Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2010

Με αναλογίες... μοντέλων θα επιλέγονται οι αξιωματικοί!

Με αναλογίες... μοντέλων θα επιλέγονται οι αξιωματικοί!

ΜΑΚΑΡΙ ....

Ψηλότερα και… κομψότερα στελέχη για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις υπόσχονται τα νέα σωματομετρικά στοιχεία για τους υποψηφίους των στρατιωτικών σχολών, τα οποία ανακοίνωσε χθες το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας.

Με βάση τις νέες «προδιαγραφές» σωματικής διάπλασης, όχι μόνο αυξάνονται τα όρια ελάχιστου ύψους των αντρών και των γυναικών που θέλουν να ενταχθούν στο στράτευμα ως αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί, αλλά πρώτη φορά μπαίνουν και περιορισμοί στο σωματικό τους βάρος, μέσω της εισαγωγής του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Τα νέα σωματομετρικά στοιχεία τίθενται σε ισχύ από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά και συνεπώς αφορούν τους υποψηφίους των στρατιωτικών σχολών που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του ερχόμενου Ιουνίου. Σύμφωνα με αυτά, το ελάχιστο ανάστημα για τους άντρες διαμορφώνεται στο 1,70 μ. από 1,65 μ. που ίσχυε μέχρι σήμερα. Στις γυναίκες όμως η αύξηση του ελάχιστου ύψους είναι μεγαλύτερη, καθώς το νέο όριο τίθεται στο 1,65 μ. από (μόλις) 1,55 μ. που ήταν προηγουμένως. Σε ό,τι αφορά ειδικά τους υποψηφίους του τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων και της Σχολής Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων, παραμένει το ανώτατο όριο αναστήματος. Δηλαδή δεν πρέπει να ξεπερνούν το 1,90 μ. σε ύψος.

Τη μεγάλη διαφορά ωστόσο θα κάνει η καθιέρωση του Δείκτη Μάζας Σώματος που έχει ως στόχο το κόψιμο των… παχουλών υποψηφίων. Πρόκειται για τον αριθμό που προκύπτει από τη διαίρεση του σωματικού βάρους σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Για παράδειγμα, ο ΔΜΣ ενός ατόμου με ύψος 1,80 μέτρα και βάρος 85 κιλά είναι 851,80x1,80)=26,23.

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, υποψήφιος με τέτοια σχέση ύψους και βάρους θα κόβεται, αφού ο ΔΜΣ για τους άντρες πρέπει είναι από 20 έως 25 και για τις γυναίκες από 18 έως 22. Σημειώνεται ότι οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης στις στρατιωτικές σχολές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου