Δευτέρα, Φεβρουαρίου 08, 2010

Τα τερατα του Συμπαντος

Παρα τη φαινομενικη ηρεμια που μοιαζει να κυριαρχει στο ηλιακο συστημα ,το Συμπαν ειναι ενας αδαμαστος κοσμος.

Μια νεα γενια διαστημικων τηλεσκοπιων αποκαλυπτει εναν κοσμο βιαιο ,γεματο μαυρες υπερτρυπες,αστερες νετρονιων που καταρρεουν και περιπλανομενα αστρα που εχουν αποβληθει απο το γαλαξια τους.

Η απανθρωπη μυθολογια που επινοησε στις αρχες του 20ου αιωνα ο συγγραφεας Χαουαρντ
Φιλιπς Λαβκραφτ εθετε στο κεντρο του Διαστηματος τον Αζαθωθ ,μια αμορφη και τυφλη θεοτητα της φυσης ,τοσο τεραστια και χαοτικη που ο ανθρωπος μολις που μπορουσε να συνειδητοποιησει την υπαρξη του .

Στα τελη του 2008 ,Γερμανοι ερευνητες απο το ινστιτουτο Μαχ Πλανκ επιβεβαιωσαν μετα απο 16 χρονια ερευνων ,οτι το κεντρο του γαλαξια μας ,που βρισκεται σε αποσταση 27000 ετων φωτος απο τη Γη,κυριαρχειται απο εναν αλλον ''αφεντη'' ,οχι λιγοτερο τρομαχτικο ,μια μαυρη τρυπα 4 εκατομμυρια φορες μεγαλυτερη απο τον Ηλιο,που απορροφα καποια αστρα και εξαπολυει καποια αλλα μακρια με μεγαλη ταχυτητα.

Οι τεραστιες μαυρες τρυπες ειναι τα πιο σαρωτικα αντικειμενα που γνωριζουμε, ωστοσο στο Συμπαν υπαρχουν και αλλα ουρανια σωματα εξισου παραξενα,τεραστιες πηγες ακτινοβολιας ,που αν βρισκονταν κοντα στα γαλαξιακα ορια μας ,θα επηρεαζαν σοβαρα την υπαρξη μας η ακομα και θα την εμποδιζαν.

Αγριο κυνηγι
Οι μαυρες τρυπες ,οι αστερες νετρονιων ,οι υπερκαινοφανεις...ολα αυτα τα φαινομενα αρχιζουν με το θανατο ενος αστρου,η μοιρα του οποιου εξαρταται απο τη μαζα του.

Αν πλησιαζει τη μαζα του Ηλιου ,θα τελειωσει με τη μεταμορφωση του σε λευκο νανο ,ενα σχεδον ανενεργο καταλοιπο αυτου που ηταν προτου εξαντλησει τα πυρηνικα καυσιμα του.Με περισσοτερες απο 8 ηλιακες μαζες,θα εξελιχθει σε αστερα νετρονιων ,που προκυπτει μετα απο εκρηξη.Αν η μαζα του ηταν 30 φορες μεγαλυτερη το αποτελεσμα θα ειναι μια μαυρη τρυπα.

Η αλληλεπιδραση αυτου του ειδους αστρικων πτωματων με αλλα αστρα και αλλα ουρανια σωματα,δημιουργει καποια ασυνηθιστα κοσμικα φαινομενα ,τοσο εντυπωσιακα ωστε ο εντοπισμιος τους να γιορταζεται ως μεγαλο γεγονος απο αστρονομους σε ολο τον κοσμο.

Τετοια ειναι οι αστερες Κουαρκ και τα αντικειμενα Θορν-Ζιτκοφ ,τα οποια εχουν προβλεφθει μονο σε θεωρητικο επιπεδο.

Γι'αυτο οι αστροφυσικοι μελετουν το Συμπαν με τα ηλεκτρονικα ματια των διαστημικων παρατηρητηριων , οπως ειναι το Swift και το Fermi της Νασα,τα οποια αναζητουν ιχνη καποιων συμπαντικων τερατων απο τις εκπομπες ακτινων γ ,τις τεραστιες εκρηξεις ενεργειας που προκυπτουν μετα την εκρηξη ενος πολυ ισχυρου υπερκαινοφανους η μετα την καταρευση τεραστιων συμπαγων αντικειμενων ,οπως ειναι οι αστερες νετρονιων και οι μαυρες τρυπες.
-----------------------------------------------------
Πηγή: toomagictoresist.blogspot.com-Lilly
-----------------------------------------------------

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου