Κυριακή, Φεβρουαρίου 14, 2010

Επτάχρονη βασίλισσα καρναβαλιού

Δικαστήριο στη Βραζιλία αποφάσισε να επιτρέψει σε ενα 7χρονο κορίτσι, μαθήτρια σχολής σάμπα να είναι η «βασίλισσα» της σχολής της στο Βιραδούρο, εναν ρόλο που παραδοσιακά αναλαμβάνουν μοντέλα.

Βασίλισσες του καρναβαλιού ανακηρύσσονται από τις σχολές συνήθως οι σταρ στις βραζιλιάνικες σαπουνόπερες, οι οποίες χορεύουν ημίγυμνες επικεφαλής των χορευτών κάθε σχολής.

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  Καρναβαλι.jpg Εμφανίσεις:  2 Μέγεθος:  11,3 KB


Φέτος ωστόσο η Βιραδούρο, μία από τις γνωστότερες σχολές σάμπας του Ρίο (υπήρξε πρωταθλήτρια του καρναβαλιού το 1997 και είναι μία από τις 12 που διεκδικούν φέτος τον τίτλο), επέλεξε ως βασίλισσα την 7χρονη Τζούλια Λίρα, κόρη του ιδιοκτήτη της σχολής.

Η πολιτειακή αντιπροσωπεία του Ρίο για την προστασία των παιδιών επιβεβαίωσε την επίσημη δικαστική απόφαση, αλλά τόνισε ότι θα ασκήσει έφεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το σχέδιο του Βιραδούρο ήταν να κάνει την Χούλια βασίλισσα του καρναβαλιού του προκάλεσε αντιδράσεις στο Ρίο ντε Ζανέιρο και έγινε μεγάλο θέμα σε όλο τον κόσμο, με ακτιβιστές για τα δικαιώματα των παιδιών να αντιδρούν με οργή στην είδηση ότι η Βιραντούρο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ένα κοριτσάκι για έναν ρόλο που ανατίθεται συνήθως σε τηλεοπτικά σύμβολα του σεξ ή μοντέλα.

Το να γίνει κάποια κοπέλα βασίλισσα σχολής σάμπα του Ρίο είναι ένας από τους πιο περιζήτητους ρόλους στο καρναβάλι. Η βασίλισσα είναι πάντα ντυμένη με σέξι αποκαλυπτικά ρούχα, όμως κάτι τέτοιο δεν ταιριάζει στις παιδικές ηλικίες.

Ωστόσο ο πατέρας της της Χούλια δεν συμμερίζεται τους προβληματισμούς αυτούς και είπε ότι η κόρη του θα φορά ένα κοστούμι που δεν θα είναι αποκαλυπτικό για ένα επτάχρονο κορίτσι, ενώ τόνισε ότι η κόρη είναι ένα φυσικό ταλέντο που μπορεί να ανταποκριθεί.

Ανάλογο περιστατικό για θέμα καρναβαλιού είχε προκύψει όταν δικαστήριο απαγόρευσε σε χορευτή ντυμένο Χίτλερ να οδηγεί άρμα με γυμνούς ανθρώπους που αντιπροσώπευαν τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

www.ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου