Δευτέρα, Μαΐου 04, 2009

Α. Γκιουλ: Μόνο η Τουρκία κάνει θυσίες για το Κυπριακό

Το Κυπριακό δημιουργεί πρόβλημα συνοχής και συνεργασίας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ένα πρόβλημα ωστόσο για το οποίο δεν ευθύνεται η τουρκική πλευρά, ισχυρίζεται ο Αμπντουλά Γκιουλ.

Του ανταποκριτή μας στο Λονδίνο, Θανάση Γκαβού

«Αν πρόκειται να γίνει κάποια χειρονομία προς επίλυση του Κυπριακού νομίζω ότι αυτή πρέπει να γίνει προς την Τουρκία και όχι από την Τουρκία», δηλώνει σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Αμπντουλά Γκιουλ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας προσθέτει ότι η χώρα του είναι αυτή που έχει κάνει τη μεγαλύτερη στρατηγική συνεισφορά και τις μεγαλύτερες θυσίες στην προσπάθεια λύσης, «όχι οι άλλοι», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δηλώνει ότι ως υπουργός Εξωτερικών τόνιζε στους συναδέλφους του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ την επιτακτική ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, ώστε να μην «δηλητηριάσει» στο μέλλον σημαντικά θέματα στρατηγικής. Σημειώνει ότι το Κυπριακό δημιουργεί πρόβλημα συνοχής και συνεργασίας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ένα πρόβλημα ωστόσο για το οποίο δεν ευθύνεται η τουρκική πλευρά, όπως ισχυρίζεται.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο θεωρεί ότι τα χρονικά περιθώρια για τις συνομιλίες που αποσκοπούν στη διευθέτηση του προβλήματος εκπνέουν, ο κ. Γκιουλ απαντά ότι «η Τουρκία επιθυμεί σοβαρά τη λύση, κάτι που όπως λέει απέδειξε το 2004, όταν η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε το δημοψήφισμα». Αφού διερωτάται τι άλλο μπορούσε να κάνει η Άγκυρα, προσθέτει ότι στη νέα προσπάθεια για λύση η Τουρκία στηρίζει πλήρως τον κ. Ταλάτ. «Όταν το πρόβλημα λυθεί, πιστεύουμε ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και ολόκληρη η Κύπρος θα αποτελέσουν ακόμα ένα στυλοβάτη της Ε.Ε.», σημειώνει ο κ. Γκιουλ, καταλήγοντας ότι η αξιοπιστία της Τουρκίας πάνω σε αυτό το θέμα έχει αποδειχθεί.

Υπόθεση Ράσμουσεν

Στην ίδια συνέντευξη ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζει «επικίνδυνες» τις επικρίσεις που δέχθηκε η Άγκυρα όσον αφορά στις ενστάσεις της στην τοποθέτηση του Άντερς Φογκ Ράσμουσεν στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Όπως σημειώνει ο Αμπντουλά Γκιουλ, «η Τουρκία ούτε εκβίασε ούτε προέβαλε παράλογες απαιτήσεις», γεγονός που κατά τον ίδιο δεν δικαιολογεί τα αρνητικά σχόλια που ακούστηκαν από ευρωπαϊκές χώρες.

www.kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου