Τρίτη, Απριλίου 14, 2009
"Εξαιρετική η συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας"
Μέσα σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις, αρχής γενομένης από την οικονομική κρίση.
Λίγο μετά το τέλος του γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Κ. Καραμανλής μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας τόσο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, όσο και ανάμεσα στον ίδιο και τον Γάλλο πρόεδρο.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Νικολά Σαρκοζί όλα τα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσεων στο Κυπριακό, αλλά και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την οικονομική κρίση, ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι προσπάθειες αντιμετώπισής της τόσο στο εθνικό επίπεδο όσο και στο πολυεθνικό επίπεδο.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι προτεραιότητες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικότερα το τι μέλλει γενέσθαι με την επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας και τα θεσμικά προβλήματα της ΕΕ, καθώς και τα ζητήματα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων αλλά και της Ενωσης για τη Μεσόγειο, όπου σε γενικές γραμμές επιβεβαιώθηκε η σύγκλιση απόψεων Γαλλίας και Ελλάδας.
Εν κατακλείδι, η αίσθηση που κυριάρχησε μετά τη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Νικολά Σαρκοζί είναι ότι οι ελληνογαλλικές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά ικανοποιητικό επίπεδο.
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας τη σημασία που αποδίδει στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και την ιδιαίτερη αγάπη που ίδιος προσωπικά τρέφει για την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά ορισμένα εκκρεμή ζητήματα, όπως για παράδειγμα η κατ' αρχήν απόφαση του ΚΥΣΕΑ να παραγγείλει έξι γαλλικές φρεγάτες, η γαλλική πλευρά επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την προώθηση της παραγγελίας. Από ελληνικής πλευράς επιβεβαιώθηκε επίσης το ενδιαφέρον, υπογραμμίσθηκε, ωστόσο, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες έντασης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τα περιθώρια για την άμεση υλοποίηση της παραγγελίας είναι εξαιρετικώς περιορισμένα.
Αναφορικά γενικότερα με την οικονομική κρίση, η γαλλική πλευρά εκτιμά ότι δεν έχει ακόμη φθάσει το τέλος της ύφεσης και έδειξε διατεθειμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για την υπέρβασή της, σε πείσμα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της Γαλλίας τα οποία, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, είναι μεγαλύτερα από τα ελληνικά. Τέλος, η ελληνική πλευρά έμεινε ικανοποιημένη και από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει η Γαλλία τόσο το Κυπριακό όσο και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ σε ό, τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η Γαλλία επέμεινε στις πάγιες αντιρρήσεις της, ενώ από ελληνικής πλευράς διατυπώθηκε η επίσης πάγια θέση ότι η προοπτική αυτή θα εξαρτηθεί από τη συνολικότερη ικανότητα της Τουρκίας να εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης.
Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, όπου παρόντες επίσης ήταν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος, ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με το Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν.
http://www.ana-mpa.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου