Κυριακή, Απριλίου 12, 2009

Πρώτη πειρατεία σε αμερικανικό πλοίο χθες στη Σομαλία

Τα 20 μέλη του πληρώματός του, όμως, κατάφεραν να το ανακαταλάβουν

Ασοσ. Πρες, Γαλλικο, Ροϊτερς, BBC

ΝΑΪΡΟΜΠΙ. Η έκτη κατά σειρά πειρατεία μέσα σε λίγες ημέρες εκδηλώθηκε χθες στον Ινδικό Ωκεανό, 400 μίλια ανατολικά της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου, όταν Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν το υπό αμερικανική σημαία κοντέινερ, με πλήρωμα 20 Αμερικανών, Μaersk Alabama. Πρόκειται για αξιοσημείωτη κλιμάκωση των επιθέσεων, παρατήρησαν στο Ναϊρόμπι Κενυάτες αξιωματούχοι, κάτι που αναγνώρισε το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας, ανακοινώνοντας ότι στα διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Σομαλίας, κρατούνται συνολικά 14 πλοία περιλαμβανομένων ενός βρετανικού, ενός γαλλικού και ενός τουρκικού, και 260 μέλη πληρωμάτων! Αργότερα, πάντως, κυβερνητική πηγή στην Ουάσιγκτον ανέφερε ότι το πλήρωμα του Maersk Alabama κατάφερε να πάρει τον έλεγχο του πλοίου και να ρίξει τους πειρατές στη θάλασσα, ενώ ένας από τους δράστες αιχμαλωτίστηκε... Οι πειρατές ήταν τέσσερις και οι τρεις κατέληξαν στο νερό, όπως μετέδωσε το CNN.

Θορυβήθηκε ο Λ. Οίκος

Θορυβημένος εμφανίστηκε, προηγουμένως, ο Λευκός Οίκος τονίζοντας ότι «παρακολουθεί στενά» την εξέλιξη της πειρατείας. «Αμεση προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των μελών του πληρώματος», βεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.

Η Τζέιν Κάμπελ, εκπρόσωπος του 5ου στόλου του αμερικανικού ναυτικού στο Μπαχρέιν, δήλωσε ότι είναι η πρώτη πειρατεία «στην πρόσφατη ιστορία», μέσα σε 200 χρόνια σύμφωνα με άλλες αναφορές, στην οποία εμπλέκονται Aμερικανοί πολίτες και πλοίο υπό αμερικανική σημαία. Δεν έγινε σαφές εάν οι πειρατές γνώριζαν ότι επιτίθενται εναντίον αμερικανικού πληρώματος, αλλά όπως το έθεσε ο Γκράεμ Γκίμπον Μπρουκς, διευθυντικό στέλεχος της μυστικής υπηρεσίας του βρετανικού ναυτικού, «το επεισόδιο αποτέλεσε σημαντική πρόκληση για την εξωτερική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα».

Το 17.000 τόνων, δανικής ιδιοκτησίας, Maersk Alabama κατελήφθη έξω από το Μογκαντίσου, ενώ μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μομπάσα της Κένυας, σε μια περίοδο που οι πειρατές φαίνεται ότι δοκιμάζουν νέα στρατηγική, αποφεύγοντας με επιτυχία τα πολεμικά πλοία που περιπολούν τη ναυτική δίοδο του Κόλπου του Αντεν. Πριν από τη χθεσινή επίθεση, οι πειρατές κατέλαβαν το βρετανικής ιδιοκτησίας Malaspina Castle στη θαλάσσια περιοχή που ελέγχεται από ευρωπαϊκή δύναμη έξι πλοίων και δύο αεροσκαφών. Στη διάρκεια του τελευταίου μήνα, οι πειρατές κατάφεραν να καταλάβουν 15 πλοία, αύξηση εντυπωσιακή σε σχέση με τις μόλις δύο καταλήψεις που σημειώθηκαν Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως η κακοκαιρία είναι πιο αποτρεπτική από τις ναυτικές περιπολίες, καθώς οι τελευταίες δεν φαίνεται να εμποδίζουν αισθητά τη δράση των πειρατών. Ο Ρασίντ Αμπντί, του ινστιτούτου μελετών International Crisis Group, διαπίστωσε ότι «τώρα που ο καιρός βελτιώθηκε, οι πειρατές ξανάπιασαν δουλειά».

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, δήλωσε την Τρίτη ότι έχει εντοπιστεί το γαλλικό ιστιοφόρο που καταλήφθηκε στ’ ανοιχτά της Σομαλίας το Σαββατοκύριακο, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Στο σκάφος επέβαιναν δύο ζευγάρια και ένα παιδί τριών ετών. Το Σαββατοκύριακο κατελήφθησαν ένα ρυμουλκό της Υεμένης και το 20.000 τόνων γερμανικό κοντέινερ Hansa Stavanger, παρά την παρουσία των ξένων πολεμικών πλοίων στην περιοχή, με Γερμανό καπετάνιο και πλήρωμα τριών Ρώσων, δύο Ουκρανών και 14 Φιλιππινέζων.

Ανοιξαν πυρ

Η γερμανική κυβέρνηση, τέλος, ανακοίνωσε ότι επτά Σομαλοί κατηγορούμενοι άνοιξαν πυρ εναντίον γερμανικού πλοίου στα ανοιχτά της Υεμένης και παραδόθηκαν στις Αρχές της Kένυας. Οι επτά συνελήφθησαν στα τέλη του περασμένου μήνα, αφού επιχείρησαν να καταλάβουν το FGS Spessart.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου