Τετάρτη, Μαΐου 27, 2009

Σμήνος νανοδορυφόρων ετοιμάζει η Ιαπωνία

100 μίνι δορυφόρους ετοιμάζεται να θέσει σε τροχιά η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία.
Το μέγεθος σχολικής τσάντας έχουν οι δορυφόροι που ετοιμάζεται να εκτοξεύσει στο διάστημα η Ιαπωνία με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση φυσικών καταστροφών,
μποτιλιαρισμάτων και άλλων συμβάντων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή.Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  16-04-09_275708_1.jpg Εμφανίσεις:  13 Μέγεθος:  10,0 KB
Όπως αναφέρθηκε στην ιαπωνική εφημερίδα Γιομιούρι, οι δορυφόροι θα είναι βάρους 50 κιλών ο καθένας και θα είναι ομοιόμορφοι εξωτερικά. Ωστόσο, τα όργανα με τα οποία θα είναι εξοπλισμένα θα ποικίλουν, καθώς ο καθένας θα έχει διαφορετικό ρόλο. Θα τεθούν σε τροχιά εντός διαστήματος δύο ετών.
Η αναφορά για την εκτόξευση των δορυφόρων έρχεται μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση προγράμματος-κολοσσού από την ιαπωνική κυβέρνηση με σκοπό την αναβάθμιση της διαστημικής της υποδομής. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, Τάρο Άσο, το πρόγραμμα, ύψους 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει ως απώτερο στόχο τη δημιουργία 100 νέων επιχειρήσεων στο χώρο.
«Δορυφόροι τέτοιου είδους μπορούν να κατασκευαστούν και εκτοξευτούν πολύ πιο γρήγορα και με πολύ χαμηλότερο κόστος από ότι οι συμβατικού τύπου» δήλωσε ο Τοκουγιούκι Άσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Επιστημών.
Όπως ανέφερε η εφημερίδα, το αρχικό σχέδιο προβλέπει την κατασκευή 50-100 τέτοιων δορυφόρων (κόστους 3-4 εκατομμυρίων δολαρίων έκαστος), τους οποίους θα θέσει σε τροχιά χρησιμοποιώντας χαμηλού κόστους πυραύλους ρωσικής κατασκευής Στο ίδιο μοτίβο, η Ιαπωνία ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα προχωρήσει στην αποστολή δίποδου ρομπότ στη Σελήνη μέχρι το 2020, σε μια σειρά κινήσεων που γίνονται στα πλαίσια της ενίσχυσης της εγχώριας αεροδιαστημικής βιομηχανίας, η οποία τα τελευταία χρόνια χάνει έδαφος αντιμέτωπη με την κινεζική.

πηγη:kathimerini.gr με πληροφορίες από AP

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου