Τετάρτη, Μαΐου 06, 2009

Στείλτε ένα μήνυμα φωτός!

Πρέπει πάντως να παραδεχτούμε πως η ιθύνουσα τάξη, αλλιώς μπουρζουαζία, έχει «χιούμορ». Απέραντο, διονυσιακό και ανθρωποβόρο. Διότι πώς αλλιώς συμβαίνει σήμερα, 28 του Μάρτη, να γιορτάζει επιτοπίως και διεθνώς, τη διεθνή μέρα της γης, του περιβάλλοντος δηλαδή, και να μας καλεί το βράδυ και για μια ώρα να σβήσουμε τα φώτα, ώστε υπό το φως των κηρίων ν’ αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι στη μάνα-γη;

Ποιοι ηγούνται της γεωσωστικής σταυροφορίας; Ο Λάτσης που αμολάει τα καραβολύματα μεσοπέλαγα (έπνιξαν οι σεντίνες τα νησιά), η Βαρδινογιάννενα που στα «βωβά» χτίζει την Αθήνα, ο δήμαρχος Κακλαμάνης, ο επονομαζόμενος και Ομέρ-Πριόνης, ύστερα από την επιχείρηση να μετατρέψει τα πάρκα σε γκαράζ, η Γιάννα Αγγελοπούλου που κρέμασε ένα γκρι σύννεφο πάνω από την Ελευσίνια γη, ο γέροντας Παπούλιας, ο Αλαφούζος. Μαζί τους κάτι υπάλληλοι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (τρόπος του λέγειν, αναγνώστη, μη θυμώνεις), που τα παίρνουν χοντρά από παντού και προβάλλονται ως το εναλλακτικό σενάριο απέναντι στην πολιτική. Μία από αυτές, το Δεκέμβρη που πέρασε, σκούπιζε επιδεικτικά και αδέξια, ως ήταν φυσικό, το Σύνταγμα ύστερα από μία μεγάλη πορεία.

Τι θέλουν, όμως, ν’ αποδείξουν οι «φίλοι της γης», οι φωτοσβέστες; Πως λαός και Κολωνάκι έχουν ίδιες ευθύνες για το περιβάλλον και πως οφείλουμε όλοι μαζί να συναισθανθούμε αυτή την ευθύνη. Έστω και για λίγο, υπερταξικά, να κάνουμε κάτι για τον πλανήτη. Με χορηγούς τις βιομηχανίες που παράγουν λάμπες μικρής καύσης. Με το ΙΚΕΑ, πρωτοπόρο τον Μίνωα Κυριακού, την κυβέρνηση και την πράσινη ανάπτυξη-αντιπολίτευση.

Καμία συνευθύνη, καμία ταύτιση. Είναι σαν να λέμε πως χειροκροτούμε το συνέδριο των λύκων με θέμα τη... διάσωση των προβάτων.

Γι’ αυτό, λοιπόν, το βράδυ «τσίτα» τα φώτα. Ανάψτε και τα εφεδρικά, τους φακούς, το τζάκι, τη σόμπα! Να φωταγωγηθεί το σύμπαν!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου