Μέχρι πρόσφατα, ο «κανόνας» ήταν ότι ήταν «η επιστήμη» που «παρήγαγε» τα ρομπότ. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «Automated Experimentation Journal», αυτό σύντομα θα αλλάξει, καθώς στο κοντινό μέλλον θα είναι τα ρομπότ αυτά τα οποία θα «παράγουν επιστήμη», διεξάγοντας έρευνες.
Δεν πρόκειται απλά για περίπτωση φτηνών «εργατικών χεριών», που θα απαλλάσσουν τους ανθρώπους ερευνητές από απαραίτητες μεν, επίπονες δε εργασίες: σύμφωνα με τους συντελεστές της έρευνας η επιστημονική έρευνα οφείλει να είναι ενιαία και συντονισμένη- και οι ρομποτικοί επιστήμονες θα είναι ικανοί όχι μόνο να κάνουν αυτό, αλλά και να διαμορφώνουν δικές τους υποθέσεις, τις οποίες θα ελέγχουν με πειράματα- και μάλιστα με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.
Σαν βασικά μοντέλα, οι συντελεστές της έρευνας αναφέρουν δύο πρωτότυπα, ονόματι Αδάμ και Εύα. Η Εύα είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και στόχος της θα είναι να επιδείξει την αυτοματοποίηση ενός κυκλώματος «κλειστής λειτουργίας», κατά το οποίο θα παραπέμπει τα συμπεράσματα που θα προκύπτουν από τα πειράματα κατευθείαν στα πειραματικά μοντέλα. Ο Αδάμ, ο οποίος λειτουργεί από το 2005, έχει ήδη εργαστεί πάνω σε μελέτες γύρω από το μεταβολισμό της μαγιάς, οδηγώντας σε σειρά συμπερασμάτων, πολλά εκ των οποίων έχουν επιβεβαιωθεί και από «συμβατικές» έρευνες.
Όταν ολοκληρωθεί η Εύα θα συνδυαστεί με τον Αδάμ, έτσι ώστε να μπορούν να διασταυρώνουν τα συμπεράσματά τους, οδηγώντας έτσι στο πραγματικό πλεονέκτημα της αυτόνομης ρομποτικής έρευνας: την ενοποίηση. Αν και η «συμβατική» έρευνα, που διεξάγεται από ανθρώπινα χέρια μας έχει φέρει εδώ που βρισκόμαστε, έχει μειονεκτήματα: ασυνεννοησία όσον αφορά τις επιστημονικές/ πειραματικές μεθόδους, ανταγωνισμός μεταξύ των ερευνητών ο οποίος οδηγεί σε μυστικοπάθεια, με αποτέλεσμα να μη μοιράζονται τα συμπεράσματα και φυσικά το αμιγώς ανθρώπινο πρόβλημα της προκατάληψης.
Οι ρομποτικοί επιστήμονες από την άλλη, δε χρειάζονται ξεκούραση, μπορούν να αναλύσουν δεδομένα ταχύτατα, μπορούν ανά πάσα στιγμή να έχουν πρόσβαση σε τεράστιες βάσεις δεδομένων και δεν υπάρχει κίνδυνος να απωλεστούν δεδομένα επειδή κάποιος ξέχασε ή δε σημείωσε κάτι.
Από την όλη θεωρία περί ρομποτικών επιστημόνων βέβαια, προκύπτουν δύο ερωτήματα, τα οποία (προς το παρόν, τουλάχιστον) φαίνονται να πηγάζουν από τις σελίδες της επιστημονικής φαντασίας: το πρώτο είναι το ενδεχόμενο η ανθρωπότητα να οδηγηθεί σε μία κατάσταση διανοητικής μαλθακότητας, από τη στιγμή που όλες οι έρευνες θα γίνονται από μηχανές και το δεύτερο (που έχει απασχολήσει πολλές φορές την επιστημονική φαντασία- χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Skynet του «Εξολοθρευτή», ο HAL της «Οδύσσειας του Διαστήματος» και οι Cylons του «Battlestar Galactica», καθώς και οι Μηχανές του «Matrix» ) το ενδεχόμενο κάποια στιγμή οι εν λόγω μηχανές, στα πλαίσια των επιστημονικών ερευνών και της προόδου τους να διαπιστώσουν ότι ίσως να τα κατάφερναν καλύτερα χωρίς την επίβλεψη της ανθρωπότητας…
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Popular Science
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου