Παρασκευή, Οκτωβρίου 02, 2009

«Βήματα» προς το Διάστημα

Προς τα μπροστά, αλλά εν μέσω δυσκολιών προχωρούν η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο «δρόμο» για το Διάστημα.

Συνεχίζει σταθερά την πορεία της προς τα εμπρός στο Διάστημα η Ρωσία, αλλά όχι άνευ δυσκολιών, καθώς ένα από τα πλέον φιλόδοξα προγράμματά της αναβάλλεται για το 2011, ενώ η ESA ετοιμάζεται για μία εξαιρετικά υψηλής επιστημονικής σημασίας αποστολή..

Ξεκινώντας από τις θετικές εξελίξεις, η ESA (European Space Agency) συμμετέχει σε μία από τις πλέον φιλόδοξες διαστημικές επιστημονικές αποστολές του έτους: πρόκειται για την Cryosat-2, στην οποία συμμετέχει και η Ρωσία. Το διαστημικό σκάφος Cryosat θα εκτοξευτεί μέσω ενός πυραύλου Dnepr από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν. Ουσιαστικά πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα διεκπεραίωσης μίας αποστολής του 2005, η οποία είχε αποτύχει παταγωδώς, όταν ο πύραυλος που μετέφερε το δορυφόρο Cryosat-1 εξερράγη μερικά λεπτά μετά την εκτόξευσή του.

Σκοπός του Cryosat-2 είναι η χαρτογράφηση των αρκτικών και ανταρκτικών παγετώνων, προκειμένου να εκτιμηθεί η ταχύτητα της τήξης τους.

Δεδομένα από άλλες διαστημικές επιστημονικές αποστολές (Icesat, ERS. Envisat) έχουν δείξει ότι η ταχύτητα του φαινομένου είναι μεγαλύτερη από ότι πιστευόταν- με το μεγαλύτερο ρυθμό τήξης να παρατηρείται στην Αρκτική. Η αποστολή Cryosat-2 θα δώσει πολύτιμες πληροφορίες, καθώς οι δυνατότητες των οργάνων του δορυφόρου είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από ότι αυτές των σκαφών που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν σε τέτοιους ρόλους.

Την επιστημονική «ηγεσία» της αποστολής έχει το βρετανικό UCL (University College London).

Το πρόγραμμα Cryosat-2 είναι τμήμα του ευρύτερου προγράμματος Earth Explorer της ESA, στο οποίο περιλαμβάνονται επτά σκάφη, με σκοπό την απόκτηση πληροφοριών περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Ρωσία: Αναβάλλεται η εκτόξευση της «ναυαρχίδας»

Άσχημα τα νέα για τη «ναυαρχίδα» του ρωσικού διαστημικού προγράμματος, αποστολή Phobos- Grunt, καθώς, λόγω τεχνικών προβλημάτων, η εκτόξευση του διαστημοπλοίου (που προορίζεται να μαζέψει δείγματα εδάφους από το Φόβο, δορυφόρο του Άρη) αναβάλλεται μέχρι το 2011.

Κανονικά, το σκάφος ήταν προγραμματισμένο να μεταφερθεί στο Μπαϊκονούρ στις 26 Σεπτεμβρίου 2009, για να εκτοξευτεί τον Οκτώβριο

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου