Μια φορά και έναν καιρό εκλέχτηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας ο μόλις 48 ετών Kαραμανλής. Μέγας αντίπαλός του ο Παπανδρέου, ο οποίος όταν ήταν 42 ετών (νεότατος και εκείνος) είχε αναλάβει το υπουργείο Παιδείας για δύο χρόνια.
Ο Καραμανλής κυβέρνησε για περίπου τρία χρόνια και στη συνέχεια έκανε εκλογές.
Τις κέρδισε, παρά το γεγονός ότι εισήλθαν στη Βουλή πέντε κόμματα, παρά το γεγονός ότι η κρατική μηχανή είχε αποδειχθεί ανίκανη να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα και παρά το γεγονός ότι είχε ξεσπάσει μέγα σκάνδαλο με την ανεξέλεγκτη διαχείριση εκ μέρους των ασφαλιστικών οργανισμών των αξιογράφων τους.
Στην αντιπολίτευση ο Βενιζέλος άρχισε να ανεβάζει τους τόνους κατά του Παπανδρέου αμφισβητώντας ανοικτά την πρωτοκαθεδρία του.
Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής οι ΗΠΑ κατηγορούσαν την Αθήνα για υπερβολικά οικονομικά και πολιτικά ανοίγματα προς τη Μόσχα. Παράλληλα στην Τουρκία κέρδιζαν τις εκλογές οι δυνάμεις τις οποίες το στρατιωτικό κατεστημένο χαρακτήριζε ύποπτες για υπερβολική ανοχή στην ισλαμική θρησκευτική παράδοση.
Μπερδευτήκατε κάπως;
Για όσους δεν κατάλαβαν, αναφέρομαι στη δεκαετία του 1950 (κι όμως ναι!).
Στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον Γεώργιο Παπανδρέου και στον Σοφοκλή Βενιζέλο. Αναφέρομαι, επίσης, στις πλημμύρες και στους σεισμούς του Βόλου (που κατέστρεψαν το μουσείο του), στην επίσκεψη (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) του τότε υπουργού Εξωτερικών της ΕΣΣΔ Ντιμίτρι Σεπίλοφ και στην επικράτηση του Αντνάν Μεντερές (τον οποίο αργότερα κρέμασαν οι στρατηγοί) στην Τουρκία.
Σας θυμίζω ότι από το 1957, με ειδικό νόμο της χρονιάς εκείνης, η Τράπεζα της Ελλάδος παρέχει υπηρεσίες θεματοφύλακα στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, χωρίς όμως στις εν λόγω υπηρεσίες να συμπεριλαμβάνονται η αξιολόγηση της επένδυσής τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ή ο έλεγχος των τιμών.
Σας θυμίζω ακόμη ότι το 1958 εκπροσωπήθηκαν πέντε κόμματα στην ελληνική Βουλή: η ΕΡΕ, το Κόμμα των Φιλελευθέρων, η ΕΔΑ, η Ενωσις Λαϊκού Κόμματος και η Προοδευτική Αγροτική Δημοκρατική Ένωσις.
Τι καταλαβαίνετε;
Φαίνεται ότι μαζί με τη ζωή μας που κύκλους κάνει, σύμφωνα με ένα δημοφιλές τραγούδι, κάνει κύκλους και η πολιτική ζωή...
Θυμάστε την ελληνική ταινία με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο,
κομματάρχη σε κάποιο νησί, που ακουγόταν το σύνθημα "νέοι άντρες στη Βουλή";
Επίκαιρο;
Παραφράστε το όπως νομίζετε ... αλλά ΞΥΠΝΗΣΤΕ
Νομίζω πως αν κάποιοι δεν πάθουν, δεν πρόκειται να μάθουν. Ίσως αν κάποιος έπαιρνε τη σακούλα με τα σκουπίδια από το δρόμο, τους χτυπούσε την πόρτα του σπιτιού τους και την άδειαζε σε αυτό, καταλάβαιναν κάτι. Ένα άλλο μέτρο είναι να κάνουν υποχρεωτική κοινωνική εργασία, για 10 μέρες στην καθαριότητα. Όταν θα μαζεύουν τις σακούλες σκουπιδιών που άλλοι τις πετάνε έξω από τους κάδους, ίσως καταλάβουν.