Παρασκευή, Απριλίου 17, 2009

Μαζικές διαδηλώσεις κατά του Σαακασβίλι στη Γεωργία

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Σαακασβίλι για αυταρχισμό, που έχει οδηγήσει στην ακύρωση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Η Γεωργία προετοιμάζεται σήμερα Πέμπτη για μαζικές διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι από τους οπαδούς της αντιπολίτευσης, που έχει ενισχυθεί μετά τον καταστροφικό πόλεμο με τη Ρωσία τον περασμένο χρόνο.
Ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα ότι δεκάδες οπαδοί του συνελήφθησαν στη διάρκεια της νύχτας, παραμονή των σημερινών διαδηλώσεων, αλλά η αστυνομία διέψευσε την πληροφορία. Το κόμμα Δημοκρατικό Κίνημα-Ενωμένη Γεωργία της πρώην συμμάχου του Σαακασβίλι, Νίνο Μπουρζανάντζε, ανακοίνωσε ότι περίπου 60 οπαδοί του συνελήφθησαν και κρατούνται στην πόλη Ρουστάβι, νοτιοανατολικά της Τιφλίδας.
«Σχεδίαζαν να έρθουν σήμερα στην Τιφλίδα για να λάβουν μέρος στη διαδήλωση», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος Κατούνα Ιβανισβίλι. «Δεν αληθεύει», διέψευσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Σότα Ουτιασβίλι. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Σαακασβίλι για αυταρχισμό, που έχει οδηγήσει στην ακύρωση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες είχε υποσχεθεί το 2003 με την Επανάσταση των Ρόδων, η οποία τον έφερε στην εξουσία σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία. Ο πόλεμος τον Αύγουστο, στη διάρκεια του οποίου η Ρωσία κατέστειλε την επίθεση της Γεωργίας στην αποσχισθείσα δημοκρατία της Νότιας Οσετίας και έστειλε άρματα μάχης σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Τιφλίδα, ενίσχυσε τους επικριτές του, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος έχει διαπράξει πάρα πολλά σφάλματα ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία ως το 2013. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, από τις τάξεις της οποίας έχουν αποστατήσει πολλοί, εκτιμούν ότι 150.000 άνθρωποι θα λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις και ότι αυτές θα συνεχιστούν μέχρι ο πρόεδρος Σαακασβίλι, 41 ετών, να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές. Στη διάρκεια της νύχτας, άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας και εκατοντάδες αστυνομικοί με πλήρη εξοπλισμό εισήλθαν στο προαύλιο του κοινοβουλίου στο κέντρο της πρωτεύουσας. «Έχουμε θέσει ως στόχο την απομάκρυνση από την εξουσία του σημερινού παράνομου προέδρου και θα τον πετύχουμε το στόχο μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαλομέ Ζουραμπισβίλι. «Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας δεν θα διαλυθεί μέχρι να παραιτηθεί ο Σαακασβίλι». Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η απογοήτευση κινδυνεύει να οδηγήσει σε ταραχές. Οι ίδιοι αμφισβητούν την ενότητα της αντιπολίτευσης, τη δύναμη της ηγεσίας της και το επίπεδο της υποστήριξης που διαθέτει εκτός Τιφλίδας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου