Πέμπτη, Οκτωβρίου 15, 2009

Η τεχνολογία προσφέρει στην Ιατρική και Εκπαιδευτική κοινότητα το Τραπέζι Εικονικής Αυτοψίας

Η τεχνολογία δεν είναι μόνο τα άπειρα gadgets, οι υπολογιστές και τα τσιπ τους, οι παιχνιδομηχανές συνοδεία High Definition τηλεοράσεων...

Όπως έχουμε πει πολλές φορές και θα συνεχίσουμε να το λέμε, η τεχνολογία δεν είναι μόνο τα άπειρα gadgets, οι υπολογιστές και τα τσιπ τους, οι παιχνιδομηχανές συνοδεία High Definition τηλεοράσεων, οι βιντεοκάμερες και τα διάφορα κινητά τηλέφωνα με τις οθόνες αφής και φυσικά, ούτε το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο (και λοιπές χρήσεις «κοινωνικών» ιστοσελίδων).

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  Imaβγβge.ashx.jpg Εμφανίσεις:  7 Μέγεθος:  27,0 KB


Η τεχνολογία είναι και ένα «εργαλείο» που αν αξιοποιηθεί ορθά και με όραμα, μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα σε άλλους εξίσου ή και παραπάνω σημαντικότερους τομείς για την ανθρωπότητα, όπως η Ιατρική.

Σε αυτά τα πλαίσια δραστηριότητας κινείται το σημερινό θέμα μας, συγκεκριμένα το Τραπέζι Εικονικής Αυτοψίας (Virtual Autopsy Table), αποτέλεσμα της συνεργασίας του Norrkoping Visualization Centre και του Center for Medical Image Science and Visualization της Σουηδίας.

Το επιτυχές τεχνολογικό εγχείρημα των παραπάνω ομάδων, μπορεί να απεικονίσει πλήρως και με τρομερή λεπτομέρεια τριών διαστάσεων το ανθρώπινο σώμα, ενώ παράλληλα προσφέρει τη δυνατότητα πραγματικής αυτοψίας, χωρίς ούτε μια τομή. Ακριβώς επειδή όλα όσα «διαδραματίζονται» επί της οθόνης / τραπεζιού, δεν είναι «πραγματικά» αλλά εικονικά.

Εν τούτοις ο ιατρός-χειριστής του συστήματος δύναται να «εισχωρήσει» στα ενδότερα του ανθρώπινου οργανισμού κανονικά όπως θα το έκανε και σε μια κανονική αυτοψία.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  nekrokefali929292.jpg Εμφανίσεις:  2 Μέγεθος:  28,6 KB


Όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι του επιτυχούς project, η συγκεκριμένη τεχνολογία προσφέρει πάρα πολλά στην Ιατρική κοινότητα, καθώς έτσι μπορούν να γίνουν πάρα πολύ γρήγορα διαγνώσεις σε ασθενείς (πχ. εύκολα διαγιγνώσκεται μια εγκεφαλική αιμορραγία και το ακριβές σημείο της) καθώς το μοναδικό που χρειάζεται από έναν ασθενή είναι να ξαπλώσει στο ειδικό τραπέζι, όπου με χρήση μιας νέας μεθόδου Μαγνητικής Τομογραφίας και με την αρωγή πανίσχυρων υπολογιστών (Silicon Graphics βεβαίως-βεβαίως!), εμφανίζεται η τρισδιάστατη απεικόνιση του οργανισμού του, έτοιμη για να δεχθεί τους κατάλληλους χειρισμούς από τον γιατρό.





Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  nekrokefali020202020206.jpg Εμφανίσεις:  2 Μέγεθος:  43,9 KB


Επίσης, η χρηστικότητα της Εικονικής Αυτοψίας εξυπηρετεί και σε άλλες καταστάσεις όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο να χρησιμοποιηθούν ιατρικά εργαλεία για να τελεσθεί μια αυτοψία, όπως στην περίπτωση μιας μετά θάνατον απανθρακωμένης σωρού ή αντίστοιχα όταν έχει υποστεί διάβρωση από το νερό (πχ. από ένα ναυάγιο) ή ακόμα και στην περίπτωση μοιραίου δυστυχήματος όπου συνήθως μια σωρός είναι σε άθλια κατάσταση όπερ και δύσκολη η αυτοψία.

Τέλος, οι υπεύθυνοι της Εικονικής Αυτοψίας αναφέρουν ότι το Τραπέζι Εικονικής Αυτοψίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ακόμα για ενημερωτικούς λόγους επίδειξης σε δημόσιους χώρους όπως μουσεία και κέντρα επιστήμης και τεχνολογίας. Απολαύστε τα video και δείτε πως φαίνεται το ανθρώπινο σώμα μέσω της Εικονικής Αυτοψίας.

πηγη :zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου