercomputers». Η λίστα κυριαρχείται από τις ΗΠΑ, που διαθέτουν οκτώ σούπερ-υπολογιστές στην πρώτη δεκάδα και 277 συνολικά από τα 500 ταχύτερα «τέρατα» που καταγράφονται διεθνώς. Η Ευρώπη έχει 153 υπερυπολογιστικά συστήματα και, από αυτά, τα περισσότερα (44) βρίσκονται στη Βρετανία.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή, Ιανουαρίου 24, 2010

Επεξεργαστής 48 πυρήνων από την Intel

Επεξεργαστής 48 πυρήνων από την Intel


Ερευνητές της Intel Labs παρουσίασαν έναν πειραματικό επεξεργαστή Intel 48 πυρήνων, ή «Υπολογιστή νέφους μεμονωμένου τσιπ» (single-chip cloud computer) ο οποίος επαναπροσδιορίζει πολλές από τις προσεγγίσεις που επικρατούν σήμερα όσον αφορά στον σχεδιασμό των φορητών υπολογιστών (laptops), των προσωπικών υπολογιστών και των διακομιστών (servers). Το τσιπ από το μέλλον επιταχύνει περίπου 10 έως 20 φορές τις υπολογιστικές μηχανές που απαντώνται σήμερα στους πιο δημοφιλείς επεξεργαστές με την επωνυμία Intel® Core™.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος της έρευνας είναι να προσθέσει απίστευτες δυνατότητες κλιμάκωσης στους μελλοντικούς υπολογιστές που θα πυροδοτούν εντελώς νέες εφαρμογές λογισμικού και επαφή μεταξύ ανθρώπου-μηχανής. Η εταιρεία σχεδιάζει να εμπλέξει τόσο τη βιομηχανία όσο και τον ακαδημαϊκό κόσμο το επόμενο έτος με την διανομή 100 ή περισσότερων από αυτά τα πειραματικά τσιπ για πρακτική έρευνα στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών λογισμικού και προτύπων προγραμματισμού.

Παρόλο που η Intel θα περιλάβει βασικά χαρακτηριστικά σε μια νέα σειρά τσιπ με την ονομασία Core στις αρχές του επόμενου έτους και θα παρουσιάσει επεξεργαστές έξι και οκτώ-πύρινων αργότερα το 2010, το συγκεκριμένο πρωτότυπο περιέχει 48 πλήρως προγραμματίσιμους πυρήνες επεξεργασίας Intel, τους περισσότερους που υπήρξαν ποτέ σε ένα μόνο τσιπ πυριτίου. Περιλαμβάνει επίσης ένα υψηλής ταχύτητας δίκτυο on-chip για την ανταλλαγή πληροφοριών, παράλληλα με τις πρόσφατα ανακαλυφθείσες τεχνικές διαχείρισης της ενέργειας που επιτρέπουν και στους 48 πυρήνες να λειτουργούν αποδοτικά με ενέργεια μόλις 25 watt, ή με 125 watts όταν φτάνει στη μέγιστη απόδοση (περίπου τόσο όσο οι επεξεργαστές της Intel σήμερα και μόλις όσο δύο τυπικοί ηλεκτρικοί λαμπτήρες ενός νοικοκυριού).

Η Intel σχεδιάζει να αποκτήσει μεγαλύτερη γνώση όσον αφορά στον τρόπο προγραμματισμού και συντονισμού των πολλών πυρήνων αυτού του πειραματικού τσιπ για τα μελλοντικά τσιπ που θα παράγει ως εταιρεία. Για παράδειγμα, μελλοντικοί φορητοί υπολογιστές με δυνατότητα επεξεργασίας αυτού του μεγέθους θα μπορούσαν να έχουν «όραση» με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο ένα ανθρώπινο ον μπορεί να δει τα αντικείμενα και την κίνηση καθώς συμβαίνει και με υψηλή ακρίβεια.

«Με ένα τσιπ σαν αυτό, θα μπορούσατε να φανταστείτε ένα κέντρο δεδομένων νέφους του μέλλοντος που θα είναι μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης τάξης μεγέθους από ό, τι υπάρχει σήμερα, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους από άποψη χώρου και ενεργειακού κόστους», δήλωσε ο Justin Rattner, επικεφαλής της Intel Labs και Chief Technology Officer της Intel. «Με την πάροδο του χρόνου, αναμένω από αυτά τα εξελιγμένα πρωτότυπα να βρουν το δρόμο τους στις υπάρχουσες συσκευές, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι προηγμένες τεχνολογίες του αυτοκινήτου, όπως ο ηλεκτρονικός έλεγχος του κινητήρα (electronic engine control), οι αερόσακοι και το σύστημα αντι-εμπλοκής κατά την πέδηση (anti - lock braking) βρήκαν τελικά το δρόμο τους σε όλα τα αυτοκίνητα».

Οι Πυρήνες Επιτρέπουν στο Λογισμικό να διαχειρίζεται με ευφυΐα τα Δεδομένα για Αποτελεσματικότητα

Το πρωτότυπο τσιπ διαθέτει ένα δίκτυο υψηλής ταχύτητας μεταξύ των πυρήνων για την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων. Η τεχνική αυτή βελτιώνει σημαντικά τις επιδόσεις της επικοινωνίας και της ενεργειακής απόδοσης σε σχέση με το σημερινό μοντέλο του κέντρου δεδομένων, καθώς τα πακέτα δεδομένων πρέπει να μετακινηθούν χιλιοστά μόνο στο τσιπ αντί για δεκάδες μέτρα σε ένα άλλο σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το πρόγραμμα εφαρμογής μπορεί να χρησιμοποιήσει το δίκτυο αυτό για να περάσει γρήγορα πληροφορίες, άμεσα μεταξύ των συνεργαζόμενων πυρήνων σε λίγα μικροδευτερόλεπτα, μειώνοντας την ανάγκη για πρόσβαση σε δεδομένα με πιο αργή off-chip μνήμη του συστήματος. Οι εφαρμογές μπορούν επίσης να διαχειρίζονται δυναμικά ποιοι ακριβώς πυρήνες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για το συγκεκριμένο έργο σε μια δεδομένη στιγμή, οι οποίοι ταιριάζουν με τις επιδόσεις και τις ενεργειακές ανάγκες που απαιτεί το καθένα.

Έργα που συσχετίζονται έχουν τη δυνατότητα να εκτελεστούν σε κοντινούς πυρήνες, ακόμα και περνώντας τα αποτελέσματα άμεσα από τον ένα στον άλλο, όπως συμβαίνει σε μια γραμμή συναρμολόγησης, ώστε να μεγιστοποιείται η συνολική απόδοση. Επιπλέον, ο έλεγχος του λογισμικού επεκτείνεται με την ικανότητα να διαχειρίζεται τάση και συχνότητα ρολογιού. Οι πυρήνες μπορούν να ενεργοποιούνται ή να απενεργοποιούνται, να αλλάζουν το επίπεδο των επιδόσεων τους, προσαρμοζόμενοι συνεχώς ώστε να χρησιμοποιείται η ελάχιστη απαιτούμενη ενέργεια σε κάθε δεδομένη στιγμή.

Ξεπερνώντας τις Προκλήσεις του Λογισμικού

Ο προγραμματισμός επεξεργαστών πολλαπλών πυρήνων αποτελεί γνωστή πρόκληση για τη βιομηχανία καθώς οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού κινούνται προς την κατεύθυνση των πολλών -πυρήνων σε ένα μόνο τσιπ πυριτίου. Το πρωτότυπο επιτρέπει δημοφιλείς και αποτελεσματικές προσεγγίσεις παράλληλου προγραμματισμού που χρησιμοποιούνται στα λογισμικά των βάσεων δεδομένων νέφους να εφαρμόζονται σε ένα και μόνο τσιπ. Ερευνητές από την Intel, την HP και το Open Cirrus της Yahoo έχουν ήδη αρχίσει να πειραματίζονται σε εφαρμογές νέφους σε αυτό το τσιπ 48 πυρήνων της Intel χρησιμοποιώντας Hadoop, ένα λογισμικό πλαίσιο Java το οποίο υποστηρίζει κατανεμημένες εφαρμογές έντασης δεδομένων, όπως κατέδειξε σήμερα ο κ. Rattner.

Η Intel σχεδιάζει να κατασκευάσει 100 ή περισσότερα τσιπ για πειραματική χρήση από δεκάδες συνεργάτες της σε όλο τον κόσμο στη βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα στον τομέα της έρευνας με στόχο την ανάπτυξη νέων εφαρμογών λογισμικού και πρότυπα/μοντέλα προγραμματισμού για μελλοντικούς επεξεργαστές πολλαπλών πυρήνων.

«Η Microsoft συνάπτει συνεργασία με την Intel με στόχο να εξερευνήσει νέες αρχιτεκτονικές υλικού και λογισμικού που θα υποστηρίζουν τον πελάτη της επόμενης γενιάς συν εφαρμογές νέφους», δήλωσε ο Dan Reed, εταιρικός αντιπρόεδρος της Extreme Computing της Microsoft. «Η έγκαιρη έρευνα μας με τον υπολογιστή νέφους μεμονωμένου τσιπ έχει ήδη εντοπίσει πολλές ευκαιρίες στην έξυπνη διαχείριση των πόρων, τον σχεδιασμό συστημικού λογισμικού, τα μοντέλα και τα εργαλεία προγραμματισμού, και τα μελλοντικά σενάρια εφαρμογής».

Αυτό το ορόσημο αποτελεί το τελευταίο επίτευγμα του Tera - scale Computing Research Program της Intel, που αποσκοπεί στην κατάλυση των εμποδίων για την παραγωγή μελλοντικών τσιπ με 10s-100s πυρήνες.

Δημιουργήθηκε από κοινού από την Intel Labs στα ερευνητικά κέντρα της στην Bangalore (Ινδία), Braunschweig (Γερμανία) και Hillsboro, Ore (ΗΠΑ). Λεπτομέρειες για την αρχιτεκτονική και τα κυκλώματα έχουν προγραμματισθεί να παρουσιαστούν σε σχετική ανακοίνωση στο International Solid State Circuits Conference τον Φεβρουάριο.

www.kathimerini.gr









Παρασκευή, Ιανουαρίου 22, 2010

2010, η χρονιά των tablets

2010, η χρονιά των tablets


Εντείνονται εδώ και αρκετό καιρό οι φήμες για την παρουσίαση και την κυκλοφορία του νέου υπολογιστή tablet από την Apple, ενός gadget ειδικά διαμορφωμένου για την παρακολούθηση ταινιών, διάβασμα e-books, συνδυασμένου με τα πλεονεκτήματα της εύκολης μεταφοράς.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι η Apple θα παρουσιάσει τη νέα συσκευή στα τέλη Ιανουαρίου, με την κυκλοφορία του στις ΗΠΑ να τοποθετείται χρονικά το Μάρτιο. Η είδηση αυτή συνάδει με τις αναφορές για εκδήλωση της εταιρείας στις 26 ή 27 Ιανουαρίου στο Κέντρο Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο, το χώρο που η εταιρεία χρησιμοποιεί παραδοσιακά όταν πρόκειται για παρουσίαση νέων προϊόντων.

Το πολυαναμενόμενο gadget, που έχει ήδη βαφτιστεί από τους απανταχού λάτρεις των προϊόντων της εταιρείας, ως iTablet ή iSlate, θα διαθέτει οθόνη αφής 10 ή 11 ιντσών, λίγο μικρότερη από το MacBook και μεγαλύτερη από το iPhone.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία δεν ασχολήθηκε με την αγορά των netbooks, των μικρών διαστάσεων laptops χαμηλού κόστους, επειδή, όπως έχουν κατά καιρούς αναφέρει εκπρόσωποι της, απλά δεν… γνωρίζει να κατασκευάζει υπολογιστές αξίας μικρότερης των 500 δολαρίων.

Η κυκλοφορία ενός tablet θα βοηθήσει την Apple να εκμεταλλευτεί την αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών για συσκευές με δυνατότητες σύνδεσης στο web αλλά και αναπαραγωγής βίντεο και μουσικής. Η νέα συσκευή μάλιστα μπορεί να εντείνει εκ νέου τον ανταγωνισμό της Apple με την Amazon αλλά και άλλων εταιρειών κατασκευής συσκευών e-reader.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η Apple μπορεί να πουλήσει 1,4 εκατομμύρια tablets μέσα στο 2010 εφόσον το προϊόν κυκλοφορήσει τον Μάρτιο. Επιπλέον, αν η τιμή του κυμανθεί στα 600 δολάρια οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 2%.

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο, η Apple λογικά θα εκμεταλλευτεί τις ήδη υπάρχουσες εφαρμογές που κυκλοφορούν για το iPhone, ενώ, προκειμένου να διαφοροποιηθεί από το e-reader της Amazon, η Apple θα εκμεταλλευτεί την έγχρωμη οθόνη αφής και τα πλούσια γραφικά για να προσφέρει μια νέα, διαδραστική εμπειρία ανάγνωσης-πλοήγησης στο περιεχόμενο.

Σημαντική εξέλιξη στη νέα κατηγορία των tablets που σταδιακά διαμορφώνεται, συνιστά η συμφωνία του δικτύου της Sprint Nextel με την Skiff, την εταιρεία που έχει αναπτύξει ένα e-reader που θα λειτουργεί στο δίκτυο 3G και wi-fi της πρώτης. Το Skiff Reader θα έχει οθόνη 11,5 ιντσών, μεγαλύτερη από αυτή του Kindle και του Nook της Barnes & Noble.

Το Skiff προωθείται ως η πιο λεπτή συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης, πάχους ενός τετάρτου της ίντσας. Η οθόνη θα είναι εξ’ ολοκλήρου αφής, σε αντίθεση με το Kindle που χρησιμοποιεί κουμπιά για την πλοήγηση. Το Skiff Reader θα διαθέτει δικό του online κατάστημα από όπου ο χρήστης θα κατεβάζει περιεχόμενο, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών για να ενσωματώσει την τεχνολογία της και σε άλλες συσκευές.

Στο ομιχλώδες ακόμη τοπίο των tablets αξίζει να αναφερθεί η προσπάθεια της Freescale Semiconductor που αποκάλυψε τα πρώτα σχέδια ενός tablet χαμηλού κόστους που θα κυμαίνεται στα 200 δολάρια και θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2010. Ταυτόχρονα, διάφορες εκδόσεις tablets, που θα λειτουργούν με το Android ή Linux θα παρουσιαστούν στη φετινή Consumer Electronics Show που θα πραγματοποιηθεί στο Λας Βέγκας από τις 7 Ιανουαρίου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Associated Press, Γαλλικό Πρακτορείο, Bloomberg.









Τετάρτη, Ιανουαρίου 20, 2010

Τα netbooks πρωταγωνιστές και το 2010

Μπορεί η παρουσίαση και κυκλοφορία των tablets να δίνει το στίγμα της αγοράς υπολογιστών για τη νέα χρόνια, τα netbooks ωστόσο θα εξακολουθήσουν να αποτελούν διαδεδομένη και αξιόπιστη πρόταση αγοράς.

Τα φθηνά και μικρά σε διαστάσεις netbooks ήταν από τις πιο διαδομένες λύσεις στην αγορά υπολογιστών κατά τη διάρκεια της κρίσης, προσελκύοντας καταναλωτές τόσο λόγω της φορητότητας όσο και της χαμηλής τιμής που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δε ξεπερνά τα 400 ευρώ. Με την ανάκαμψη της οικονομίας, οι εταιρείες πλέον θα πρέπει να ερευνήσουν το βαθμό στον οποίο οι καταναλωτές θα επενδύσουν σε νέα είδη υπολογιστών, με υψηλότερο κόστος.

Μεταξύ των νέων μοντέλων που παρουσιάζονται στη φετινή Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας, περιλαμβάνονται ελαφριά σε βάρος, μεσαίων διαστάσεων laptops, που θεωρούνται ένα βήμα πιο πέρα από τα netbooks σε όρους τιμής και επιδόσεων. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι τα netbooks έκλεισαν τον προϊοντικό κύκλο ζωής τους. Οι μεγάλες εταιρείες αναμένεται να παρουσιάσουν νέα netbooks με χαρακτηριστικά όπως οθόνες αφής και τελευταίας γενιάς επεξεργαστές, που παρέχουν βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με τα πρώτα φθηνά netbooks που κατέκλυσαν την αγορά πριν από ένα περίπου χρόνο.

Η επέκταση των netbooks ωστόσο έφερε ένα τίμημα για τη συνολική αγορά των υπολογιστών, τα μικρά περιθώρια κέρδους τόσο για την Intel που παρέχει τους επεξεργαστές όσο και για τις εταιρείες κατασκευής. Η Hewlett - Packard, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής υπολογιστών στον κόσμο, αναφέρει ότι το ένα τρίτο των εσόδων της από τους υπολογιστές, που αντιστοιχεί όμως μόλις στο 15% των λειτουργικών εσόδων, ποσοστό μάλιστα που συρρικνώνεται λόγω των netbooks και τις μειώσεις τιμών στα άλλα μηχανήματα.

Από τα τέλη του 2007, όταν η AsusTek λάνσαρε το πρώτο netbook με την οθόνη επτά ιντσών, οι καταναλωτές αγκάλιασαν κατά εκατομμύρια τις νέες συσκευές. Σύμφωνα με στοιχεία της Gartner, τα netbooks αντιστοιχούσαν στο 10% των πωλήσεων υπολογιστών το 2009, ποσοστό αυξημένο κατά 4% σε σχέση με το 2008. Το αρχικό σκεπτικό κυκλοφορίας των netbooks, ήταν η δημιουργία ενός υπολογιστή χαμηλών μεν επιδόσεων, με μικρό μέγεθος και υψηλές δυνατότητες φορητότητας, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού και από χρήστες με βασικές γνώσεις υπολογιστών, ή σαν ένας δευτερεύον υπολογιστής που συμπληρώνει το «βαρύ» desktop.

Από την άλλη, δεν είναι πολλοί εκείνοι που αγοράζουν netbooks για δεύτερο υπολογιστή, ενώ όσοι αγοράζουν ένα netbook ως βασικό υπολογιστή, σύντομα θα αναγκαστούν να αγοράσουν ένα πιο ισχυρό μηχάνημα, εκτιμούν αναλυτές. Συνεπώς, η ανάπτυξη των netbooks ενδέχεται να παρουσιάσει επιβράδυνση σε κάποιο βαθμό τα επόμενα χρόνια. Παρά το ότι οι πωλήσεις τους διπλασιάστηκαν το 2009, φτάνοντας τα 33,3 εκατομμύρια σε σχέση με το 2008, το 2010 η ανάπτυξη τους θα κυμανθεί στο 19%.

Μαζί με τα netbooks, οι καταναλωτές θα δουν τους επόμενους μήνες μια σειρά συσκευών που κυμαίνονται κοντά στα μικρά laptops από άποψη τιμής, καθώς οι εταιρείες υπολογιστών επιχειρούν να διευρύνουν την αγορά. Μία από αυτές, η Lenovo, επενδύει στα λεγόμενα smartbooks, συσκευές μικρού μεγέθους που συνδυάζουν τη συνεχή σύνδεση στο Ίντερνετ με τη μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους. Το Skylight, το πρώτο τέτοιο μοντέλο της εταιρείας, διαθετει οθόνη 10 ιντσών, πλήρες πληκτρολόγιο και διάρκεια ζωής μπαταρίας που φτάνει τις δέκα ώρες, με βάρος κοντά στο ένα κιλό.

Όπως επεσήμανε ο Φίλιπ Οσάκο, διευθυντής μάρκετινγκ της Toshiba, αυτοί οι υπολογιστές απευθύνονται σε καταναλωτές που θέλουν ένα προσιτό gadget που μπορεί να κάνει περισσότερα από την απλή πλοήγηση στο Ίντερνετ και το διάβασμα e-mails, προσθέτοντας τη δυνατότητα προβολής βίντεο και εικόνων σε υψηλή ανάλυση.

Αν και πολλές εταιρείες ερευνών αναμένουν μείωση της ανάπτυξης των netbooks στο 2010, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μερίδιο αγοράς 20% επί του συνόλου της αγοράς υπολογιστών, ελαφρά μεγαλύτερο σε σχέση με το 2009. Ταυτόχρονα, η Gartner θεωρεί ότι οι πωλήσεις των netbooks θα αποτελέσουν το 12% του συνόλου των πωλήσεων υπολογιστών, ποσοστό αυξημένο κατά 2% σε σχέση με το 2009. «Το μεγαλύτερο επίτευγμα των netbooks είναι ότι άνοιξαν τα μάτια των καταναλωτών χάρη στη δυνατότητα φορητότητας», επεσήμανε ο Οσάκο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Associated Press

Δευτέρα, Ιανουαρίου 18, 2010

Η «Μόνα Λίζα» είχε υψηλή χοληστερίνη!

Εδώ και αιώνες οι ιστορικοί και κριτικοί της τέχνης προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το αινιγματικό χαμόγελο της «Μόνα Λίζα», του διασημότερου πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Τώρα, ένας ιταλός επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ένα άλλο μυστικό: το επίπεδο χοληστερίνης στο αίμα της «Μόνα Λίζα» (ή, τέλος πάντως, της κοπέλας που πόζαρε ως μοντέλο) ήταν ανησυχητικά υψηλό.

Ο δρ. Βίτο Φράνκο, καθηγητής παθολογικής ανατομίας του πανεπιστημίου του Παλέρμο στη Σικελία, σύμφωνα με το BBC, υποστηρίζει ότι η «Μόνα Λίζα» παρουσιάζει ξεκάθαρα σημάδια αυξημένων λιπαρών οξέων κάτω από το δέρμα της, λόγω πολύ αυξημένης χοληστερίνης. Πιστεύει επίσης ότι στο δεξί μάτι της διακρίνεται ένα λίπωμα, δηλαδή ένας καλοήθης όγκος λιπαρού ιστού.

Σύμφωνα με τον δρα Φράνκο, η ιατρική διάγνωση είναι σε θέση να αποκαλύψει πράγματα που δεν μπορεί να «δει» η καλλιτεχνική διάγνωση. Το εύρημά του παρουσιάστηκε σε ιατρικό συνέδριο στη Φλωρεντία. Όπως δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα», «οι άνθρωποι που αποτυπώνονται σε ένα έργο τέχνης, αποκαλύπτουν την φυσική τους κατάσταση, μας 'μιλάνε' για την ευάλωτη ανθρώπινη φύση τους, άσχετα με το πόσο ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει επίγνωση γι' αυτό».

Το διάσημο πορτρέτο του 16ου αιώνα του ντα Βίντσι δεν είναι το μόνο που υποβλήθηκε σε ιατρική διάγνωση από το δρ. Φράνκο. Ο ίδιος επίσης υποστηρίζει ότι τα λεπτεπίλεπτα μακριά δάχτυλα του μοντέλου στο «Πορτρέτο ενός νέου» του Μποτιτσέλι δείχνουν ότι ο νέος πιθανώς έπασχε από το «σύνδρομο Μαρφάν», μια γενετική διαταραχή που πλήττει τους συνδετικούς ιστούς.

Ο Φράνκο έχει ακόμα περάσει από το «μικροσκόπιο» τον ίδιο τον Μιχαήλ Άγγελο, όπως απεικονίζεται στον πίνακα «Η σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ. Υποστηρίζει ότι τα πρησμένα γόνατα του φλωρεντινού ζωγράφου υποδηλώνουν υπερβολική συγκέντρωση ουρικού οξέος και πρόβλημα στα νεφρά του.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σάββατο, Ιανουαρίου 16, 2010

Νέο ρεκόρ υπολογισμού του αριθμού «π»

Με σχεδόν 2,7 τρισεκατομμύρια ψηφία.

Ένας επιστήμονας της πληροφορικής έσπασε το ρεκόρ υπολογισμού των ψηφίων μιας διάσημης μαθηματικής σταθεράς, του αριθμού «π», υπολογίζοντας σχεδόν 2,7 τρισεκατομμύρια ψηφία που ακολουθούν μετά το 3,14, κάπου 123 δισεκατομμύρια περισσότερα ψηφία σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ.

Ο Φαμπρίς Μπελάρντ, σύμφωνα με το BBC, χρησιμοποίησε έναν απλό επιτραπέζιο υπολογιστή για να κάνει το νέο υπολογισμό, που του πήρε 131 μέρες συνολικά. Ο νέος αριθμός-ρεκόρ του «π» χρειάζεται πάνω από ένα terabyte για να αποθηκευτεί σε σκληρό δίσκο.

Τα προηγούμενα ψηφία-ρεκόρ του «π» είχαν βρεθεί με τη βοήθεια τεράστιων υπερ-υπολογιστών, όμως ο Μπελάρντ υποστηρίζει ότι η δική του μέθοδος υπολογισμού είναι 20 φορές πιο αποτελεσματική.

Το προηγούμενο ρεκόρ με περίπου 2,6 τρισ. ψηφία κατείχε, από τον Αύγουστο του 2009, ο Νταϊσούκε Τακαχάσι του πανεπιστημίου Τσουκούμπα της Ιαπωνίας και του είχε πάρει 29 ώρες, αλλά με την υποστήριξη ενός σούπερ-κομπιούτερ 2.000 φορές πιο γρήγορου και χιλιάδες φορές πιο ακριβού από τον κοινό υπολογιστή που χρησιμοποίησε ο Μπελάρντ.

Εκτιμάται ότι αν χρειάζεται περίπου ένα δευτερόλεπτο για να εκφωνηθεί ένας αριθμός, η πλήρης απαρίθμηση φωναχτά όλων των ψηφίων του «π» θα απαιτούσε πάνω από 49.000 χρόνια!

Ο Μπελάρντ δήλωσε ότι διάβασε το πρώτο του βιβλίο του για τον αριθμό «π» όταν ήταν 14 ετών και έκτοτε παρακολουθούσε ανελλιπώς τις προσπάθειες υπολογισμού όλο και περισσότερων ψηφίων του. Όπως είπε, τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η πρακτική πλευρά του ζητήματος, καθώς ορισμένοι από τους αλγόριθμους που απαιτούνται για τον υπολογισμό του «π», είναι χρήσιμοι για άλλα πράγματα στους υπολογιστές.

Όπως ανέφερε, σχεδιάζει να δημοσιοποιήσει μια έκδοση του προγράμματος που χρησιμοποίησε για τον υπολογισμό του «π», ενώ δεν απέκλεισε να επιμείνει για την ανακάλυψη και άλλων ψηφίων στο μέλλον.

Όπως δήλωσε ο Άιβαρς Πίτερσον, διευθυντής της Μαθηματικής Ένωσης της Αμερικής, το νέο αποτέλεσμα αποτελεί τον τελευταίο κρίκο σε μια μακρά αλυσίδα προσπαθειών να διευρυνθεί το μήκος των γνωστών ψηφίων του «π» . Μεταξύ άλλων, ο Νεύτων είχε περάσει αρκετό χρόνο προσπαθώντας να βρει και άλλα ψηφία.

Στην εποχή μας, πέρα από το γόητρο, τη διασκέδαση και την καθαρή περιέργεια, η αναζήτηση του «π» έχει χρησιμοποιηθεί ως «όχημα» για τον έλεγχο αλγορίθμων και υπολογιστών.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη, Ιανουαρίου 14, 2010

e-book: Βιβλίo με μπαταρία

Οι ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης αποθηκεύουν χιλιάδες τόμους και κερδίζουν εκατομμύρια αναγνώστες. Θα σημάνουν, άραγε, το τέλος της τυπογραφίας;

Των Ελευθερίας Αλαβάνου & Κώστα Δεληγιάννη
Φωτογραφίες: Κατερίνα Καμπίτη

3.500 βιβλία, βάρους 200 γραμμαρίων!

Σε ένα μικρό βιβλιοπωλείο του Μανχάταν, η παρουσίαση της νέας συλλογής διηγημάτων του Ντέιβιντ Σεντάρις τον περασμένο Ιούνιο έμοιαζε απολύτως συνηθισμένη. Η έκπληξη για τον ελληνικής καταγωγής συγγραφέα ήρθε στο τέλος της εκδήλωσης. Κάποιος από το κοινό τού ζήτησε να υπογράψει στο πίσω μέρος ενός e-reader, όπου το βιβλίο βρισκόταν αποθηκευμένο σε ψηφιακή μορφή. Με ένα μείγμα αμηχανίας και ειρωνικής διάθεσης, ο Σεντάρις απηύθυνε την αφιέρωση περισσότερο στη συσκευή παρά στον ιδιοκτήτη της: «Αυτό το μαραφέτι», έγραψε, «ανοίγει τον ασκό του Αιόλου».

«Αυτό το μαραφέτι» ήταν το Kindle, μία από τις συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης που πουλάει η Amazon ήδη από το 2007 και με την οποία μπορεί κανείς να επιλέξει από το site της και να διαβάσει περίπου 320.000 τίτλους σε ψηφιακή μορφή. Ο «ασκός του Αιόλου» είναι οι μικρές και μεγάλες αλλαγές που θα φέρει στην εκδοτική αγορά η διάδοση τέτοιων συσκευών - με πιο ασήμαντη, ίσως, το γεγονός ότι συγγραφείς όπως ο Σεντάρις δηλώνουν πως αισθάνονται άβολα όταν, μέσα σε βιβλιοπωλεία, υπογράφουν αυτόγραφα πάνω σε μια συσκευή που επιτρέπει την αγορά του βιβλίου τους χωρίς κανένα κέρδος για το ίδιο το κατάστημα.

Μέχρι πρόσφατα, λίγοι αναγνώστες είχαν στραφεί στο ψηφιακό βιβλίο. Ομως αυτό φαίνεται να αλλάζει, τουλάχιστον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: «Για κάποιες κατηγορίες (κυρίως αστυνομικά μυθιστορήματα και βιβλία για το μάρκετινγκ), οι ηλεκτρονικές εκδόσεις αντιστοιχούν ήδη στο 1/3 των πωλήσεων», έγραφε τον Αύγουστο ο βρετανικός Guardian. Ετσι, μπορεί το 2007 να αγοράστηκαν μόλις 150.000 συσκευές, σύμφωνα όμως με την εταιρεία μελετών iSuppli ο αριθμός θα εκτιναχθεί παγκοσμίως στα 18 εκατομμύρια μέχρι το 2012.

Στις ΗΠΑ, την αγορά σχεδόν μονοπωλεί η Amazon, ειδικά με το Kindle DX που λάνσαρε πρόσφατα, αφού πρόκειται για ένα από τα λίγα ανάλογα γκάτζετ που έχουν τη δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης με το site της και μπορούν να «κατεβάσουν» και να αποθηκεύσουν έως και 3.500 βιβλία. Αυτά τα πλεονεκτήματα, σύμφωνα με πολλούς, μόνο τα Sony Reader μπορούν προς το παρόν να τα ανταγωνιστούν, τη στιγμή μάλιστα που ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου το Kindle διατίθεται πλέον και εκτός Αμερικής. Επίσης, υπάρχουν ήδη αμιγώς ευρωπαϊκά μοντέλα e-reader, όπως το iLiad της ολλανδικής iRex Τechnologies, το cybook3 της γαλλικής Bookeen, το BeBook και το eSlick. Ολοι οι κατασκευαστές ελπίζουν πως πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εμπορική επιτυχία των μοντέλων, καθώς όλοι μας, λίγο ώς πολύ, έχουμε συνηθίσει να περνάμε ατέλειωτες ώρες μπροστά σε κάποια οθόνη. Εξάλλου, τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάζονται οι άνθρωποι που «κατεβάζουν» άρθρα ή και ολόκληρα βιβλία ακόμη και στο κινητό τους τηλέφωνο.

Ωστόσο, επειδή τα e-reader έχουν φτιαχτεί αποκλειστικά για ανάγνωση ηλεκτρονικών κειμένων, υπερέχουν σημαντικά σε σύγκριση με τα tablet PC, τα palmtop ή τα smartphone. Γι' αυτό και, εκτός από τους εκδότες, διευθυντές εφημερίδων και περιοδικών καλοβλέπουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία: ήδη το Kindle DX πωλείται με έκπτωση στις ΗΠΑ, για όσους συνδυάσουν την αγορά του με μία συνδρομή σε κάποια από τις εφημερίδες New York Times, Boston Globe και Washington Post.

Και ψηφιακά συγγράμματα...

Ενα από τα σημεία υπεροχής συσκευών σαν το Kindle είναι πως χρησιμοποιούν την τεχνολογία «ηλεκτρονικού μελανιού»: εκατομμύρια μικροσκοπικά σφαιρίδια, τα οποία φέρουν άσπρες και μαύρες χρωστικές ουσίες στα δύο ημισφαίριά τους ώστε, όταν βρεθούν σε ηλεκτρικό πεδίο, να στοιχίζονται στην οθόνη με τη λευκή ή τη σκούρα πλευρά τους, σχηματίζοντας εικόνες και λέξεις. Ετσι, οι συσκευές αυτές δεν χρειάζονται κάποια πηγή φωτός που να βρίσκεται πίσω από την οθόνη τους, με συνέπεια να επιτυγχάνουν πιο ξεκούραστο διάβασμα. Και καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια· μία φόρτιση της μπαταρίας είναι αρκετή για να ξεφυλλίσει κανείς έως και 7.500 σελίδες.

Ομως, αν οι κατασκευαστές των e-reader υπόσχονται πως σε λίγα χρόνια σχεδόν κάθε καινούργιο βιβλίο θα εκδίδεται τόσο σε έντυπη όσο και σε ψηφιακή μορφή, αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι το διάβασμα στην οθόνη τους είναι το καλύτερο υποκατάστατο της παραδοσιακής ανάγνωσης, επιτρέποντας π.χ. στον χρήστη να «τσακίσει» όποια σελίδα επιθυμεί. Μερικά μοντέλα μάλιστα, όπως το iLiad, συνοδεύονται από ειδικά στυλό, ώστε να μπορεί κανείς να υπογραμμίσει αποσπάσματα ή να γράψει σημειώσεις στο περιθώριο της ηλεκτρονικής σελίδας.

Οχι ότι τα e-reader δεν έχουν μειονεκτήματα, με βασικότερα το γεγονός πως αναπαράγουν όλα τα ψηφιακά αρχεία ασπρόμαυρα (και μάλιστα σε άτονες αποχρώσεις) ή ότι το «ξεφύλλισμα» γίνεται με τη χρήση ειδικών πλήκτρων. Ωστόσο, η ιαπωνική εταιρεία Bridgestone ήδη αναπτύσσει μια έγχρωμη συσκευή και η αγγλική Plastic Logic θα λανσάρει σύντομα ένα μοντέλο με οθόνη αφής. Ετσι κι αλλιώς, για πολλούς αναγνώστες αυτά τα μειονεκτήματα αντισταθμίζονται ήδη από τις μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει η ηλεκτρονική ανάγνωση, όπως το ότι μπορεί κανείς να μεγεθύνει τη γραμματοσειρά, να διαβάσει το κείμενο σε οριζόντιο ή κατακόρυφο προσανατολισμό ή να εντοπίσει σε κλάσματα του δευτερολέπτου λέξεις και φράσεις-κλειδιά.

Αλλωστε, για πολλά βιβλία η χρήση των e-reader ακόμη και σήμερα αποτελεί μία από τις λίγες επιλογές προκειμένου να τα διαβάσει κανείς αναπαυτικά στον καναπέ του, πέρα βέβαια από το να τα τυπώσει. Ο λόγος για τα χιλιάδες έργα που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων και τα οποία βρίσκονται ψηφιοποιημένα σε διαδικτυακά αποθετήρια όπως το Google Books. Το Sony Reader παρέχει πρόσβαση σε 600.000 τίτλους που, στη συντριπτική τους πλειονότητα, δεν καλύπτονται από συγγραφικά δικαιώματα και προέρχονται από την ιντερνετική βιβλιοθήκη της Google. Για όσους ψάχνουν τέτοια έργα, αλλά δεν έχουν αγοράσει κάποιο μοντέλο της Sony, οι βιβλιοθήκες Project Gutenberg, Europeana και Internet Archive προσφέρουν δωρεάν τα αρχεία τους σε μορφές συμβατές σχεδόν με όλα τα e-reader.

Αυτό δείχνει ότι οι συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης «ήρθαν για να μείνουν», ακόμη και αν τα τυπωμένα βιβλία παραμείνουν πρώτα στις προτιμήσεις των αναγνωστών. Εξάλλου, η Amazon έχει ήδη συμφωνήσει με πέντε αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα για να αντικαταστήσει πιλοτικά τα πανεπιστημιακά συγγράμματα με ψηφιακά αντίγραφα που οι φοιτητές θα διαβάζουν στα Kindle τους. Επίσης, η Sony συνήψε σύμβαση με δημόσιες βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ, ώστε οι αναγνώστες να μπορούν να «κατεβάζουν» σε ψηφιακή μορφή βιβλία τα οποία θα διαγράφονται αυτόματα μόλις λήξει η περίοδος δανεισμού.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το πρώτο προφανές όφελος είναι περιβαλλοντικό, αφού όσο περισσότερα βιβλία διαβάζονται σε ηλεκτρονική μορφή τόσο λιγότερα δέντρα χρειάζεται να κοπούν για χαρτί. Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Cleantech Group, το «κατέβασμα» των βιβλίων απευθείας από τα εκδοτικά sites μειώνει τις εκπομπές CO2 που προέρχονται από τη διακίνηση των τυπωμένων βιβλίων, ακόμη και αν συνυπολογιστούν οι εκπομπές από την κατασκευή των e-reader. Γεγονός που, εκτός από τον πλανήτη, θα ωφελήσει και όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, αφού πλέον δεν θα χρειάζεται να περιμένουν ολόκληρες εβδομάδες για να παραλάβουν ταχυδρομικά τους τίτλους που έχουν παραγγείλει.

Αλλωστε, για πολλούς το πιο σημαντικό όφελος είναι ότι θα μπορούμε να διαβάσουμε όποιο έργο θέλουμε, οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς πλέον να μας απασχολεί αν το πλησιέστερο βιβλιοπωλείο διαθέτει ακόμη κάποιο αντίτυπό του. Οπως έγραψε και το έγκυρο περιοδικό Wired, «στην ψηφιακή εποχή, κανένα βιβλίο δεν θα είναι πια δυσεύρετο ή εξαντλημένο».

Πηγή: Περιοδικό «Κ"

Τετάρτη, Ιανουαρίου 13, 2010

Εκτελέσεις θανατοποινιτών στο Ιράν

Εκτελέσεις θανατοποινιτών στο Ιράν
Έξι ακόμη θανατοποινίτες εκτελέστηκαν για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Οι ιρανικές αρχές εκτέλεσαν έξι άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται δικαστικές πηγές, οι εκτελέσεις έγιναν στις κεντρικές φυλακές του Ισφαχάν, αφού οι θανατικές ποινές επικυρώθηκαν από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Ο φόνος, η μοιχεία, ο βιασμός, η ένοπλη ληστεία, η διακίνηση ναρκωτικών και η αποκήρυξη της θρησκείας, στην προκειμένη περίπτωση του Ισλάμ, τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών από το 1979 οπότε εγκαθιδρύθηκε η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Από τον Ιούλιο του 2007 που οι αρχές ανέλαβαν εκστρατεία κατά της «ανήθικης συμπεριφοράς», έχουν συλληφθεί δεκάδες άτομα κατηγορούμενα για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπόριο, βιασμούς και φόνους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη, Ιανουαρίου 12, 2010

Πριν από 397 εκατομμύρια χρόνια τα πρώτα…βήματα στη Γη

Ανακαλύφθηκαν οι αρχαιότερες πατημασιές τετράποδων στη Γη και είναι πολύ παλαιότερες του αναμενομένου.

Οι πρώτοι τετράποδοι πρόγονοι των σύγχρονων θηλαστικών, ερπετών και πουλιών εξήλθαν από τα ύδατα των θαλασσών και πρωτοπερπάτησαν στη Γη εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες. Αυτό δείχνουν τα αρχαιότερα ίχνη από απολιθωμένες πατημασιές ενός αινιγματικού -εξαφανισμένου προ πολλού- τετράποδου, οι οποίες ανακαλύφθηκαν στην Πολωνία και χρονολογούνται πριν 397 εκατ. χρόνια.

Σύμφωνα με τους Πολωνούς και Σουηδούς ερευνητές, το εύρημα πρέπει να οδηγήσει σε αναθεώρηση των δεδομένων για μια κρίσιμη περίοδο στην εξελικτική ιστορία του πλανήτη μας, όταν τα πρώτα τετράποδα σπονδυλωτά, προερχόμενα από τις θάλασσες, «μετέτρεψαν» τα πτερύγιά τους σε πόδια, περπάτησαν στη Γη και σταδιακά έγιναν δεινόσαυροι, θηλαστικά και, τελικά, άνθρωποι.

Το ενδιάμεσο στάδιο, σύμφωνα με την έως τώρα κυρίαρχη θεωρία, ήταν ψάρια με κεφάλι και σώμα τετράποδου, τα οποία όμως είχαν ακόμα τα πτερύγιά τους αντί για χέρια και πόδια. Το πιο διάσημο «ενδιάμεσο πλάσμα» ήταν το Τικτααλίκ, ένα μεγάλο ψάρι του ρηχού νερού, απολίθωμα του οποίου έχει βρεθεί το 2006 σε ένα νησί του αρκτικού Καναδά, 1.000 χλμ. νοτιότερα του βόρειου Πόλου και το οποίο έζησε πριν 375 εκατ. χρόνια.

Σύμφωνα με την παλαιοντολόγο Τζένι Κλακ, η νέα ανακάλυψη «ανατρέπει όλη την ιστορία για την έξοδο (σ.σ. των ζώων) από το νερό». Οι πατημασιές «χεριών» και «ποδιών», πλάτους έως 26 εκατοστών (άρα το τετράποδο πρέπει να είχε μήκος περίπου δυόμιση μέτρων), που παρουσιάζονται σε σχετική εργασία στο περιοδικό Nature, υπό την Περ Άλμπεργκ του σουηδικού πανεπιστημίου της Ουψάλα, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, βρέθηκαν σε ένα εγκαταλειμμένο λατομείο στη νοτιοανατολική Πολωνία, από ερευνητές του πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και η χρονολόγησή τους έγινε με βάση την ηλικία των πετρωμάτων που τα περιέβαλαν και τα οποία ανάγονται στη Μέση Δεβόνιο περίοδο.

Μέχρι σήμερα τα αρχαιότερα ίχνη βαδίσματος τετράποδων στη Γη ήσαν ηλικίας 385 εκατ. ετών, αλλά η νέα ανακάλυψη παραπέμπει σε αρκετά εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα. Αν και μερικά από τα ίχνη είχαν πιθανώς γίνει σε ρηχά νερά με λασπωμένο βυθό, είναι σαφές από το καθαρό σχήμα των δαχτύλων των ποδιών και από την φύση των γεωλογικών ιζημάτων ότι οι πρόγονοι εκείνοι των σημερινών ζώων περνούσαν ένα μέρος της ζωής τους και στην ξηρά. Πολλά από τα αποτυπώματα είναι πολύ καθαρά για να έχουν γίνει κάτω από το νερό. Δεν βρέθηκε ίχνος από σύρσιμο του σώματος, άρα το τετράποδο (πιθανώς σε σχήμα σημερινού κροκόδειλου) πρέπει να έπλεε στο νερό και ταυτόχρονα να περπατούσε στο λασπώδη βυθό, όταν βρισκόταν μέσα στο ρηχό νερό.

Το εύρημα επίσης ανατρέπει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι τα τετράποδα αποίκισαν την ξηρά προερχόμενα από τοποθεσίες του γλυκού νερού, όπως λίμνες και κοίτες ή δέλτα ποταμών. Αντίθετα, ενισχύεται πλέον η θεωρία ότι τα πρώτα αμφίβια ζώα προήλθαν από παραθαλάσσιες τοποθεσίες αλμυρού νερού, όπως οι κοραλλιογενείς λιμνοθάλασσες.

Πάντως οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί, αν δεν δουν πρώτα απολιθώματα των ίδιων των ζώων, στο να βγάλουν οριστικά συμπεράσματα, όσον αφορά το πώς, πότε και που τα πρώτα σπονδυλωτά άρχισαν να «κατακτούν» τον πλανήτη μας, μετατρεπόμενα από ψάρια σε ζώα. Σύμφωνα με μια θεωρία, τα πρώτα τετράποδα βγήκαν στη στεριά για να εναποθέσουν εκεί τα αυγά τους, ώστε να είναι πιο ασφαλή από την θάλασσα που έβριθε τότε από κινδύνους. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, τα πρώτα αμφίβια ανέπτυξαν πόδια για να μπορούν να πηδάνε από τη μια λιμνούλα στην άλλη.

Οι θεωρίες αυτές αμφισβητούνται από το νέο εύρημα, καθώς δεν θα ήταν λογικό για ένα ψάρι να αφήσει τα αυγά του σε ένα παραθαλάσσιο μέρος όπου η παλίρροια θα τα σκέπαζε, ούτε θα είχε νόημα η ανάπτυξη ποδιών σε ένα παράκτιο περιβάλλον, όπου δεν θα υπήρχαν λιμνούλες. Οι παλαιοντολόγοι συνεχίζουν να «χτενίζουν» τη νοτιοανατολική Πολωνία για ανάλογα ευρήματα, καθώς και για απολιθώματα των ίδιων των ζώων.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δευτέρα, Ιανουαρίου 11, 2010

Τις συσκευές GPS απειλούν τα κινητά τηλέφωνα

Τις συσκευές GPS απειλούν τα κινητά τηλέφωνα


Η ανάπτυξη και ενσωμάτωση τεχνολογίας γεωγραφικού προσδιορισμού και εντοπισμού στα κινητά τηλέφωνα έχει καταστήσει δυσκολότερες τις συνθήκες για τις εξειδικευμένες συσκευές GPS.

Οι κατασκευάστριες εταιρείες συσκευών GPS, θα χρειαστεί να κινηθούν γρήγορα και έξυπνα ώστε να ενσωματώσουν επιπλέον λειτουργίες στα προϊόντα τους, όπως η ενημέρωση για την κυκλοφορία των δρόμων σε πραγματικό χρόνο. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν να καταστούν ξεπερασμένες σε ένα μέλλον που οι καταναλωτές θεωρούν τη δυνατότητα πλοήγησης στους δρόμους ως ακόμη μία εφαρμογή των τηλεφώνων τους. «Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η κατηγορία αυτή, όπως έκανε η Apple με το iPod Touch», εξηγεί ο Ρος Ρούμπιν, αναλυτής της εταιρείας NPD Group. «Η Apple μετέτρεψε τη συσκευή από ένα media player σε μια συσκευή που έχει και σύνδεση στο Διαδίκτυο, ανοίγοντας νέες προοπτικές για το προϊόν».

Κάποιες εταιρείες, αντιλαμβανόμενες τις νέες προκλήσεις, έχουν ξεκινήσει να διευρύνουν τις δυνατότητες των GPS συσκευών τους, προσθέτοντας ασύρματη σύνδεση που επιτρέπει την εμφάνιση δεδομένων για την κίνηση στους δρόμους, τις τιμές των κοντινών πρατηρίων βενζίνης ή πληροφορίες για τον καιρό. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Berg Insight, περισσότερο από 80% των συσκευών GPS θα έχει ενσωματωμένες ασύρματες δυνατότητες μέχρι το 2015.

Τέτοια χαρακτηριστικά μπορούν να δώσουν στους κατασκευαστές νέες πηγές εσόδων, καθώς θα μπορούν να δικαιολογήσουν την εφαρμογή συνδρομητικών μοντέλων στις υπηρεσίες που προσφέρουν, αφού αυτή τη στιγμή δεν χρεώνουν για τις βασικές υπηρεσίες χαρτογράφησης και προσδιορισμού πορείας.

Οι συσκευές δορυφορικής πλοήγησης έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με σημαντικότερη αλλαγή τη μεγάλη μείωση της τιμής τους, με αποτέλεσμα να είναι πλέον προσιτά στον οποιοδήποτε. Σύμφωνα με προβλέψεις, οι πωλήσεις συσκευών πλοήγησης θα αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 19% για τη φετινή χρονιά, σε σχέση με το 2008, και κατά 13% το 2010.

Και η Google στο παιχνίδι

Η αμερικανική εταιρεία πρόσφατα κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ μία δωρεάν εφαρμογή που δίνει φωνητικές οδηγίες, όπως κάνουν πολλές συσκευές GPS. Η εφαρμογή προσφέρεται για το Droid Phone πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ πρόσφατα προσφέρεται και για τις συσκευές myTouch 3G και G1 της T-Mobile. Ταυτόχρονα, οι τρεις κύριοι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα, προσφέρουν υπηρεσίες πλοήγησης για τιμή που διαμορφώνεται ανάλογα με το συμβόλαιο.

Από την πλευρά του, ο Τέντ Γκάρτνερ, εκπρόσωπος της εταιρείας κατασκευής πλοηγών GPS, επεσήμανε ότι αυτές οι εξειδικευμένες συσκευές θα εξακολουθούν να είναι ένα σημαντικό προϊόν για τους καταναλωτές. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας αναλύσεων In-Stat, Φράνκ Ντίκσον, θεωρεί ότι οι καταναλωτές που δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιήσει μια συσκευή GPS ή που δεν οδηγούν συχνά σε περιοχές που δε γνωρίζουν, ενδέχεται να μην ενδιαφέρονται για τις νέες υπηρεσίες που θα προσφέρουν τα GPS.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press

Κυριακή, Ιανουαρίου 10, 2010

Πώς μπορεί να προστατευθεί ουσιαστικά η ελευθερία των πανεπιστημίων μας;

Πώς μπορεί να προστατευθεί ουσιαστικά η ελευθερία των πανεπιστημίων μας;
Απεγκλωβισμό των ΑΕΙ από την ομηρία ατόμων τα οποία δρουν καλυπτόμενα από την προστασία του ασύλου, ζητούν με παρέμβασή τους στην «Κ» πανεπιστημιακοί, κάνοντας λόγο για οργανωμένη φίμωση της ελεύθερης γνώμης από ομάδες κουκουλοφόρων και καταληψιών που ακυρώνουν την ομαλή λειτουργία της ακαδημαϊκής ζωής. Σε δημοσκόπηση της Public Issue για την «Κ», το 54% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο και το 40% πιστεύει ότι η αστυνομία πρέπει να επεμβαίνει, υπό την προϋπόθεση ότι έχει λάβει άδεια.

Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ασύδοτη κομματική εκμετάλλευση και χειραγώγιση, από τα μειοψηφούντα εσαεί κόμματα της αριστεράς (ΚΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ). Αφορά την ελεύθερη διατύπωση επιστημονικών απόψεων που στηρίζονται σε πνευματική και φυσική έρευνα. Ελευθερία και Δημοκρατία σημαίνει σκέπτομαι και στοχάζομαι ανεμπόδιστα. Η όποια παρεμπόδιση της έρευνας, προς δόξαν των αναποτελεσματικών στείρων κομματικών κραυγών συνιστά άμεση παρέμβαση των κομμάτων στον ναό της ελεύθερης σκέψης και πνευματικής καλλιέργειας (=κόκκινος/μαύρος ολοκληρωτισμός), το Πανεπιστήμιο. Το άσυλο δεν είναι κομματικό αλλά πνευματικό απόκτημα. Η κατάργηση του ασύλου με την σημερινή μορφή και λειτουργία του επιβάλλεται να γίνει γιατί υποχρεωνει, στα μεν κόμματα να επανέλθουν στον φυσικό τους στίβο,- την Βουλή-, και στα Πανεπιστήμια να συνεχίσουν, ελεύθερα από κομματικές εκμεταλλεύσεις, την πνευματική ανάταση των σπουδαζομένων και την αναγέννηση των ιδεών.

Σχολίασε ο/η Savvas Lazopoulos |

Eπιτελους ας τελειώσει το παραμύθι με το άσυλο και ας κλείσει, που είναι και το σημαντικότερο, η μαύρη τρύπα των πανεπιστημίων (δεν το κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση) για να αναβαθμιστεί η παιδεία και να υπάρξει σεβασμός στα χρήματα του φορολογούμενου. Πως θα γίνει αυτό;
Οπως στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες, με δουλειά, υποχρεωτικά μαθήματα,αξιοκρατία στην εκλογή των καθηγητών, απομάκρυνση των κομμάτων απο τους φοιτητές, περιορισμό του συνδικαλισμού, ανάπτυξη της ερευνας, κατάργηση του άσυλου και με ιδιωτικά πανεπιστήμια για βελτίωση του ανταγωνισμού.

Εύχομαι την νεα χρονιά να επικρατήσει η απλή λογική αν και δεν το βλέπω...

Σχολίασε ο/η Σταύρος |

Θεωρώ πως κάθε κατάκτηση που γίνεται με αγώνες, έχει κάποιο βαθύτερο νόημα. Το ίδιο συμβαίνει και με την κατοχύρωση του πανεπιστημιακού ασύλου. Στην περίπτωση όμως αυτή, έχει γίνει παρερμηνεία του όρου με αποτέλεσμα διάφοροι "ημιμαθείς" του πανεπιστημιακού και ευρίτερου κύκλου (αναφερόμενος σε φοιτητές βανδάλους, και καθηγητές που "κάνουν τα στραβά μάτια"στην αυθαιρεσία) να ασυδοτούν εις βάρος φοιτητών που ενδιαφέρονται για γνώση και πρόοδο. Σε προηγούμενο σχόλιο που έτυχε να διαβάσω αναφέρθηκε για το κόστος ενός αιώνιου φοιτητή στο κράτος.. Εγώ θα μιλήσω για το κόστος που έχει για άτομα, τα οποία πραγματικά ενδιαφέρονται και θέλουν τελειώσουν το πανεπιστήμιο τους στα βασικά 4 χρόνια σπουδών, ο παράδοξος αγώνας των καταλήψεων (πράγμα το οποίο δεν υπάρχει στο εξωτερικό). Και μόνο τα ενοίκια για την γκαρσονιέρα για ένα χαμμένο εξάμηνο να υπολογήσει κανείς, θα καταλάβει για πόση ανεκτικότητα υπάρχει. Αυτά τα χρήματα όμως δεν θα τα δώσει κανένας απο τους καταληψίες στις οικογένειες που έχουν όχι ένα, δύο και τρία παιδιά σε διαφορετικές πόλεις.. Για να μην μακρυλογώ, θεωρώ πως η διάταξη περί ασύλου θα πρέπει να τροποποιηθεί με σεβασμό και προσοχή στα λεπτά ζητήματα. Και μην ξεχνάμε ότι η αξία κάθε κατάκτησης δεν φαίνεται εν καιρώ ειρήνης, αλλά σε ανώμαλες περιόδους της ιστορίας.

Ευχαριστώ,

Σχολίασε ο/η Γιάννης Πάντειο |

Κατά την αποψή μου το περιβόητο άσυλο φανερώνει την σύγχηση και την ιεροποίηση ταυτόχρονα της αριστεράς στην Ελλάδα.
Ο οποιοσδήποτε μπορεί να χρησημοποιήσει τον χώρο των πανεπιστημίων για οτιδήποτε , ακόμα και για παράνομες πράξεις , και όχι μόνον να μην τον ενοχλήσει κανείς μα και να βρεί θερμούς υποστηρικτές και διαπρύσιους κύρηκες του βάρβαρου δικαιωμάτος του ακόμα και μέσα στο κοινοβούλιο .
Αυτή η ξεφτίλα απο τα πανανθρώπινα κοινά στα μίζερα ατομικά δικαιώματα και απο την θυσία για τα πιστεύω στο <<μη με αγγίζεις , θα το πω στη μαμά >> γίνεται ολοφάνερη ξαναλέω στο κακόμοιρο άσυλο .

Έζησα ως φοιτητής , εισβολή με μοτοσυκλέτες !! μέσα στο αμφιθέατρο κάποιων που όλοι τους φοβήθηκαν και κανείς δεν τους ενόχλησε .
Ακόμα τις προαποφασισμένες γενικές συνελεύσεις όπως και τα παιδάκια των διαφόρων κομματικών νεολαιών με τα χαμόγελα , την άνεση και τα πτυχιάκια τους .
Βεβαίως και τις αξέχαστες συζητήσεις διακεκριμένων πνευματικών ανθρώπων εντός του πανεπιστημιακού χώρου .
Συν την βουτιά στην γνώση όπως ακριβώς τυπώθηκε στο μυαλό μου τα βράδυα στις εξεταστικές που διαβάζαμε όλοι μαζί και αδελφωμένοι στην βιβλιοθήκη .

Θεωρώ πως τα πανεπιστημία δεν έχουν ανάγκη κανενός είδος ασύλου .
Είναι απο την φύση τους αντρειωμένα , πως το λένε .
Μονάχα να βρούν τον δρόμο τους .
Αυτά είχα να πώ και σας ευχαριστώ που τα διαβάσατε.

Σχολίασε ο/η Νικήτας Δημητρόπουλος |

Το κυριο προβλημα δεν ειναι οι εξωπανεπιστημιακοι που χρησιμοποιουν το Παν/μιο για τους δικους τους σκοπους, ουτε το ασυλο. Το κυριο προβλημα ειναι η νοοτροπια μελων της κοινωνιας και της πανεπιστημιακης κοινοτητας (φοιτητων και αλλων) που στηριζει την χρηση του Παν/μιου για εξωπανεμιστημιακους σκοπους. Ως αποδειξη αυτου του ισχυρισμου αρκει να αναφερω την προσφατη αντιδραση των φοιτητων στην αυτονοητη προταση του Καθηγητη Νομικης Θοδωρη Φορτσακη για ελεγχο αυτων που μπαινουν στην Νομικη. Αδυνατουν να δουν αυτο που βλεπουν σε ολο τον κοσμο. Ο Φορτσακης ανεφερε την Σορβωννη. Εγω θα προσθετα την περιφημη Μ Γκι Μο, πρωην Νομικη Σχολη του ΚΚ στην Μοσχα, οπου επικρατει ησυχια, ταξη και ασφαλεια, ωστε οι φοιτητες να μαθουν γραμματα και να γινουν ανταγωνιστικοι. Το προβλημα μας δηλαδη ειναι οτι αυτοι που οφειλουν να ηγουνται στην κοινωνια και στο Παν/μιο εχουν γινει ουραγοι για να μη στενοχωρησουν τα παιδια η τα κομματα στα οποια και αυτοι στηριζονται, και η νεολαια εχει γινει ουρα της ουρας, αφου διεφθαρμενη απο τους μεγαλυτερους θελει δικαιωματα χωρις αντιστοιχες υποχρεωσεις. Η νεολαια της δικτατοριας προσφερε παραδειγμα και η ηγεσια στην χωρα εκει που οι μεγαλυτεροι ειχαν γονατισει. Τι πρεπει να γινει τωρα; Πρεπει η ηγεσια του Παν/μιου και της κοινωνιας να αναλαβoουν τις ευθυνες τους και να αποκαταστησουν την κοινη λογικη. Δικαιωματα δεν υπαρχουν για κανενα χωρις υποχρεωσεις. Η ασκηση των δικαιωματων του ενος εχει οριο τα δικαιωματα του αλλου. Το ασυλο αφορα την ελευθερη διακινηση ιδεων, οχι ναρκωτικων η οπλων. Το ασυλο αφορα μελη της πανεπιστημιακης κοινοτητας και οχι εξωπανεπιστημιακους. Η αστυνομια μπορει και οφειλει να παρεμβαινει με αδεια του Εισαγγελεα οπου υπαρχει βασιμη υποψια για τελεση αξιοποινων πραξεων. Οι παραβατες οφειλουν να διωκονται για παραβαση καθηκοντος. Αυτοι που καταστρεφουν δημοσια η ιδωτικη περιουσια οφειλουν να αποζημιωνουν το δημοσιο η τον ιδιωτη. Η ασκηση του δικαιωματος να διαδηλωνει κανεις δεν του επιτρεπει να διακινδυνευει ζωες η να καταστρεφει περιουσιες. Αν αυτα που θεωρουνται αυτονοητα σε ολο τον κοσμο δεν μπορουν να εφαρμοστουν στην χωρα μας, ειμαστε αξιοι της τυχης μας και τιποτα δεν μπορει να μας σωσει,

Σχολίασε ο/η Σπυρος Μπαζινας |

Με τον ίδιο τρόπο που σε μία δημοκρατική κοινωνία δεν καταργείται το οικογενειακό άσυλο, έτσι και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου δεν πρέπει να γίνει το κύριο θέμα του διαλόγου μας. Είναι αποπροσανατολιστικό και βοηθά να ξεφεύγουν οι υπεύθυνοι της κατάντιας των πανεπιστημίων μας.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι το <πινγκ-πονγκ ανευθυνότητας> ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και των πανεπιστημιακών αρχών στη βάση του εκλογικού κόστους εκάστου. Κανένας δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες που θα είχε η πραγματική υπεράσπιση του ακαδημαϊκού ασύλου, το οποίο παραβιάζεται απο εκείνους που δεν αφήνουν εμένα και τους συναδέλφους μας να μπούμε στα γραφεία μας και τους χώρους εργασίας μας.

Σχολίασε ο/η Μιχάλης Κουτσιλιέρης |

Μα καλά για ποιά πανεπιστήμια, ποιό επίπεδο σπουδών , ποιούς πανεπιστημιακούς ,ποιά ελευθερία λόγου και ποιό άσυλο μιλάτε.
Αυτά έχουν πάψει να υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες.Τώρα ξύπνησαν οι κύριοι πανεπιστημιακοί και οι διάφοροι άλλοι ;
Όσο για τα αίτια ... λέγε .... διαχρονική ,διακομματική και σε μεγάλο βαθμό "αριστερή - προοδευτική " ανευθυνότητα

Σχολίασε ο/η Β.Α.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ |

Δεν συμφωνώ με την κατάργηση του Παν/κού Ασύλου.
Το ό,τι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα δεν πρέπει να συνεχισθεί, είναι απολύτως αναγκαίο, γιατί αυτό που επικρατεί σήμερα, σε πολλά Πανεπιστήμια, είναι ουσιαστικά κατάργηση του ΑΣΥΛΟΥ.
Οι ιστορικοί αγώνες του φοιτητικού κινήματος, δεν μπορεί σήμερα να εκφυλίζονται με συμπεριφορές κάποιων ισχνών μειοψηφιών, οι οποίοι εκτος των άλλων εκμεταλεύονται την παντελή έλλειψη σήμερα συγκροτημένου με όργανα, φοιτητικού κινήματος.
Γνώμη μου είναι ότι η αυτονομία των Πανεπιστημίων πρέπει να διαφυλαχθεί, με κάθε τρόπο, και το πρόβλημα του Ασύλου να αντιμετωπισθεί από την Πανεπιστημιακή κοινότητα με ουσιαστική συμμετοχή όλων χωρίς προσχηματικούς αφορισμούς. Να απομονώσουν τους κάθε λογής " μασκοφόρους " ( με την μάσκα του ασύλου), που κρύβουν.... και κρύβονται μέσα στα Πανεπιστήμια.
Γιατί όχι να μην υπάρχει σε κάθε Πανεπιστήμιο εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας, με αυστηρά καθορισμένα όρια και δικαιοδοσίες και στόχο να σταματήσει να είναι η κάθε σχολή ΚΡΗΣΦΥΓΕΤΟ κάθε λογής καταζητούμενων για αδικήματα, καθώς και χώροι διακίνησης......

Σχολίασε ο/η Μανώλης Κ. |

Πρέπει να υπαρξουν πρυτανεις που δεν θα φοβηθουν να θυσιασουν και τη ζωη τους για την ελευθερια των πανεπιστημιων απο τους τρομοκρατες.Οχι προσωπα κατωτερα που βλεπουν τη θεση τους για αναδειξη τους σε ακαδημαικους.Μια αποφαση μονο χρειαζεται να ξεθαρεψουν ολοι και να δουμε ποιοι ειναι η μειοψηφια και πιοι η πλειοψηφια. Το θεωρητικο κενο του ασυλου το εχουν καταλαβει ολοι.

Σχολίασε ο/η Σπυρος |

2)- διαλέξεις και σεμινάρια διαπρεπών διανοουμένων, που είχαν προσκληθεί από το Πανεπιστήμιο, ματαιώνονταν γιατί κάποιες αριστερές παρατάξεις διαφωνούσαν με την άποψη του προσκεκλημένου και διατράνωναν την αποφασιστικότητά τους να παρακωλύσουν την εκδήλωση και να μην ton αφήσουν να μιλήσει. Εξαιρετική περιφρούρηση του πανεπιστημιακού ασύλου και της ελευθερίας των ιδεών αυτή η συμπεριφορά, δε συμφωνείτε;
(Δυστυχως δεν ειναι και τοσο απλα τα πραματα,οταν οι "διαπρεπεις διανοουμενοι" προσπαθουν να βαλουν τις εταιρειες στα πανεπιστημια απο την πισω πορτα...Υπαρχουν ομως και περιπτωσεις οπου οντως παρεμποδιζεται η ελευθερια του λογου και απο "αριστερους" αλλα και απο "δημοκρατες",οπως οι συντακτες του βηματος.)
- Πας μη αριστερός (κομμουνιστής ή εξωκοινοβουλευτικός, ανανεωτικός ή μη) ίσον αντιδραστικός και φασίστας. Ελευθερία του λόγου και της έρευνας δεν υπάρχει από τη στιγμή που οι περισσότεροι φοβούνται να πουν και να γράψουν ανοιχτά την άποψή τους μπας και τους χτυπήσουν ή τους κλειδώσουν στο γραφείο τους τα επαναστατημένα "παιδιά" (που παρεπιπτόντως, κατά του καπιταλισμού και των πολυεθνικών ήταν, αλλά κάπνιζαν και Marlboro lights).
(Δεν υπαρχει καμια απαγορευση της ελευθεριας του λογου σε γενικο επιπεδο,και ουτε φυσικα "αριστερη χουντα" στα ΑΕΙ-ΤΕΙ οταν η ΔΑΠ,μια δεξια παραταξη,μπορει να κατεβαινει στις εκλογες,να μοιραζει κειμενα,και γενικα,να αναπτυσσει πολιτικη δραση)
- Όλο αυτό το χάλι δεν έχει κανείς τα κότσια να το αλλάξει. Κάτι κινείται τα τελευταία χρόνια, κυρίως από την πλευρά αρκετών ακαδημαϊκών που αντιδρούν. Αλλά δεν αντιδρούν αρκετά. Πού είναι όλοι αυτοί που διαφωνούν με αυτήν την κατάσταση, καθηγητές και φοιτητές, να βγούν κυριολεκτικά ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ και να διαδηλώσουν, να φωνάξουν, να απαιτήσουν; Να κλείσουν τα πανεπιστήμια της χώρας για μία, δύο, τρεις εβδομάδες, όχι από τους χουντίσκους, κουκουλοφόρους ή μη, και τους τζάμπα μάγκες επαναστάτες,αλλά από αυτούς που θέλουν ένα πραγματικά καλό ΚΑΙ δημοκρατικό πανεπιστήμιο;
(Μαλιστα,τελικα για σενα,ο σκοπος αγιαζει τα μεσα,και αυτο για το οποιο κατηγορεις τους "κουκουλοφορους",ειναι το μεσο που εσυ θες να χρησιμοποιησεις εναντια σε αυτους...Βια στη βια της αντιεξουσιας!Μολις εδωσες το ελευθερο και σε αυτους λοιπον,αφου ο σκοπος αγιαζει τα μεσα...)

Σχολίασε ο/η Aristerotatos |