Σάββατο, Απριλίου 11, 2009

Δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος της Γουινέα-Μπισάου


Αν θες να μάθεις για την χώρα αυτή κάνε κλικ εδώ...

Στις 2/3/2009 δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος της Γουινέα-Μπισάου (Guinea-Bissau).
Η δολοφονία του Joao Bernardo Vieira πιστεύεται ότι ήταν μια πράξη εκδίκησης, αφού ο επικεφαλής του προσωπικού του στρατού σκοτώθηκε σε έκρηξη σε λίγες ώρες νωρίτερα. Ο στρατός αρνείται ότι υπάρχει πραξικόπημα, και η πρωτεύουσα Μπισάου λέγεται ότι είναι ήσυχη. Γουινέα-Μπισάου είναι ένα από τα φτωχότερα κράτη του κόσμου. Έχει μια ιστορία πραξικοπήματων και έχει χαρακτηριστεί ως μια σημαντική διαδρομή διαμετακόμισης λαθρεμπορίου κοκαΐνης στην Ευρώπη.!!!

"Ο πρόεδρος Βιέιρα σκοτώθηκε την στιγμή που εγκατέλειπε την οικία του από στρατιωτικούς που πρόσκεινται στον στρατηγό Ταγκμέ Να Ουαϊέ, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου",δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ζαμούρα Ιντούτα και πρόσθεσε ότι "ήταν ένας από αυτούς που ευθύνονται για το θάνατο του Ταγκμέ". Η δολοφονία ήταν πράξη αντιποίνων για τον θάνατο νωρίτερα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Συγκεκριμένα χθες το βράδυ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Γουινέας- Μπισάου,Ταγκμέ Να Ουαϊέ, βρήκε τον θάνατο από βομβιστική επίθεση, η οποία κατέστρεψε τμήμα από το αρχηγείο του στρατού της χώρας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου του αντισυνταγματάρχης Μπουάμ Ναμτσιό. Ακόμη σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, μια βόμβα μεγάλης ισχύος είχε προκαλέσει στις 22.00, ώρα Ελλάδος, τη μερική κατάρρευση του κεντρικού κτιρίου, που στέγαζε το γραφείο του στρατηγού Ουαϊέ, ο οποίος είχε αποτελέσει στόχο κι άλλης επίθεσης-από προσκείμενους στην προεδρία στρατιώτες-στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Τζιν Πινγκ, καταδίκασε τη δολοφονία του προέδρου της χώρας και χαρακτήρισε την πράξη αυτή εγκληματική.

"Δολοφόνησαν τη Δημοκρατία" δήλωσε ο εκτελεστικός γραμματέας της Οικονομικής Κοινότητας των κρατών της Δυτικής Αφρικής Μοχάμεντ Ιμπν Σάμπας, αναφερόμενος στην δολοφονία από τους στρατιωτικούς του προέδρου της Γουινέα-Μπισάου Ζοάο Μπερνάρντο Βιέρα, και πρόσθεσε ότι "αυτό που συνέβη είναι πολύ σοβαρό. Θέλουμε να στηρίξουμε την δημοκρατία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή".

Οι δολοφονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στη χώρα εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης βίας που μαστίζει τη χώρα τους τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού ανάμεσα στον στρατό, την προεδρία και το υπουργείο Εσωτερικής Διοίκησης. Σημειώνεται ότι στις 23 Νοεμβρίου ο στρατός είχε επιτεθεί τη νύκτα στην κατοικία του προέδρου Ζοάο Μπερνάντου Βιέιρα, μ’ αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο μέλη της φρουράς του.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου